Vesna Lazić – Dete Lav: mali “kralj”

Znakom Lava vlada Sunce koje je simbol moći, uspeha, sreće, optimizma, energije, novca, zdravlja… Kao što je Sunce centar našeg Sunčevog sistema oko kojeg se okreću planete, tako i mali Lavovi još od samog rođenja žele da budu u centru pažnje, pa će se još u porodilištu primetiti njihova snaga i krepkost, jer će se i njihov plač čuti najjače.

Ove bebe će još od prvih dana privlačiti pažnju svoje okoline ne samo jakim glasom i potrebom da ih svi primete, već i lepim izgledom i prirodnom umiljatošću. Uglavnom su to jako vedre i šarmantne bebe, koje će kroz zadovoljan osmeh pokazivati da uživaju kada imaju dosta pažnje, maženja i smeha. Generalno, ovo su veoma zdrave bebe i imaju predispoziciju da budu i fizički i emotivno jake. U prvim mesecima im je potrebno dosta fizičkog kontakta, ljubavi, pažnje, vizuelne stimulacije, a najviše pohvale i odobravanje. Ovo će biti prilično glasne i jako zahtevne bebe i ako im potrebe za nekom vrstom “dominacije” nisu zadovoljene, mogu postati prilično naporne. Njih, naprosto ne možete ni na koji način ignorisati, neodobravati ili ograničavati, jer će one na lep ili manje lep način da privuku vašu pažnju. Suštinski, znak Lava je aktivan, muški znak, vatrenog elementa i fiksnog kvaliteta, pa opisuje koleričan temperament sklon dramatičnim nastupima.

Ovo je peti znak Zodijaka i poistovećuje se sa petom astrološkom kućom koja je simbol dece, ljubavi, zabave, kreativnosti, umetnosti, sporta i javnih nastupa. U skladu sa tim, ova deca će vrlo rano početi da posmatraju ljude i da im se, više nego druga deca, osmehuju ljupkim osmehom. Ona su najsrećnija u harmoničnom, vedrom i veselom okruženju kada se zaista i osećaju kao plod ljubavi, pa otud kod njih i taj široki osmeh čim se probude. Izuzetno će biti kreativna i domišljata, a njihova najdragocenija osobina je nepresušni optimizam. Mali Lavovi nikako ne vole da budu sami, jako se raduju društvu druge dece, pa će im jako rano prijati razna druženja. Oni će obožavati da budu okruženi prijateljima, ali da bi oni vodili igru, a adut za to im je prirodni magnetizam i to što ne odustaju lako od nečega. Kao i u svemu i u prijateljstvu su veoma probirljivi, jer treba zaslužiti prijateljstvo i naklonost kralja ili kraljice, a njihovi kvaliteti treba da dodaju zrake i svetlosti njihovom Sunčevom sjaju.

Njih lako možemo prepoznati po lepom, ponosnom držanju i stavu, oni prosto odišu jednom gordošću sa plemenitim i velikodušnim srcem. Kada prohodaju, imaju uspravan hod i podignutu glavu, kao i njihov životinjski predstavnik lav – “kralj životinja”. Ova mala “gospoda” biće od malih nogu jako izbirljiva u svemu,oni ne vole prosečnost, već za sebe uvek žele najlepše i najbolje. Voleće luksuzne i skupe stvari, lepe i dragocene, tako da će njihove igračke morati da budu najskuplje koje se mogu naći u prodavnici igračaka, jer znak Lava se uvek vezuje za sjaj, zlato, kraljevine, sunce i leto, uživanje.

Male Lavice uglavnom sanjaju da budu princeze, a dečaci Lavovi se poistovećuju sa hrabrim ratnicima i neustrašivim junacima crtanih filmova. I to je zaista tako, jer neće im biti nikakav problem da se popnu na drvo ili neku pentralicu u parkiću, da se na ljuljašci ljuljaju najjače i najviše od svih, da prvi voze bicikl bez ruku, da na rolerima izvode vratolomije i sl. Sve je to zbog glavnog cilja –aplauza, koji Lavići najviše vole i zato su oni kasnije u životu najsposobniji za sve javne poslove. Njihova životna snaga je još od početka u službi naglaska na “Ja”, a vitalni implus je izražen ka spolja, ka autoritativnosti, sjaju i blistavosti. Za razliku od malih Račića koji prosto žele da zauvek ostanu bebe, mali Lavići jako rano počinju da uzimaju sve za “ozbiljno” i jedva čekaju da odrastu.

Oni su već po rođenju individualisti, vrlo rano razlikuju lepo od ružnog i selektuju sa optimizmom i sigurnošću ono što imponuje njihovim uzvišenim ciljevima. Vrlo rano će imitirati odrasle, brzo će sazrevati i roditelji moraju da ih tako i tretiraju. Dete Lav voli da mu se sve objasni, da roditelji budu iskreni i otvoreni, ali i da ga hvale. Ukoliko ne dobija podršku smatra da nešto ne radi kako treba i počinje da sumnja u sebe. Njegovo samopouzdanje zavisi od drugih ljudi, jer iako je pomalo puno sebe, ne treba ga sputavati. Potiskivanje njegovog entuzijazma i energije može mu doneti duboke ožiljke. Nikada ga ne treba grubo grditi pred ostalom decom, jer ponosan Lavić će žestoko da reaguje na napad na njegovu taštinu, naročito u javnosti. Ono nije zlobno ni agresivno, samo ima prirodan nagon za dominacijom i ne voli kritiku. Mudri roditelji će od malih nogu učiti svog Lavića da nije dostojanstveno da se pravi važan i ovaj trik uvek uspeva, jer Sunčeva deca imaju urođen smisao za dostojanstvo. Ova deca imaju puno potencijala, ali roditelji ih moraju na vreme usmeriti, kako bi ti potencijali došli do izražaja. Dete Lav im može doneti hiljadu i jednu radost i satisfakciju i oni će biti ponosni na takav poklon. Ali, moraju biti i jako oprezni sa njim, jer ako se mali Lav prerano oseća u centru zbivanja, to kod njega može razviti preteranu individualnost, potvrđujući u svom narcizmu da je daleko od drugih.

Što se fizičke predispozicije i aktivnosti tiče, ovo su suštinski jako zdrava deca, puna energije. Jedna od specifičnih fizičkih odlika kod nih je jako bujna kosa (lavlja griva) i dobro držanje tela. Uvek treba imati na umu da je ovo 5. znak i znak vatre, pa su ovi mališani jako topli, srdačni, medijalni, prepuni ljubavi i jako rano će ispoljiti neku vrstu seksualno nesputane energije. Kao ove bebe rastu, one imaju izuzetno savitljiva tela atletske prirode i dobar motorički balans. Treba kroz ples na pr. podsticati slobodno izražavanje tela ove dece, što će produktivno da kanališe njihovu veliku i kreativnu energiju. Lavovi su odlični sportisti, naročito ako ih neko gleda, a uz to još i aplaudira i pripadnici ovog znaka su u stanju i da se žrtvuju, zarad zapaženog uspeha. Mali Lavići mogu da se zainteresuju gotovo za sve sportove, ali će najpre da opstanu u sportovima gde mogu da dominiraju, u ekipnim sportovima na vodećim pozicijama i u popularnim sportovima. Ova deca mogu biti nesmotrenija od druge dece, više će rizikovati i biće stalno aktivna, što će od roditelja da zahteva stalnu pažnju i budnost.

Ali, kao i kod njihovih životinjskih predstavnika dolaziće do periodičnih napada lenjosti i veće mrzovolje. To je period kada roditelji moraju da zauzmu malo čvršći stav i da ne podležu njihovoj teatralnosti i urođenoj sujeti. Oni ne vole ucene i roditelji nikada ne treba da idu po sistemu ako nešto urade, da će moći da dobiju nešto što su želeli. Ovde roditelji moraju biti sjajni glumci, kako bi ih naterali da raspreme sobu, da pomognu oko nečega ili odu na spavanje. Ova deca će imati tendenciju da se od malih nogu ponašaju kao gazde, tako na primer dok jedu svi moraju da ga gledaju sa pažnjom ili dok oni spavaju ostali treba da idu na prstima. Tu dolazi do izražaja ona poznata izreka: „Ne diraj lava dok spava” Zato roditelji moraju i biti jako pažljivi u postupcima da ih ne bi previše razmazili, jer razmaženi Lavići mogu postati pravi tirani.

Inteligencija im je logična i intiuitivna, svesni su svoje snage i jako su ambiciozni. Sposobni su da na vreme završe neku akciju i upotrebće svu svoju energiju u službi cilja koji žele da postignu. Često rizikuju da izgube, jer ponekad žele poduhvate iznad svojih mogućnosti, ali takođe, ne priznaju lako poraz. Ponekad će biti u stanju i da se tuku sa drugom decom da bi ostvarili neki svoj cilj, tako da roditelji moraju na što mirniji način da ukažu ovoj deci na činjenicu da ne mogu da idu ka nekim nemogućim ciljevima ili projektima. Njima treba davati određene zadatke i odgovornost koristeći njihove organizatorske sposobnosti u pripremi neke predstave u vrtiću ili u pripremi za rođendan i sl. Oni su tačni i disciplinovani i uz pomoć roditelja, vaspitača, učitelja ili trenera mogu da odu i dalje nego što im snage dozvoljavaju, želeći da prevaziđu i svoje mogućnosti. Ne zadovoljavaju se osrednjošću, već od prvih dana imaju sposobnost da klasifikuju predmete i ljude koji im pomažu da zadovolje svoje potrebe i prošire svoje znanje, jer najčešće ne rade ništa uzalud i bez uspeha. Uglavnom se kulturno ponašaju, i imaju dobar odnos sa okolinom. Skloni su da se mnogo daju, ali ne daj Bože da im se neko podsmeva, jer tada mogu burno da reaguju. Teško im padaju izvinjenja, iako su svesni uvek kad su pogrešili. Prema starijima se ponašaju odmereno, ali se nikako još od malena, ne snalaze u podredjenom položaju. Suštinski, oni imaju neodoljivu želju da vole i budu voljeni i užasavaju se sveta i života bez ljubavi, koja im pomaže da ostanu spontani, topli, plemeniti, strastveni. Dokazivaće svoju privrženost i ljubav u skladu sa svojom prirodom – pravom kraljevskom pažnjom i jako rano će se primetiti njihova potreba za davanjem. Kod njih nikada ne treba oklevati sa izražavanjem zahvalnosti, radosti i pohvalama, jer im je to bio i primarni cilj. Imaju tendenciju da budu ljubomorni na drugu decu ili osobe, ako su privukli interesovanje njihove mame ili tate, jer ne podnose suparništvo. Ovu decu nikako ne treba razmaziti i od nih načiniti centar sveta, već im treba pomoći da se uklope u normalan, svakodnevni život. Bilo bi dobro da nisu jedinci u porodici, da bi se od malena naučili deljenju pažnje, ljubavi i ostalog sa braćom i sestrama, zatim toleranciji i sl. Sa druge strane, roditelji sa njima ne bi trebalo da budu ni preterano autoritativni i ne treba im preterano zamerati nezavisnost, superiornost, gordost, već treba u svemu da imaju balans.

Mali Lavovi kada hoće, mogu brzo da uče, jer su inteligentni i marljivi, uprkos tendenciji ka lenjosti, kada je u pitanju učenje. Oni više vole da stave u pogon svoju blistavu ličnost i neodoljivi šarm i jako rano će se u svom okruženju ili vrtiću istaći kroz glumu, ples, pesmu i sl. Oni će svakako naći način da se u nekom domenu iskažu i zadovolje svoje potrebe, pa makar to bilo i pridobijanje ljubavi i naklonosti neke devojčice, dečaka ili vaspitačice na primer.

Lavovi generalno imaju zapaženu vitalnost i robusnu konstrukciju i po pitanju zdravlja uglavnom kasnije boluju od srčanih problema, pritiska, a imaju i osetljive vene, cirkulaciju, nerve i ponekad ugrožen vid, ako je Sunce oštećeno. Kod malih Lavova svaka akutna bolest uglavnom dolazi naglo sa groznicom, ali najčešće oni uspešno odolevaju tome i sve je vrlo prolazno, kratkotrajno i uglavnom ostaje akutnog karaktera. Za dobro funkcionisanje nervnog sistema i jasčanje muskulature i skeleta, neophodna je stalna fizička aktivnost i redovan san. Ovaj znak često pati i od reumatizma i bolova u leđima. Sa druge strane, sa godinama sve manje spavaju, jer spavanje smatraju gubljenjem vremena i imaju sve veću potrebu za kontrolom da ne bi imali neprijatna iznenađenja, tako da im od malena treba izgraditi zdrave navike u vezi sa ishranom, spavanjem i fizičkim aktivnostima.

Ova deca vole život i žive punim plućima. Obožavaju životinje i vole da pored sebe imaju pametne i snalažljive prijatelje. Vole porodičnu atmosferu i sećanja iz detinjstva će nositi duboko u sebi. Imaju izuzetan smisao za glumu, sport, javne nastupe i voleće scenu, glamur, raskošne prijeme, sjaj i bogatstvo. Zato je jako bitno da se mali Lavići od malena usmere kako bi našli način da se produktivno iskažu u svom procesu stvaranja. Oni imaju urođenu plemenitost i viteštvo i takav viteški stav traže i od drugih. Ovu decu treba naučiti da život nije samo sjaj i lukzus, da se ne sreću samo poznate i moćne ličnosti i ide samo na lepa i raskošna mesta, da postoje i svakodnevne, obične stvari, situacije i osobe i da zbog toga život nije manje lep i privlačan. Uz pravilnu roditeljsku pomoć oni mogu da prevaziđu sve prepreke, ostvare svoje velike ambicije i postanu neko. Ovde uvek treba imati u vidu da osobine znaka Lava imaju mnogi glumci, muzičari, pevači, manekeni, političari i druge javne i poznate ličnosti, tako da se u svakom Laviću krije neka potencijalno važna ličnost.

Animirani filmovi koje vole mali Lavovi:

Barbi

Barbi ne treba posebno predstavljati. Najpoznatija i najprodavanija lutka na svetu zabavlja devojčice svojim prekrasnim haljinama, autima, kućama, Kenom, Šeli i prijateljicama. Ima istančan ukus, smisao za modu, prati sve trendove od baleta do nakita po poslednjoj modi. Od davne 1959. godine do danas osvojila je srca mnogih devojčica i kreirala svest svim generacijama kroz tih gotovo 50 godina.

Kralj lavova

Kraljevskom zemljom u Africi vlada ponosni Mufasa, snažan i neustrašiv lav kome najviše problema zadaje prevrtljivi, zavidni i podli brat Skar. Kada Mufasa ubrzo dobije sina, dražesnog i zaigranog lavića Simbu, Skar će smesta početi smišljati plan kako da se reši mladunčeta.

Podmukli Skar na prevaru namami Mufasu u klopku i gurne ga sa stene, a tužnog Simbu optužuje da je ubio vlastitog oca. Uz pomoć novih prijatelja Simba će odlučiti da osveti oca, kazni Skara i ponovo se spoji sa romantičnom Nalom…

Categories

Recent Posts