Zorana Stanojević – Venera

Sve što volimo, što nas čini srećnima, svu lepotu koju naše oko i duša prepoznaju kao takvu i sve ka čemu težimo skriveno je u našoj Veneri. Ona je naš odraz u očima drugih i mogućnost ostvarenja sopstvene ljubavne kreacije. Osnovni princip opstanka i postanka prikazan je kroz ljubav. Osećanje ljubavi ne može se zameniti niti nadoknaditi. Ispunjenost ljubavlju obično je početak razmišljanja o braku koji je prikaz celine sačinjen od bića koje je okovala Venera. Ona simboliše osnovni ženski princip u karti natusa (zajedno sa Mesecom) tako da u karti ženske osobe prikazuje nju samu i način na koji voli, dok u muškoj karti opisuje njegov ženski ideal.

U očima astrologa pitanja Venere su najčešće postavljana i svakako najdelikatnija. Kako Venera vlada znakom Bik, ali i znakom Vaga onda je jasno da kada su u pitanju materija i odnosi postoji čitav niz mogućnosti.

Znak Bik je drugi znak zodijaka i pod njegovom vladavinom je sistem vrednosti osobe, kako i šta vrednuje, šta joj je važno, kakav odnos ima prema novcu, može li ga zaraditi ali i sačuvati, kao i na šta najlakše troši. Venera ovde ima hedonistički, a ipak materijalni aspekt. Veoma joj je važno da ima svoj krov nad glavom, da se oseća sigurno, zaštićeno i pre svega da joj je udobno. Sklona je preterivanju iz nezajažljive potrebe da uživa svim čulima. Znak Bika na vrhovima kuća ukazaće na oblast u kojoj osoba očekuje stabilnost, a aspekti i položaj Venere će opisati način na koji je to moguće i ostvariti. Po pravilu ne voli neočekivane obrte i iznenađenja koja joj remete svakodnevicu, ali ni agresiju i užurbanost. Lekcija koju ova Venera uči celog svog života je lekcija o protoku i promenljivosti životnih sadržaja. Prihvatanje da je smrt kao takva deo života još jedna je teško shvatljiva činjenica za Veneru koja se raduje životu i u njemu uživa.

Vaga je oličenje harmonije kako u odnosima tako i u umetnosti, diplomatiji ili pravima. Venera koja dolazi iz ovog znaka sasvim je drugačija od prethodne. Njen moto je finoća, sklad, intelektualna razložnost u komunikaciji i želja da sve dovede u stanje balansa, a potom i da tako traje u vremenu. Dela klasične umetnosti koja vekovima služe kao uzori stila i vrhunske umetnosti izazivaju divljenje, a njihova vrednost je neprocenjiva. Istančan osećaj za pravdu, simetriju i sklad ovde se plasira na nenametljiv i blag način. Iako se stiče utisak da je nekada neodlučna ili da se teško odlučuje, kada osvesti pravu vrednost i sklad u nečemu njena volja postaje čelična, a snaga neiscrpna. Užasava se agresivnosti i prostakluka jer od toliko lepih reči nepotrebno je komunikaciju svesti na psovke i nepristojnosti. Poštuje red, disciplinu i zakonske okvire osim ako joj je Saturn veoma ugrožen ili u lošem dostojanstvu. Vaga postavljena na vrhovima kuća ukazuje na polje života u kome osoba da bi postigla sklad ima potrebu za partnerstvom, a sama postavka Venere u znaku i kući, zajedno sa aspektima će otkriti kako je to moguće i ostvariti. Osnovni zadatak se tada svodi na savladavanje lekcije o inicijativi i bržem donošenju odluka bez kajanja.

Iako veoma različite Venere, njihova zajednička crta je razvijanje mogućnosti prihvatanja sopstva u realnosti, a to znači da ako težimo harmoniji i večnoj ljubavi moramo prvo voleti sebe kroz sagledavanje svih naših kvaliteta i mana, raditi na tome da ih poboljšamo ili korigujemo, a kroz tu iskrenost razvićemo radost stvaranja i razvitka koja oplemenjuje i privlači druge u naš život. Tek tada postajemo zaista srećni kada se naša ljubav ogleda u očima onoga pored nas.

Venera je Zakon na planeti Zemlji!

Categories

Recent Posts