Vesna Lazić – Dete Vodolija: korak ispred vremena

Male Vodolije su potpuno različita od ostale dece, imaju jedinstven temperament i veoma kompleksnu i neobičnu prirodu. Za roditelje su ova deca veliki izazov, jer su jako radoznala i reklo bi se prilično samovoljna. Kod njih će se veoma rano ispoljiti velika potreba za nezavisnošću i različitošću od ostale dece koja će se primetiti u ponašanju, načinu razmišljanja, odevanju, interesovanjima i sl. Više nego bilo koji drugi znak imaju potrebu za slobodom, samostalnošću, nezavisnošću, originalnošću, jako su napredna u odnosu na svoje vršnjake i zato će mnogima delovati kao prilično čudna deca.

U prvim mesecima to su uglavnom vrlo vesele i nasmejane bebe, mada ponekad mogu da deluju kao povučene, diskretne ili stidljive. Njihova delikatna priroda će se primetiti kroz veoma ranu percepciju i interakciju na sve veće promene i novine u njihovom vizuelnom okruženju. To je zapravo njihova suštinska potreba, jer ova deca kojoj je Uran vladar, imaju potrebu za stalnom promenljivošću i raznovrsnošću, tako da ne prihvataju nikakvu ustaljenost, rutinu i monotoniju.

Sve promene u njihovom neposrednom okruženju veoma povoljno deluju na njih, tako da im treba češće menjati npr. ogradicu za krevetac koja bi trebalo da bude intenzivnijih boja i upadljivijih šara, zatim figurice koje se kače na muzičkoj vtrešci na krevecu i sl. Ovo su jako radoznale bebe sa velikom potrebom za akcijom i čim budu počele da puze primetiće se da ih ne drži mesto, jer im je jako važno sve što je novo. Izuzetno vole sve vrste iznenađenja, zanimljive muzičke igračke sa raznim svetlosnim efektima, jer im veoma prijaju sve vrste senzornih stimulacija.

Ne prija im nikakvo fizičko ograničenje, a to najpre uključuje pritegnutije pelene ili bodi, zatim čarapice sa jačim lastišom koje će im stezati nožice, potom odeća koja ih ograničava, a na dalje i ogradica, jer je ova deca ponajmanje vole, naročito kada prohodaju. Tada će imati potrebu za dosta slobodnog i otvorenog prostora, a nihov radoznao i istraživački duh navodiće ih da mogu češće da se izlažu određenim opasnostima. To je period kada nad njima mora da postoji povećani nadzor i dosta strpljenja, jer će ih najviše interesovati svi tehnički i električni uređaji, zatim stepenište i još razne druge stvari koje mogu biti rizične po njih.

Takođe, njihov vladar Uran u najvećoj meri doprinosi i činjenici da neće podnositi autoritete i da se na njih jako teško utiče, tako da mogu postati prilično samovoljni ili egocentrični. To od roditelja zahteva puno strpljenja, ljubavi, nežnosti i naravno, uvek zdrave argumente kao potrebu da ovu decu odgaje na pravi način.

Ovo su izuzetno inteligentna deca sa veoma brzim procesom razmišljanja i zaključivanja, ona su prilično napredna u odnosu na svoje vršnjake i mogu težiti druženju sa nešto starijom decom od sebe. Uvek će biti bar korak ispred svog vremena, tako da će još kao bebe biti naprednije u mnogo čemu, a najviše u mentalnom razvoju i učenju. Takođe, njihov drugi vladar Saturn govori da mogu spolja da deluju jako mirno ili čak stidljivo, ali suštinski, njihova unutrašnja priroda je prilično intenzivna i emotivna, jer veoma reaguju na lepotu i originalnost. Zbog toga imaju kreativnu prirodu i naglašenu intuiciju, koju će izraziti kroz potrebu za vizionarstvom i originalnošću. Mašta im je razvijena i često imaju smisla za tehniku i novotarije, ali takođe i za umetnost i okultne nauke. Ovo je vazdušni znak, pa su mentalni i socijalni život veoma važna stvar za njih, a zbog velike radoznalosti imaju široki krug interesovanja. U stvari, za njih se može reći da su vrlo svestrana deca. Inteligencija im je intuitivna i originalna, oni zamišljaju, izumljuju, reformišu i često iznenađuju sve oko sebe svojim načinom gledanja na život. Roditeljima ovih dečaka i devojčica često će se činiti da ne mogu da ih prate, jer njihove misli i akcije idu izuzetno brzo napred. To takođe ukazuje da su mentalno uvek usmereni pre na budućnost i onome što dolazi, nego na trenutnu realnost, a sam vladar Uran daje i mogućnost da s vremena na vreme mogu da deluju prilično konfuzno ili nespretno.

To su deca koja su u velikoj meri nepredvidiva, ali ljubazna, pažljiva i dobronamerna. Kako se sam znak Vodolije odnosi na prijatelje, udruženja, humanost, to govori da će i ova deca od prvih dana jako voleti društvo i posete rođaka i prijatelja, naravno ako ih mnogo ne gnjave i dosađuju im, jer je već pomenuto da su veoma nezavisna deca. Osim toga, njima ne prijaju preveliki izlivi nežnosti i ne reaguju suviše na ljubav koja im se upućuje, jer imaju podsvesni strah da to može na neki način da ograniči i sputa njihovu slobodu. Kada iskazuju svoju ljubav onda to rade nevešto i naivno, ali u svakom slučaju nežno.

Ovo je vazdušni znak koji ukazuje da su ideje i mentalni deo dominantniji od emotivnog dela, a sam znak Vodolije će pre opisati da kod nih ne postoji velika razlika između ljubavi i prijateljstva. Oni su idealni prijatelji i drugari. U svojoj potrebi za prijateljstvom umeju i da preteraju, pa ih drugi mogu iskoristiti. Idealistički su nastrojena i njihova humanost ne poznaje granice. Uvek su spremna da pomognu drugome i da se za to žrtvuju ako je potrebno, jer je u ovom znaku egzaltirana planeta Neptun. Bez problema će drugima dati sve što potraže od njih, igračke, bicikl, užinu, novac, knjige itd. Tu je potrebno da roditelji izuzetno argumentovano utiču na njih kako bi korigovali tu njihovu osobinu. Kod njih treba stvoriti osećaj mere koji je potrebno da imaju u bilo kojoj vrsti odnosa, jer ova deca uglavnom bezrezervno veruju drugima, a pritom imaju urođene potrebe i ideje da menjaju svet. Iz tog razloga nekada mogu biti privučena određenim ekstremnim grupama koje imaju neku negativnu pozadinu, ili neke utopističke ideje, ekstravagantne ciljeve kao što su npr. huliganske navijačke grupe i sl. Ovo su deca koji će i kasnije, kada budu odrasli da vole reforme svih vrsta i konstantno da operišu progresivnim, ali prevratničkim idejama, jer će uvek biti sklona fantaziji, ekcentričnosti i originalnosti. Zato, roditelji odmalena moraju male Vodolije na jako diplomatski način da uče pravim vrednostima i konvencionalnom ponašanju. Sami roditelji moraju biti svesni da je njihovoj deci koja imaju transcedentnog vladara pre svega potrebno mnogo ljubavi i pažnje, a potom i velika tolerancija i taktičnost. Vodolija je fiksni znak, pa su ovo i jako tvrdoglava deca i na njih nije moguće mnogo uticati. Nikako ih ne treba prestrogo kažnjavati, kritikovati ili pokušavati namenuti im nešto na silu, jer ovo su deca koja se užasavaju banalnosti i agresije. Taktično i strpljivo ih treba učiti rutini u svakodnevnim poslovima i odgovornostima, postepeno im treba izgrađivati radne navike, kako bi laganije iz svog sveta prelazili u svet stvarnosti. Naravno, to je potrebno sprovesti na prilično diplomatski način, jer ova deca će se pobuniti protiv svega što im ograničava slobodu, ona prosto nisu u stanju da se povinuju autoritetima i hijerarhijskim odnosima. Njihova izuzetna inteligencija i brzina zaključivanja uvek će da prednjači od ostalih vršnjaka i veoma rano će se primetiti da je za njih sadržaj svega mnogo bitniji od forme. Mogu da budu netaktično iskreni u svojim opažanjima i komentarima čak i prema mnogo starijima, što će priličan broj ljudi da pripiše nevaspitanju. To je potrebno samo malo vremenom korigovati, jer njima čak nikada neće biti jasne ni male laži, bilo odraslih, bilo one sitne male dečije. Ali, svaka naglost, pritisak, prejaka kazna, mogu kod ove dece da izazovu potpuno emotivno zatvaranje, a neispoljena napetost da ih duboko uznemiri i onda mogu postati ili prilično divlji i drski, ili potpuno asocijalni i povučeni u neki svoj svet.

Za ovu decu igra je veoma važan deo u životu, ona ima čitav scenario i nije samo puko zabavljanje. Urođena buntovnost, progresivnost, univerzalnost, vizionarstvo i inovativnost ukazuju da će ovu decu od igara najviše privući najpre slagalice, zatim sve elektronske igračke koje će najverovatnije odmah da rasture, jer ih interesuje sve ono od čega su suštinski napravljene i na koji način funkcionišu. Takođe, biće im zanimljivi svi elektronski i labaratorijski setovi, električni vozovi, avioni i letelice na daljinsko upravljanje, sve vrste kompijuterskih i video igrica. Osim toga, vole da čitaju i najviše vole knjige u kojima ima puno avanture, fantastike, putovanja, naročito međuplanetarna, vole priče sa astronautima, moreplovcima, kao i sa filantropijskim idejama. Ova deca uglavnom i sama poseduju literalne talente, ali i druge umetničke talente, posebno za muziku ili slikanje. To će se jako rano primetiti, pa kako im inače za sve treba velika širina, prostor i nesputanost, čim dobiju olovke i boje u ruke, počeće da crtaju i boje po zidovima i nameštaju. Kasnije će vrlo rado da crtaju po betonskim stazama, trotoaru u parku, na igralištu ili čak po fasadama, jer najveći broj crtača grafita i murala imaju baš Vodolijansku prirodu.

Fizička kondicija Vodolijama nije baš jača strana, u ovom znaku je Sunce u izgonu, pa će se brže zamarati od drugih i trebaće im nešto duži san i odmor. Vole prirodu, tako da ih treba što češće voditi u šetnje na čistom vazduhu, učiti ih da što pravilnije dišu, što će im dobro doći i za cirkulaciju krvi, koja im je takođe slaba tačka. Suštinski, ovo su nešto osetljivija deca i podložnija stresu i nervozi, tako da im zdravlje umnogome zavisi od psihičkog stanja, jer hoće često da preteruju sa iscrpljivanjem i u fizičkom i u psihičkom pogledu. To remeti njihovu vitalnost i lako se razboljevaju, ali uz dovoljno sna i odmora jako brzo ozdrave i oporave se. Samo uravnotežen i uredan život sa pravilnom ishranom i dosta sna i odmora mogu imunitet ove dece da drže u balansu. Takođe, osim osetljivosti nervnog sistema i cirkulacije krvi, slaba tačka znaka Vodolije su zglobovi, listovi i vene.

Vežbe disanja, plivanje, joga, određeni plesovi ili neka istočnjačka veština je ono što se preporučuje za balansiranje energije ove dece. Njima se ne prporučuju jako naporni ili iscrpljujući sportovi, ali ova deca se uglavnom odlučuju za timske sportove, zatim gimnastiku, ili sportove koji nose određeni rizik, kao što je paraglajding, padobranstvo, skokovi u vodu i sl. To je uticaj njihovog vladara Urana koji ih i u sportu kao i u svemu ostalom navodi da streme neobičnostima i ekstremima. Pod njegovim uticajem sportisti Vodolije su često prepoznatljivi po nekim izuzetnim sposobnostima i talentima, kao i u obaranju raznih rekorda.

Deca Vodolije uglavnom sve rade iz svog ličnog zadovoljstva. Njima trebaju pre svega roditelji, a kasnije i vaspitači, pedagozi, profesori ili treneri koji će podržati njihov osećaj i smisao za univerzalno i progres. Inače, ova deca su jako podozriva prema vaspitačima i nastavnicima, jer treba da budu ubeđeni u ono što oni predaju da bi ih prihvatili kao autoritete. U obdaništu ili školi će voleti grupni rad i saradnju sa drugima, ali neće voleti da ih neko ili nešto ograničava u slobodi akcije. Lako usvajaju nove metode i tehnike, a posebno ih zadivljuju razni pronalasci, naročito svet kompijutera i tehničkih aparata, kao i druga važna otkrića. Mnogi od njih će jako rano da istražuju i uče nešto iz tih oblasti, jer suštinski, njihova glavna ideja i želja je da pomognu čovečanstvu i daju svoj lični doprinos tome.

Animirani filmovi koje vole male Vodolije:

Code Lyoko

Avantura petoro učenika koji putuju u virtuelni Lyoko svet koji je otkriven u jednom superračunaru, a u kome se oni bore protiv kompjuterskog virusa znanog kao Ksena…

Padaće ćufte

Flint Lokvud želi da postane veliki pronalazač. On je već patentirao dosta čudnih izuma, ali su svi njegovi pronalasci – od letećeg automobila do mašine za čitanje misli majmuna – bili neverovatni promašaji. Iako su njegovi izumi samo izazivali nevolje u njegovom malom gradu, Flint je bio odlučan da stvori nešto što će usrećiti ljude. Kada njegov najnoviji pronalazak, kreiran da pretvori vodu u hranu, slučajno uništi gradski trg i odleti u nebo, on je ubeđen da je njegova karijera završena. Sve dok se ne desi nešto neverovatno – s neba počne da pada hrana. Njegova mašina zapravo radi!

Barbi – Feritopija 3 – Carolija duge

U trecem nastavku, mlada Elina dobija ponudu od njene prijateljice vile čuvarice Azure da bude njena naučnica i zajedno sa ostalim naučnicima nauči prvi ples koji budi dugin cvet i donosi proleće u Feritopiju. Elina je odusevljena ponudom i zajedno sa Zvrndom odlazi kod Azure i ostalih čuvarica na časove. Ali zla Laverna se i dalje ne predaje. Smislila je lukav plan kako da pobegne iz močvare i prevari Elinu da je oslobodi kako bi povratila svoj stari izgled. Uspeva da uspava sve vile čuvarice kako niko ne bi mogao da odigra ples i donese proleće. Čarobnica lično odlučuje da nauči mlade naučnike plesu i poklanja im svo svoje poverenje. Ali Laverna i dalje ne odustaje i samo je Elina moze sprečiti da ostvari svoj cilj, da zavlada Feritopijom.

Categories

Recent Posts