Zorana Stanojević – Mesec u znaku Lav u karti dece

Mesec u ovom znaku je drugi vatreni Mesec posle onog u znaku Ovan, a njegov vladar je Sunce. Stoga će uvek „živeti“ u Suncu deteta gde god da je položeno to Sunce, kao svojevrsni faktor iznenadjenja! Vatrena priroda ovog znaka oplemenjuje, pročišćava, osvaja i privlači. Kreativna energija drugog vatrenog znaka je zapravo životna sila koja ima potrebu da se izrazi po svaku cenu.

Mesec u karti dece govori o ranom detinjustvu, uslovima i atmosferi u domu, a oslikava i majku iz ugla deteta, naročito ako je noćno rođenje. Ako vaše dete ima Mesec u ovom znaku onda to dosta govori o vama kao roditelju. Taj ponos i majčin osećaj povezanosti sa ocem preliva se na dete koje se od samog rođenja raduje životu.

Lice (u simbolici Meseca) ovog deteta je najčešće ozareno, spremno da svojim osmehom obasja okolinu. I kao što sunčevi zraci otapaju led tako i ovo dete svojim osmehom razoružava okruženje koje ni ne naslućuje da je to potpuno nesvesna radnja kojom dečija duša prevazilazi strah od emotivne povrede. Sa psihološkog stanovišta, iskren osmeh razoružava i umiruje, a kod ovog deteta sve što radi okupano je iskrenošću.

Deca sa Mesecom u znaku Lav od samog rođenja imaju odlike posebnosti, kao da je sasvim prihvatljivo i tako „normalno“ da mu se dive samo zato što „postoji“. Stoga, vaoma rano postaje svesno da „publika“ ostaje verna samo ako se „repertoar“ obnavlja.

Mesec govori o instinktima, a ovde je to prikazano veštinom privlačenja pažnje. Ova deca „rastu“ pred publikom! Njima je važno da budu uočeni, da privlače poglede i interesovanje te stoga poseduju neiscrpan izvor kreativnih i zabavnih ideja pogodnih u svakoj situaciji. Uvek spremni na šalu, svojim entuzijazmom podstiču razdraganost i kao da sve oko njih postaje jasnije i blistavije. Tada se i vatra ovog Meseca rasplamsava obasjavajući raskošan talenat za scenski nastup. Predstave se mogu završiti aplauzom ili čak nagraditi ovacijama kada se zapravo nagrađuje rizično prikazivanje ili ako hoćete „otvaranje“ pred kritičkim pogledima okoline. U dubini duše ove dece „čuči“ strah od odbacivanja koga na veoma kratko i privremeno uspavljuju pohvale.

Ako dete ne živi svoju pravu prirodu onda se to prepoznaje po nadmenom stavu i nedostatku iskrenosti. Prezentuje „lažnu“ sliku stabilnosti i blagostanja kao paravan velikoj nesigurnosti. Uključite dete u neke kreativne aktivnosti, pridružite mu se u imitacijama, gledajte svoje dete zadivljeno i otopite taj strah od neuspeha što pre. Deca žive u sadašnjosti koja kreira njihovu budućnost. Ne propuštajte priliku da iskreno razgovarate sa detetom, započinjući razgovor nekim sopstvenim prevaziđenim strahom od nastupa.

Dakle, ako želite da vas dete čuje, da primi informaciju onda je potrebno da pronađete dobar razlog da ga pohvalite. Nemojte izmišljati i hvaliti dete za ono što i ono samo zna da nije zaslužilo. Time gubite kredibilitet. Uz pohvalu u kratkoj rečenici, provucite i smišljenu informaciju ili pitanje. Poslužite se ključnim rečima sa kojima rezonira ovaj Mesec i koristite ih u komunikaciji: kreativan, zabavan, uzbudljiv, poštovan, prihvaćen, briga, talenat, gospodski, uvažen, darežljiv, mio, obožavan. Iznenadiće vas reakcija deteta, jer tada shvatite da je dobra komunikacija osnov dobrog odnosa.

Categories

Recent Posts