Vesna Lazić – Dete Jarac: vreme je njegov prijatelj

Ove bebe, čiji je vladar planeta Saturn, imaju urođenu ozbiljnost koja će se primetiti još od prvih dana. To su uglavnom veoma tihe bebe, retko će se čuti da plaču, a njihova preterana ozbiljnost odavaće neku vrstu melanholije u izrazu njihovih lica. Mirno će posmatrati okolinu, gotovo nezainteresovano, neće nikada privlačiti pažnju i delovaće kao da žele da prođu neprimećene, tako da od njih ne treba očekivati preteranu interaktivnost na bilo koji nadražaj. Još kao bebe, mali Jarčevi će imati nešto u držanju i stavu što će izgledati kao da su odrasli, jer kao da još od samog rođenja realno posmatraju život oko sebe.

U prvim mesecima, zapravo u celoj prvoj godini, biće uglavnom samo mudri posmatrači bez preteranih reakcija na bilo šta. Ovo su stidljive i jako rezervisane bebe koje će retko pokazivati izlive nežnosti, smeh ili radost čak i prema roditeljima, a prema nepoznatima, definitivno nikada. Neće voleti buku, galamu, stalna dešavanja ili kretanja u svom okruženju, a naročito im neće prijati gužva i česte posete rođaka ili prijatelja. Svaka prevelika gužva njih frustrira i može dovesti do blokade i kočenja, što će naravno dodatno da uspori njihov razvoj i usvajanje nečega novog. Bebama u ovom znaku uglavnom treba mnogo mira i tišine, čak možda i suviše, što nije slučaj ni sa jednim drugim znakom, jer ove bebe imaju svoj specifičan ritam u svemu i mnogima će se činiti da je na neki način prilično usporen. Njima za sve treba nešto više vremena, tako da će možda kasniti u učenju i savlađivanju određenih stvari tokom odrastanja, što će se najpre primetiti sa govorom. Ovo su deca koja će kasnije da progovore, ali ni tada neće biti preterano pričljiva, zapravo, kod njih će se određena šturost u komunikaciji zadržati tokom celog života.

Ovo su jako oprezna deca i neće ništa preduzimati ako nisu u to sigurna, dosta će procenjivati i odmeravati sve, pre nego što nešto preduzmu. Kako ova deca sve rade polako ali temeljno, nikada se ni u čemu ne žure, ponekad će to drugima izgledati kao da su spora i lenja, ali to svakako nije tako, ona su samo jako strpljiva i istrajna u onome što žele. Kod njih će se već u prvim godinama primetiti da sve rade planski i sa ciljem, oni su prirodni preduztnici i tačno znaju šta žele da postignu, tako da na tome strpljivo rade i nikada ne čine ishitrene ili brzoplete poteze. Takođe, nikada neće bezpotrebno da troše i rasipaju energiju i vrlo rano će se primetiti da su to jako odgovorna po mnogim pitanjima. Ali, najteže od svega je da ona sama private činjenicu da su zapravo samo deca, da upravo u tom svom ranom dobu detinjstva treba da budu bezbrižna i da imaju određenu lakoću u svemu.

Kako su ovo jako zatvorena deca, ona se neće kao ostala deca umiljavati i pokazivati potrebu da budu mažena, pa se čak često neće ni prepustiti tepanju i milovanju roditelja. Ali, suštinski, to su emotivno jako krhka deca i njima što češće treba pokazivati bezrezervnu ljubav, iako neće uvek da odreaguju na pruženu pažnju, oni je zapravo prihvataju na svoj miran način i mada se to ne vidi, njima ipak to imponuje. Samo velikom ljubavlju, toplinom i pažnjom roditelji mogu da smekšaju svoje male Jarčeve kako bi lakše prihvatali druge ljude i postali socijalniji. Zbog te preterane ozbiljnosti i neke vrste nepristupačnosti, može se učiniti da su ova deca hladna i neemotivna. Naravno, to je samo privid, jer deca Jarčevi najčešće su samo sa roditeljima emotivno otvorena i to ako su odgajani u uslovima gde im je pružano mnogo pažnje i ljubavi, a za ostale im je potrebno vreme kao i u svemu drugom, kako bi stekli poverenje i bili opušteniji i pristupačniji. Oni poseduju neki iskonski strah od odbacivanja i povređivanja njihovog ega i emocija i zato vrlo nevešto pokazuju svoje emocije, čak i kada to žele. Ako se na bilo koji način osete iznevereno ili ugroženo, ova deca mogu postati jako kruta i nepristupačna. Suštinski, jako teško se stiče njihovo poverenje i njihova ljubav, ova deca prosto nemaju onu prirodnu dečiju oduševljenost i otvorenost prema svemu, naprotiv, kao i za sve drugo, njima i po pitanju ljubavi treba vreme da sve dobro osmotre i izanaliziraju, pa tek onda da nekoga private. Zbog toga se za njih kaže da nimalo nisu zaljubljive prirode. Oni moraju biti sigurni da ih neko bezrezervno voli i ako taj neko prođe sve testove, sumnje i iskušenja koja će im ovi mali Jarčevi postavljati na putu sticanja njihove naklonosti i ljubavi, oni će tek tada od njih dobiti iskrenu, bezrezervnu i dugotrajnu ljubav.

I u odnosu sa drugom decom biće jako slična situacija, tako da će i tokom detinjstva, a i kasnije u životu imati vrlo malo prijatelja. Ovo nisu druželjubiva deca i kao što je već pomenuto neće voleti baš mnogo druženje i razgovore. Ona najviše vole da borave izolovana od ostalih u nekom svom kutku, u nekom svom svetu, okružena stvarima koje vole, da bi na miru razmišljali, čitali, planirali i radili ono što vole, daleko od buke i gužve. Zbog toga će biti jako nepristupačna za drugu decu, jer kao prvo ona sama neće pokazivati želju i potrebu za druženje sa drugom decom, a sa druge strane, njihova preterana ozbiljnost, a nešto kasnije i kritičnost, odbijaće drugu decu da se druže sa njima. Više će biti privučena starijom decom ili odraslim osobama nego vršnjacima, čije vragolije i bezbrižnost ne razumeju, a to ih nagoni na povlačenje u samoću. Ovde je veliki zadatak za roditelje da ne dozvole da njihovo dete Jarac bude u prevelikoj izolaciji, jer postoji opasnost da postane potpuni samotnjak bez ikakve potrebe za druženjem sa vršnjacima. To kasnije u vrtiću i školi može postati veliki problem, jer hteli ne hteli, moraju dosta vremena provoditi sa vršnjacima. Ovu decu roditelji moraju što pre usmeriti da se druže sa decom koja su karakterno drugačija od njih, kako bi obogatili svoje iskustvo i počeli na vreme da prihvataju tu različitost, a ne da se povlače i izoluju od nje. U poređenju sa decom svog uzrasta, mali Jarčevi su mnogo ozbiljniji, mentalno zreliji, tako da im vršnjaci uglavnom nisu zanimljivi, ne prihvataju njihove nestašluke, radost i smeh, jer oni sami, nemaju baš mnogo smisla za humor. Njihovu pažnju će pre privući neki ozbiljniji razgovor odraslih, ali ne treba dozvoliti da potpuno zanemare druženje sa vršnjacima, jer oni ipak moraju da budu deca i treba ih što više posticati na igru i zabavu, kako bi izbegli sklonost da zapadaju u depresivna stanja. Vrlo rano će se uočiti njihova potreba za odgovornošću, tako da će brzo naučiti da sami jedu, idu u toalet, oblače se, sređuju svoje stvari, svoju sobu i ostalo. Ali, tu se krije i potreba da prihvataju ne samo svoju, nego i tuđu odgovornost, tako da mogu preuzimati i obaveze drugih na sebe (roditelja, braće, sestara). Oni kao da imaju urođeni osećaj krivice koji se najviše manifestuje kroz preteranu odgovornost prema članovima porodice, ali i prema drugima, tako da im treba pomoći da se toga postepeno oslobađaju i učiti ih da budu umereno odgovorni, tako da obaveze i odgovornost dele sa drugima.

Kada je igra u pitanju i ona u velikoj meri odražava karakter ove dece. Ona kao što je već pomenuto, ne vole jurnjavu, galamu i rasipanje energije, tako da i igranje za njih mora biti poučno i sa ciljem. Oni najviše vole da čitaju, a svoju kreativnost će razvijati kroz nešto što će raditi i praviti, a što može da bude na neki način korisno i svrsishodno. Zato će voleti sa roditeljima da majstorišu po kući, da se bave grnčarstvom ili nekim ručnim radom, da kuvaju ili mese, da obrađuju vrt ili baštu ako imaju dvorište i sl. Inače, vole da igraju šah, karte, ili neke strateške društvene igre i uglavnom imaju talenat za slikanje i vajarstvo.

Vredna, poslušna deca koja zapravo razumeju i očekuju disciplinu, pravila, ograničenja i čvrsta usmerenja roditelja, pa kada je njihova porodica stabilna, tada tu i nema nekih većih problema. Naravno, za sve će tražiti neko logično obijašnjenje i odgovore, ali zbog preterane urođene odgovornosti, tu može postojati zamka za roditelje koji mogu da im nametnu previše obaveza koje nisu u skladu sa njihovim uzrastom i o tome jako treba vodoti računa.

Mali Jarčevi su jako analitična i logički usmerena deca, veruju samo činjenicama i dokazima, prosuđuju hladnokrvno i postepeno, ne na brzinu, pa mogu donositi i ispravne zaključke. Ona imaju potrebu da savladaju i kontrolišu sve situacije u kojima će se naći, a njihova ozbiljnost i visoka očekivanja koje ime daruje njihov vladar Saturn, ukazuju na izuzetnu urođenu ambicioznost i težnji da dosegnu svoje visoke ciljeve. Ova deca će u jako ranom uzrastu da spoznaju vrednost novca i biće jako uspešna u baratanju njime, ili u planiranju troškova u odnosu na džeparac, tako da će se tada ispoljiti i njihova crta za štedljivost, odricanje i tvrdičluk, koja im je na neki način urođena.

Njihova interesovanja su takođe vezana za sve tradicionalne vrednosti, veoma će poštovati sve praznike, porodična slavlja i slave i prijaće im svi rituali i sva rutina koja se ponavlja iz godine u godinu vezano za takve stvari. Isto tako, jako rano će početi da se interesuju za genetiku, pretke i porodično stablo, a takođe će voleti i knjige istorijskog karaktera i enciklopedije.

Kada je obdanište ili škola u pitanju, sam početak i prvo vreme može da bude na neki način problematičan period, jer njima će kao i za sve trebati neko vreme dok se uklope na novonastalu situaciju. Kasnije, u školi najčešće nemaju problema i uglavnom su dobri i disciplinovani učenici, jer iako ne uče brzo, ova deca su temeljna i imaju veliku sposobnost koncentracije, tako da sve savlađuju na vrlo kvalitetan i postojan način. Njihovo usvojeno znanje je trajno, na njega se nadovezuju nova znanja i vremenom prevazilaze drugu decu i postižu sve bolje i bolje uspehe u školi. Kako bi se lakše uključili u društvo i stvorili bolje prijateljske odnose sa vršnjacima, treba ih učlaniti u određena društva ili sekcije planinara ili izviđača, jer je ovo oblast koja ih jako interesuje.

Ovo su deca čiji je element Zemlja i ona jako vole prirodu, tako da će kao i ostali zemljani znaci voleti šetnje po šumi, boravak u selu, ili vožnju biciklom. Sam znak Jarca koji je signifikator za planine, ukazuje i da će svi zimski sportovi jako da im prijaju, kao što su sankanje, skijanje, ili alpinizam. Od ostalih sportova najviše im odgovaraju oni gde se traži izdržljivost i strpljenje, ali ne i brzina, tako da mogu biti jako uspešni kao maratonci, igrači golfa na travi, atletičari, gimnastičari, pa čak i bokseri, jer veoma su uporni i do cilja obično dolaze strpljivim radom i napornim treninzima.

Ovo su fizički uglavnom prilično mršava, ali žilava deca i po pitanju zdravlja osetljiv im je skelet, kosti, zubi i koža. Kao mala imaće problem sa uganućima i prelomima zbog slabih kostiju. Najčešće zbog svoje velike upornosti da postignu svoje visoke ciljeve ova deca ne znaju da se odmaraju, tako da često idu preko svojih fizičkih i mentalnih mogućnosti i precenjuju svoju otpornost, zbog čega mogu češće da se razboljevaju. Emotivno su suzdržana i blokirana, tako da se to može ispoljiti preko spoljnih ekcema, čireva ili herpesana, pa ih zato treba učiti opuštanju. Znak Jarca daje tendenciju da ova deca osim što spolja izgledaju i deluju „hladno“, zapravo tu hladnoću jako često i bukvalno doživljavaju na fizičkom nivou, često imaju neku jezu i osećaj da im je hladno. Ali, kako rastu, sa godinama se njihova vitalnost i otpornost povećava.

Deca Jarčevi život uzimaju veoma ozbiljno od malena, tako da neće biti deca u pravom smislu te reči. Osnovni principi i struktura su dva ključna aspekta ovog znaka, pa su ova deca koja imaju urođenu ambicioznosti jako obazriva i u akciju stupaju tek kada je dobro procene. Teško pokazuju svoja osećanja, bilo ona pozitivna ili negativna i jako je bitno da se u tom delu smekšaju i opuste, kako bi češće pokazivali emocije i mogli tokom života spontanije ulaziti u konverzaciju sa drugima. Roditelji bi trebalo da se potrude i da ovoj deci pokažu da je život lep, interesantan i radostan, a ne samo ispunjavanje obaveza i da je svaka osoba društveno biće, tako da mnoge stvari treba da podeli sa drugima, jer je suštinski, tako život mnogo lepši.

Svim Jarčevima zapravo najviše odgovara doba zrelosti, jer oni se podmlađuju stareći. Detinjstvo nije najsrećniji period za njih, jer se ne osećaju najbolje, mogu da budu opterećeni odgovornošću i kompleksima, da ulaze u česta depresivna stanja i da budu jako usamljeni. Ali, za ovu decu vreme (Saturn) je najodaniji prijatelj i sa godinama radi za njih, tako da se oni osećaju sve bolje i bolje kako su starija.

 

Animirani filmovi koje vole deca Jarčevi:

Vreme dinosaurusa

Tri deteta putuju 65 miliona godina u prošlost, gde ih usvaja dinosaurus.

Frozen (Zaleđeno kraljevstvo)

Ana se udružuje sa planinskim gorostasom Kristofom i njegovim vermin irvasom u nameri da pronađe svoju sestru zarobljenu u ledenom kraljevstvu Arendel…

Put kojim su krenuli prepun je mitskih biča i raznih opasnih stvorenja. Jedinimkoji će biti na njihovoj strani je Olaf, čudnovati snežni čovek. Da li će to biti dovoljno da se spasi kraljevstvo?

Epic (Čuvarri tajnog kraljevstva)

Epska saga o Meri Ketrin ćerki profesora Bombe koji je posvećen proučavanju neobičnih ratnika – zaštitnika šume. Kada Ketrin iznenada dospe u njihov tajni univerzum, zatećiće se usred borbe sila dobra i zla. Ona mora da udruži snage sa ovim jedinstvenim stanovnicima šume, kako bi sačuvala njihov i naš svet.

Categories

Recent Posts