Vesna Lazić – Dete Rak: mamin satelit

Znak Raka je vodeni znak, pa su ova deca emotivnija i osetljivija od druge dece, tako da će najverovatnije biti i plačljivija. Sam znak Raka predstavlja majku, dom, porodicu, genetiku, negovanje, emocije, sećanja, pa u skladu sa tim, ovim bebama je najvažnije da od samog rođenja imaju toplinu i zaštitu porodičnog okruženja. Na njih još od prvih dana izuzetno mnogo utiču sve emotivne reakcije, osobine članova porodice i okruženje u kojem rastu. Zato se postarajte da vaše dete raste u što mirnijoj i prijatnijoj kućnoj atmosferi i okruženju punom ljubavi.

         Ovo su izuzetno stidljiva deca i traže veliku pažnju, ljubav i podršku roditelja i svako zanemarivanje će ih duboko povrediti i ostaviti određene posledice. Njihov vladar je Mesec, tako da će biti jako promenljivog raspoloženja i imaće naglašenu intuiciju i pamćenje. Izuzetno su emotivna i imaju tendenciju da se povlače i žive u nekom svom svetu, tako da će ponekad izgledati da su jako usamljena. Nihova lica će uvak odražavati mnoštvo emocija, koje neće baš uvek drugima biti razumljive ili logične, a njihovo raspoloženje može da se diametralno menja i nekoliko puta dnevno.

         Sa njima je u početku uglavnom lako, jer su obično tihe, mirne i povučene bebe i oličenje slatkih i umilnih beba kao sa reklama. Međutim, ove osetljive i prilično plašljive bebe u startu će tražiti stalni osećaj sigurnosti majčinog naručja, tako da će češće od drugih beba da plaču kako bi ih uzeli u ruke. Kada budu nešto starije bebe njih stalno i verbalno morate uveravati da je „sve u redu“ i da mnogo što šta nije uopšte strašno. Ovim bebama nikada nisu suvišni preterani izlivi ljubavi i one neprestano žele slušati kako ih volite. Ova preterana emotivnost je zapravo njihova stalna potraga za sigurnošću i zato se zbog najmanjeg odbijanja povlače u sebe. Njih će emotivno uzbuđivati i najmanji povišen ton, lupanje, galama, neadekvatna svetlost i sl. Kasnije će primećivati i najmanju napetost i nervozu svojih ukućana i to će ih mnogo rastuživati i brinuti.

U prvim mesecima od centralnog značaja je stalni osećaj prisutnosti majke. Mali Rakovi će biti jako umiljati, nežni, slatki i stalno gladni. Sa nekoliko meseci će prema drugima pokazivati veliku stidljivost i otpor da idu kod bilo kog drugog osim mame, a osećaće veliki strah od novih i nepoznatih osoba. Tada se uglavnom uočava i određeni problem kod ishrane. Ove bebe neće tako lako da prihvate bilo kakvu izmenu u načinu ishrane i uvođenje nečeg novog. Naročito ako doje, njima je teže nego ostalim bebama zameniti jedan podoj kašicom prilikom početka prehrane. Isto tako, ove bebe će pokazati i otpor prema novim mestima i ljudima, pa može doći i do izvesnih neprijatnosti i negodovanja, kada roditelji počnu da ih izvode u šetnju ili u spoljni svet. Već tada će moći da se uoči njihova promenljivost raspoloženja, koja je uglavnom povezana sa fazama Meseca. Jako dobro će reagovati na vodu i kupanje, tako da to ponekad može da posluži kao korisno sredstvo za rešavanje velike uznemirenosti kod njih.

Kada ove bebe počnu da mile i hodaju, što inače može da bude nešto kasnije nego kod ostale dece, treba ih stalno ohrabrivati, da bi istraživali i upoznali svoju okolinu. Zapravo, oni su jako radoznali, ali su jako plašljivi i stidljivi. Kada se budu zainteresovali za određene stvari koje se dešavaju oko njih, treba ih i dodatno ohrabrivati da učestvuju u svemu tome. Uživaće u hrani, ali i dalje mogu biti odbojni i neodlučni kada im se ponudi nešto novo. Ovo je period kada će razviti ljubav prema prirodi i počeće da uživaju u šetnjama u parku ili da se igraju u dvorištu. Ali, potrebno im je stalno puno podrške, ohrabrenja, odobravanja i ovo su uglavnom mališani koji se stalno drže „mamine suknje“ i teško se odvajaju od roditelja.

Burno će reagovati u svim situacijama koje su im zastrašujuće, plašiće se mraka i neće ni malo trpeti gladni. Ovde je potrebno veliko strpljenje roditelja koje može da iritira jako razdražljiv plač ove dece ako ne dobiju odmah hranu čim osete i najmanju potrebu za njom, da im usade zdrave navike vezane za ishranu. Osim jako velikog strpljenja, ovde je potrebna i velika doslednost i odmerenost roditelja da bi ova deca imala pravilnu ishranu i količinu shodnu njihovim potrebama. Ova deca zbog emotivne nestabilnosti i osetljivosti mogu posezati za hranom kao za nečim što im daje osećaj sigurnosti i utehu, pa mogu da razviju negativan i neadekvatan režim ishrane. Isato tako, sklona su gojenju, pa su ovo uglavnom bucmaste bebe koje mogu da imaju „jastučiće“ na ekstremitetima i malo veći i zaobljen „stomačić“.

         Ovo preterana potreba za maženjem može izgledati ekstremno, ali to je zaista neophodno, jer bez roditeljske ljubavi deca Rakovi ne mogu učestvovati u svakodnevnom životu. Uglavnom su pod velikim uticajem majke i tokom čitavog života su zavisna od drugih i njihove ljubavi. Ipak, ne treba uvek padati na njihove suzice – nekada je to samo način da privuku pažnju okoline. Ovde treba imati jako dobar balans i ne treba da se pretera sa izlivima nežnosti i određenim povlađivanjima, jer ova deca vrlo lako mogu postati jako razmažena ili latentno hipersenzibilna. Oni će najmanju promenu raspoloženja roditelja da tumače kao odbacivanje ili agresivnost, verujući da ih ne vole i skrivaće se u svojim ljušturama prepunih strahova, košmara i samosažaljenja. Oni mogu ponekad da se osećaju usamljeno i plašiće se da spavaju bez noćnog svetla duže nego ostala deca. Takođe, ova deca će i prilično kasnije od ostale dece da prihvate da spavaju sama i van roditeljske sobe. Njima osećaj sigurnosti daje dom – poznati okoliš i poznata rutina. Ovo su deca koja se bukvalno plaše života i zbog toga je dužnost roditelja da ih nauče da izraze ono što osećaju. Sa njima mora da se uspostavi dobra i otvorena komunikacija, da se ne bi zatvorila u sebe. Kod njih je vaspitanje presudno, jer kada se suoče sa spoljnim svetom i shvate da ih niko ne voli kao roditelji, mogu da dožive šok. Urođena kreativnost im može pomoći da se oslobode svog oklopa stvarajući neko slikarsko, muzičko ili poetsko delo. Treba ih podržavati i voleti bez forsiranja u nečemu što im teško ide. Isuviše mlako vaspitanje, blago i popustljivo, ne pomaže im da izađu iz svojih snova i adaptiraju se na društveni život i igre.

         Period nakon prvog rođendana kada su ovi mališani uglavnom suočeni sa odvajanjem od stalnog prisustva majke koja se nakon porodiljskog bolovanja vraća na posao, jeste jedan od izazovnijih perioda. Tada će ova deca ispoljavati još veću nestalnost i biti puna protivrečnosti. Još teže će im pasti ako tada moraju da pođu u vrtić i da odu iz svog voljenog doma i poznatog okruženja. Ovo može biti jedan od najtežih perioda u odgoju ove dece, jer za njih je najstrašnija stvar odvajanje od majke i od sigurnog okruženja doma. Tada će biti ekstremno ćudljiva i gotovo u isto vreme mogu biti slatka, tvrdoglava, brižna, defanzivna, buntovna i prilagodljiva.

U periodu Marsovog povratka oko druge godine osetljivost i emotivnost može biti još naglašenija, a emocije mogu varirati od neutešnog plača do razdraganosti za nekoliko trenutaka. I dalje su stidljiva i jako oprezna sa strancima, a neke neprijatne događaje i kritike mogu početi suviše lično da doživljavaju osećajući da su oni uzrok svemu što se dešava. Ovo je period kada neće imati još dovoljno sigurnosti i slobode da izražavaju svoje potrebe, ali će često pokušati da nešto daju ili učine za druge, što je suštinski baš njima tada potrebno. Tada će početi i da se javljaju afiniteti druženja sa nekim imaginarnim prijateljima, a i potreba za stvaranjem nekog svog kutka ili prostora gde će imati osećaj „opipljive“ sigurnosti. Napravite im kutak u domu koji će biti samo njihov. U to vreme će osim intuicije i čula postati veoma važan faktor u spoznaji sveta oko seba, pa će češće dodirivati stvari, mirisati ili probati ukus nečega. Sve više imaginacija i fantazija ima uticaja na njih, pa ih što češće treba usmeravati da se kreativno izražavaju crtanjem, bojenjem, sviranjem nekog instrumenta ili pevanjem. Uz stalnu podršku roditelja i ulivanjem sigurnosti, uz ukazivanje da je njihova veselost i humor nagrada za roditelje i podržavanjem njihovih umetničkih talenta, mali Rakovi će početi da prave neke čvrsće temelje za dalju stabilnost i osećaće se korisnim. Kada budu nešto stariji biće jako privrženi i brinuće se o mlađoj braći i sestrama, a takođe će biti brižni i posvećeni kućnim ljubimcima.

Period oko treće godine je vreme prvog Jupiterovog kvadrata kada se kod dece aktivira veća potreba za spoznajom, učenjem i širenjem granica njihovog dečijeg sveta. Ovo je vreme kada se kroz određene igre i interesovanja koja su u skladu sa prirodom deteta izgrađuju i utemeljuju vrednosti i samovrednosti. U njihovom znaku je inače Jupiter egzaltiran, pa je ovo divan period za sticanje i usvajanje optimističkijih stavova i uverenja. Za male Rakove koji imaju urođenu prirodnu kreativnost ovo je period kada mogu da se podstiču i na određenu kreativnu ekspanziju i da se više izražavaju kroz crtanje, bojenje, čitanje, manuelne radnje u smislu stvaranja i pravljenja određenih predmeta od plastelina, kocki, sastavljanje puzli, slagalica itd. U ovom periodu bi mogli da svoju privrženost i potrebu za korisnošću iskažu kroz veću potrebu da roditeljima „pomažu“ u kuhinji, da „kuvaju“ u svojim „kuhinjama“ ili da drugima ugađaju i poslužuju ih na način kakav bi i sami voleli da imaju u tretmanu od drugih prema sebi.

         Isto tako, kako vole sve što mogu da prikupe i poseduju, novac je takođe stvar koja će od malena da ih privuče i jako će biti srećni kada nešto rade za novac ili dobiju novčanu nagradu ili poklon. Ovaj period Jupiterovog kvadrata je jako povoljan da se malo više upoznaju sa određenim materjalnim vrednostima i da počnu da stvaraju svoj odnos i stav prema tome. Ovo je i period kada na laganiji način mogu da prošire svoju svest o potrebi da se nešto daje ili deli sa drugima, kako bi prevazišli svoju instiktivnu potrebu za posedovanjem i da bi se ublažio preduslov koji imaju za određenom vrstom posesivnosti prema „svojim“ osobama i stvarima. U ovom periodu se kod dece razvija i osećaj pravičnosti i ona žele da uvide da se prema njima pravično postupa i da ona dobijaju „ono što im pripada i što zaslužuju“ Njihove potrebe i očekivanja mogu biti malo preterana (Jupiterov kvadrat) kao i težnja da dobiju samo ono što im prija. Ovo je period kada mogu da malo više preteraju sa hranom ili slatkišima ako im se dozvoli, pa roditelji treba da budu oprezni, jer ova deca imaju prirodnu sklonost gojenju. Takođe, u tom periodu mogu biti i nešto lenjiviji u određenim situacijama, ali svakako će biti ekspanzivniji sa manjom potrebom da se vraćaju unazad i da se povlače u svoj oklop, kao što to rade njihovi životinjski predstavnici.

Period oko šeste godine kada je prva Jupiterova opozicija, takođe ima sličan uticaj na njih kao i kvadrat, ali sada je to okrenuto malo više ka spolja. Taj period će naglasiti ponovu potrebu za novim saznanjima i određenom ekspanzijom. Tada će se najverovatnije uočiti i njihova potreba da su u toku sa zbivanjima u svetu, da upoznaju druge kulture i jezike, a takođe će se dosta interesovati i za istoriju. U ovom periodu može redovno da im se daje i džeparac, jer oni nikada neće potrošiti novac na beskorisne stvari, a potom da traže još para. Naprotiv, oni će od malena želeti da rade određene korisne stvari kako bi pomogli nekome, a kasnije kako bi zaradili nešto para za svoj đžeparac, jer kod njih je štedljivost u neku ruku urođena.

         Njima se ne žuri da odrastu i dugo će biti vezana za majku. Jako sporo će odrastati želeći da zadrže što duže svoje detinjstvo i prilično se moraju stimulisati da bi se osamostalili. U tom pogledu je takođe potrebno da roditelji budu jako oprezni, da ova deca to ne dožive kao odbacivanje, što bi ih jako povredilo. Ova deca prosto ne umeju da se brane od spoljnog sveta i računaju na roditelje da ih zaštitite. Ukoliko im spoljni svet zadaje probleme, povućiće se u svet koji su sami izgradili.

         Prvi Saturnov kvadrat oko sedme godine za male Rakove će možda biti teži period nego drugoj deci. Ovo je period kada deca moraju po prvi put da izgrade određenu samostalnost, tada kreću u školu i suočavaju se sa obavezama, disciplinom, planiranjem i poštovanjem vremena. Rakovima će najteže biti da se odvoje od roditelja, osim ako od malena nisu išla u vrtić, pa su već prošla ovu fazu odvajanja i ako su već izgradili neki odnos prema okruženju gde nisu stalno mama i tata. Polazak u školu, određene obaveze i učenje za njih mogu biti problematični samo ako im učitelj ne pokloni dovoljno poverenja i ljubavi. Da bi imali stimulaciju za učenje i prihvatanje obaveza, potrebna im je određena toplina ambijenta. U protivnom, on će se povlačiti, često će gubiti pažnju i koncentraciju na časovima i odlutaće u neki svoj svet, ostavljajući utisak da bi radije spavali u školskim klupama. Ovo je inače prva lekcija discipline, suočavanja sa obavezama i planiranja vremena. Što se tiče planiranja i rokova, ovi mališani već imaju lična iskustva sa tim, njima od malena jako prija svaka rutina, a ni planiranje im nije mnogo strano. Kako je njihov vladar Mesec, oni imaju jako dobro pamćenje, koje treba samo podstaći na neki pozitivniji način, a ne preteranom strogošću jer bi to moglo da dovede do priličnih blokada kod njih i do povlačenja iza zaštitnih oklopa. Ovde će im kao i do sad trebati dosta podrške i podsticaja, kako od roditelja, tako i od učitelja.

         Ovo je period kada strpljenjem i nežnošću treba da im se pomogne da prevaziđu svoju plašljivost i stidljivost, kako bi što lakše i bezbolnije prihvatili novu i nepoznatu sredinu. Određeni pritisak ili grubost od sredine ili učitelja mogu još više da ih nateraju da se povuku ili da budu naglašeno stidljivi. Oni su prirodno oprezni i osetljivi, pa lako mogu postati preopterećeni u bučnim i haotičnim situacijama. Kada budu prevazišli sve početne prepreke i malo se oslobodili, mogu biti jako dobri učenici, jer njihova memorija ide u dubinu. Isto tako, mogu postati iskreni i privrženi drugari drugoj deci.

Tradicija, rituali i rutine takođe gode deci Rakovima, tako da je izuzetno važno da se redovno bar jedan obrok obavlja porodično, kao i konstantna večernja rutina. Oni su kolekcionari i skupljaju gomilu predmeta: stare plišane igračke, delove od polomljenih igračaka, krpice, školjke, šišarke bora iz parka i mnogo drugih dragih uspomena. Kod njih nema ni govora o bacanju skršenih ili prevaziđenih igračaka, nekog muzičkog instrumenta ili probušenih i oštećenih lopti, oni sve to brižno čuvaju, ako im slučajno nekad zatreba. Ova osobina je dosta povezana i sa Saturnom koji je u znaku Raka u izgonu i njima sve te „uspomene“ bukvalno znače kao neko sredstvo zaštite i sigurnosti. Kada budu odrasli, ova deca uglavnom neće imati materjalnih problema, jer će sve racionalno trošiti i ostavljati uvek nešto sa strane za „crne dane“.

         Ova deca su suštinski dobre i blage naravi, a takvi osećajni vrlo su pronicljivi, što ih čini dobrim u ophođenju s drugim ljudima. Od najranijeg doba svesna su svoje okoline i vrlo su ganuti njom. Isto tako, kada budu starija, imaće snažan osećaj patriotizma i ponosa za vlastitu zemlju i svoj dom. Često mogu da se čuju kako se hvale da su njihovi roditelji i porodica najbolji, zatim njihova kuća, stan ili dvorište najlepši, a kasnije se to prenosi na grad, državu, narod. Ova jaka vezanost za majku i kuću, ukazuju i na činjenicu da uglavnom ne vole nepoznate ljude i mesta. Suštinski, oni će ceniti svoj dom i biće sa svojom porodicom više od većine svojih vršnjaka. Kasnije će radije da ostanu u kući nego da izađu napolje sa drugom decom, a njihova jaka povezanost s majkom obično traje čitav život. Ovde uvek treba da se ima u vidu da se mali Rakovi ne projektuju lako u budućnost i snove, već naprotiv, u želji da nikada ne odrastu; srećni su ako su zaštićeni od svoje majke i porodice. Oni vole da ostanu mali, voljeni, štićeni, dobro hranjeni, maženi. Nikada ne zaboravljaju moć majčine i porodične nežnosti, ljubav, i zaštitu, pa će rasti sa velikom nostalgijom za vraćanjem na materinske grudi i kućno ognjište. Suštinski, ovo je uvek malo nezgodnije za muške predstavnike ovog znaka, jer to su uglavnom „mamini dečaci“, koji će uvek tražiti maminu podršku kada treba nešto da preduzmu.

Ljubavlju, brižnošću, velikom tolerancijom i samouverenošću, roditelji mogu ovoj deci pomoći da prevaziđu svoje brojne strahove. U suprotnom, oni mogu da odrastu u nostalgične, turobne, ogorčene pojedince koji su jako povučeni, koji žive usamljeno u nekom svom svetu i nepristupačni su za druge. Roditelji moraju navesti ovu decu da iskazuju svoje emocije i da ih dele najpre sa njima, a kasnije i sa drugima. Pre će prihvatiti ako im strpljivo date neko logično objašnjenje, a ne da ih oštro kritikujete ili omalovažavate. Svaka ozbiljnija kritika, omalovažavanje ili podsmeh, u njima izaziva veliku tugu i osećaj nevoljenosti, nekorisnosti i nepotrebnosti.

         Dete Rak je privrženo, ali treba biti na oprezu, jer ova pojačana emotivnost pogoduje tome da se vrlo lako mogu povrediti. Nema potrebe za bilo kakvom naglašenom strogoćom kada su zločesta, njima samo treba pokazati da su vas na neki način povredili i na taj način se postiže željeni rezultat. Tako će se korigovati njihova ćudljiva i promenjiva priroda i oni će nastaviti da se igraju i spontano komuniciraju sa vama, a ne da se zatvore u svoj svet i tiho pate duže vreme. U suprotnom, mogu odrasti u jako povučene osobe koje ne žele da imaju kontakt sa drugim ljudima, jer utočiste i sigurnost nalaze u svom svetu koji su stvorili za sebe. Kako su veoma predusretljivi i brižni prema svojim bližnjima, svakako će izbeći da ih povređuju na bilo koji način. Dajte im privatnost. Kad se osećaju ugroženo, uvući će se u sebe ,u svoju ljušturu sve dok im se ne bude činio svet ponovo sigurnim. Treba ih što češće puštati da se sami zaštite na svoj način, a potom ih nežno podsticati da pričaju o svojim osećanjima, da bi što pre izgradila svoju samostalnost.

Zapamtite, za njih je porodica sve i sam međusobni odnos majke i oca su od presudnog uticaja na njih i formiranje njihove ličnosti od samog starta. Ovi trenuci emocionalnog vezivanja i porodičnog sklada, su posebni i izuzetni trenuci za decu Rakove. Neharmonično porodično okruženje može da ih učini izuzetno introvertnim osobama. Mesec koji vlada znakom Raka ukazuje da se ove bebe rađaju sa velikom genetskom predispozicijom i da su nosioci svih sećanja predaka. Osim toga, prenatalni period i emotivna stabilnost majke u periodu trudnoće je takođe kod njih od većeg značaja i uticaja nego kod drugih beba. Oni će podsvesno uvek biti povezani najpre sa svojom majkom, ali i sa celom porodicom. Njima će uvek trebati dodatna pažnja i maženje, čak i onim malim Račićima koji rastu u prilično zdravoj i skladnoj sredini. Ovo su obično bebe kojima je potrebno produženo dojenje i koje se teže odvikavju od dojenja i cucle. Jako puno ljubavi, ohrabrenja i pohvala je potrebno, da bi odrasli u nezavisne i stabilne osobe. Znak Raka je povezan sa negovanjem i kao davaoc i kao primaoc, tako da su ova deca jako saosećajna i očekuju da budu potrebna. Vladar Mesec ovoj deci daruje izuzetnu intuiciju i pamćenje, tako da će uvek u sećanju nositi i dobre i loše uspomene. Zanimljivo je da će se oni i kao četrdesetogodišnjaci na pr. sećati nečega što su mu roditelji obećali u periodu kada su imali 4, 5 ili 7 godina, a šta recimo nisu ispunili.

         Jako će biti posesivna i prema ličnim stvarima koje neće voleti da dele sa drugima, čak ni sa braćom i sestrama. Njihova nesigurna priroda i plahovita narav može međutim dovesti do toga da im drugi nameću svoju volju. Iako nisu skloni agresivnosti, izraziće snažnu potrebu za borbom ako neko povredi njihova prava ili porodicu, na šta ukazuje Mars, koji je u znaku Raka u padu.

         Ali, ovo je i kardinalni znak i uprkos naglašenim emotivnim potrebama, ova deca kasnije pokazuju veliku nezavisnost mišljenja, individualizam i liderstvo. Ona će biti inicijatori a ne sledbenici, ali mogu biti jako tvrdoglava i istrajna da ostvare ono što žele ili naume. Kardinalnost ima osobenosti Marsa, a Mars je u ovom znaku u padu, pa je njegov uticaj ovde uglavnom neizražen. Sam pad Marsa opisuje njihovu plahovitu, strašljivu i nervoznu prirodu koja nema nikakve agresivne sklonosti, osim po pitanju porodice ili patriotizma i naroda. Osim toga, ovde je i Saturn u izgonu, što daje i veliku dozu nesigurnosti i nestabilnosti. No, kardinalni kvalitet ovog znaka i vodeni element daju ovoj deci određenu energiju i inicijativu koja će uglavnom biti izražena kroz određene kreativne sposobnosti, intuitivnost i dubinu osećanja. Sam element vode ukazuje na njihove nesvesne reakcije i empatiju, ali im daje i dozu prilagodljivosti i flegmatičnosti. Kao što voda poprima oblik posude u kojoj se nađe, tako se i ova deca oblikuju pod spoljnim uticajima i okolnostima. Sve što se događa njima bliskim ljudima mnogo ih pogađa i oblikuje , i njihov odgovor na svet je emotivan. To je glavna energija koja ih motiviše i pokreće i kod ove dece je ta osetljivost izražena kroz one koji brinu o njima, a kasnije kroz nekoga o kome će oni sami da brinu.

         Znak Raka je simbol začeća, pa će deca Rakovi oba pola imati veliku potrebu da se dugo igraju sa lutkama i plišanim igračkama. Stalno se moraju podsticati na druženje sa drugom decom i da češće i duže borave van kuće u parku, na igralištu i sl. Oni ne vole mnogo akciju, jer su mirni i tihi, ali kada ih nešto takmičarski zainteresuje, oni će se svojski potruditi da izađu kao pobednici.

         Što se tiče fizičke aktivnosti i sporta, to nisu deca koju će baš mnogo da privuče sport, kao neka takmičarska disciplina. Sva njihova interesovanja i potrebe se zasnivaju na tome da sve rade iz čiste ljubavi, pa će pre da se aktiviraju kroz neko umetničko izražavanje, kao što je ples, igra, muzika. Kako im je voda prirodni element i u njoj uživaju, njima će prijati plivanje i svi vodeni sportovi ili oni koji su povezani sa vodom (veslanje, ribolov i sl), a najverovatnije i sportovi na snegu i ledu. Pošto su veoma vezani za dom i ognjište, ovim malim Račićima će kasnije hobi biti sve kućne majstorije, kuvanje, negovanje biljaka ili kućnih ljubimaca.

Kako je već više puta pomenuto, deca Rakovi mogu da budu jako senzitivni, pa zbog toga mogu biti i nežnog zdravlja. Kod njih su najosetljiviji stomak i pluća, a mogu da budu sklona i raznim alergijama. Kako su prepuna strahova i strepnji, žive stalno pod jednim pritiskom neuroze i u stalnom unutrašnjem konfliktu. To se odražava kroz digestivne probleme, kroz fizičke i alergiske reakcije, osetljivost disajnih puteva, astmu i sl. Jako su nervozna deca i da bi održavali svoju fizičku energiju, imaju veliku potrebu za snom. Treba ih naučiti da ne žure, naročito da lagano jedu i da redovno spavaju. Gurmani su i jako vole slatkiše, pa je to isto teren gde mora da im se usade zdrave navike i da se od malena uče određenoj samodisciplini.

         Ova deca imaju veliki smisao za humor i vole dobru šalu. Vole da zabavljaju prijatelje smešnim anegdotama i vicevima. Svoja prijateljstva zbog lojalnosti mogu održavati i tokom celog života, ali isto tako ako ih neko izneveri ili povredi, mogu uzvratiti istom merom. Poseduju i dosta idealističkih stavova i suštinski su iskreni i pouzdani. Ponekad će biti izuzetno nezavisni, jer njihova mašta, kreativnost i oduševljenje daje im energiju da se satima igraju sama. Takođe imaju tendenciju da preuveličavaju istinu i dramatizuju određene situacije. Suštinski, u sebi nose izvesnu dvostrukost, dva lica koja se mešaju: jedno introvertno, neodlučno, mračno, privrženo prošlosti i običajima, drugo, ekstravertno, koje obožava promene, uvek u potražnji novih senzacija, emocija i avantura…

         Ako ne steknu od malena jake temelje i samopouzdanje, mogu da izrastu u jako ćudljive, sebične i tajnovite osobe koje se drže prošlosti i u sebi nose puno bola i tuge. U tom slučaju neki muški predstavnici mogu imati teško ili bolno iskustvo vezano za majku.

         Vole knjige o herojima koji su morali da prođu kroz velika iskušenja da bi stigli do velikih dela.

Animirani filmovi koje vole mali Rakovi:

Preko ograde

Posle hibernacije, šumske životinje otkrivaju da je velik deo šume posečen da bi se izgradio grad. Lukavi rakun nadmudruje šumske životinje da mu pomognu da sakupi puno ljudske hrane, jer je ostao dužan medvedu koji će ga pojesti ako mu ne vrati na vreme. Na kraju uči lekciju o porodici i prijateljstvu.

Kalimero

Kalimero je italijansko-japanski crtani film o šarmantnom, ali večno izgubljenom piletu. Kalimero je dobrica i nikome ne želi zlo, ali sreća jednostavno nije na njegovoj strani. Rođen je kao jedino crno pile u čitavom leglu žutih pilića, te i dalje nosi polovinu ljuske od jajeta na svojoj glavi. Ovo pile spletom okolnosti uvek upada u razne nevolje zahvaljujući smicalicama ostalih, tako da bi svaku epizodu po pravilu dočekivao nasamaren i prevaren, uzvikujući samosažaljivo: ”To je nepravda!”

Priča o igračkama

         Toy Story 3 direktno se nadovezuje na Woodyjevu (Tom Hanks) repliku s kraja drugog filma, gde Buzzu (Tim Allen) govori da je u redu da njihov vlasnik Andy (John Morris) jednog dana odraste i napusti svoje igračke. U ovom filmu Andy više nije mali dečak nego osamnaestogodišnjak koji se sprema da napusti kuću i ode na koledž, a njegove igračke zabrinute su za svoju sudbinu. Umesto da ih skloni na tavan, Andyjeva majka baca igračke i one dospevaju u obdanište Sunnyside, čije igračke predvodi ružičasti meda Lotso (Ned Beatty).

Epik

         Priča o večitoj borbi koja se odvija svuda oko nas, borbi između sila dobra, koje štiti prirodu, i sila zla koje žele da je unište, prati tinejdžerku koja iznenada dospeva u tajni univerzum naseljen zabavnim i jedinstvenim junacima. Ona mora da udruži snage sa njima kako bi sačuvali njihov i naš svet.

Categories

Recent Posts