Tanja Igrutinović – Saturn kvadrat Uran aspekt 2021. godine

EHO KOJI MENJA SVETSKI POREDAK VREDNOSTI 2022. GODINE

SLOBODA ILI… VREME JE ZA IZBOR!

Mundani tranziti specifični su i posebni osim po snazi i nezaobilaznosti takođe i po tome što se dugo stvaraju, najavljuju, aktivno nas podešavaju, i veoma sporo se razotkrivaju, njihovo dejstvo postaje nešto kao vazduh za nas zemljane u vreme kada je aktivirana egzaktnost aspekta. Potpuno smo spremni za to, svesno ili ne, voljno ili ne, iznenađenja nema. Može biti samo otpora na promene, što nije baš nešto što se preporučuje.

Izazov ovog vremena je zapravo Ostvarenje Nemogućeg Sna 2021 godine. Uticaj ovog zapisa iz aspekta kvadrata Saturna i Urana odzvanjaće kao eho i naredne 2022. godine i struktuisati tako skoro čitav vek ispred nas. Naročito se ističe pročišćenje i reciklaža Venere koja će biti retrogradna, i obrazovati višestruku konjunkciju sa Plutonom u Jarcu, što donosi pregršt transformacija svega što je vredno, lepo, što volimo. Potpuno nov sistem vrednovanja i vrednosti preplaviće 2022.godinu i doneti obilje svega u šta istinski verujemo, obilje svega što je naša ISTINA!

Neka Saturn i Uran urade Finalni dodir u kvadratu za nas! Ovde je otvorenost i fleksibilnost od krucijalnog značaja. Kao kada kraljica u “Alisa u zemlji čuda” savetuje obeshrabrenu, potištenu i pomalo pesimističnu Alisu kako da nemoguće postane stvarnost. Uvidevši da Alisi fali vežbe podelila je sa njom svoju tajnu. Rekla joj je da je i sama kao dete posvećivala svakog dana pola sata svog vremena za vežbanje. Da je ponekad “na prazan stomak”, pre doručka umela da poveruje i u šest nemogućih stvari… Eto inspiracije, ako ste zaboravili, vežbajte!!!

Od ove godine ne samo da bi trebali verovati u nemoguće, u ostvarenje snova, već ih možemo ostvariti uz pomoć kvadrata Saturna i Urana! Saturn i Uran snažno vuku, guraju čitav naš svet u novim pravcima, čudesno dobrim ili potpuno suprotno tome… Sada kada se stari svetovi sudaraju sa onim što napreduje, raste i što je novo, sve zapravo zavisi od toga šta ljudi odluče da rade sa ovom energijom.

Astrološki gledano, praktično još nismo završili sa 2020! Naime, glavni i odgovorni iz 2020. godine Saturn ulazi u foto finiš tokom 2021. godine. Znak Vodolija donosi novosti. Saturn kao prvi tradicionalni vladar ulazi u čak tri kvadrata sa drugim vladarom Uranom iz Bika donoseći istinu, svetlost i oslobađanja od mnogih stega i opterećenja, vezanosti koje uglavnom nismo bili u mogućnosti ili stanju da prihvatimo, pustimo. Sastanci, Ptolomejski, ali i oni minorni nastavljaće se tokom cele godine i to bez presedana.

Međutim, sasvim sam sigurna da je odlučujući uticaj 2021. godine imao upravo spomenuti kvadrat Saturna i Urana. NOVI SVET OSVANUO JE 2020, NOVA REALNOST, NOVI POREDAK.

Planete koje se sada “bore”, pitaju, sučeljavaju da definišu ovaj novi svet su Uran i Saturn. E ovde je tenzija, napetost, nagomilana energija sva nekako obmotana oko našeg DNK! Hoćemo, ali ne smemo, smemo ali nećemo… tako nekako!

Egzaktan kvadrat se dogodio po prvi put 17. februara 2021. godine u 20h 09 min za prostor Srbije i regiona, zatim 15. juna 2021. i finalni kvadratni susret je ispred nas 24. decembra 2021. godine u 8h 13min za prostor Srbije i regiona. Prva dva su praćena retrogradnim Merkurom, što dodatno daje uputstvo gde treba tražiti, kopati uvide i mentalne blokade, kao i vredna drevna znanja.

Saturn u Vodoliji uskoro ulazi u egzaktnost kvadrata sa Uranom u Biku, aspekt koji je obeležio čitavu 2021. godinu. Saturn odavde planira šta će novo da izgradi sa recikliranim materijalom, energijom, blagom ili blatom koji stvara retrogradna Venera u zagrljaju Plutona u znaku Jarac. Ovaj aspekt nas navodi da budemo odgovorni za slobodu koju posedujemo i to bez tenzije i moranja, jer ovo je već treći egzaktan kvadrat tako da i energija može biti harmoničnija. Univerzum  namešta scenu, različite situacije kako bi istražili i prihvatili ovu tematiku. Zapravo Univerzum nam daruje, donosi nam formu (oblik) koja će nam omogućiti, našoj duši najviši rast, prosperitet, napredak na putu naše svrhe i uzvišene misije! Znaćete tačno na kom ste energetskom nivou jednostavnim sagledavanjem lakoće ostvarenja želja i snova. Mnoge nemoguće stvari su sada na dlanu, mnoga vrata će se otvarati sama. Ukoliko pak neki snovi nisu baš pucketanjem prstiju ostvareni, to samo znači da ste SADA energetski udaljeni od toga i da zapravo treba investirati odmor i čistu svetlost u ovu energiju, porasti u tom domenu kako bi se razdaljina obrisala i treptajem dobili ostvarenje.

Svaki ciklus Saturna i Urana traje oko 45 godina, od jedne do druge konjunkcije. Konjunkcije baš kao i svako spajanje predstavljaju zajednički interes, produkt, stvaranje, sadnju, postavljanje suštine, semena. Opozicije su tu da se sagleda postignuće, zadrži potrebno, otpusti sve što je zrelo. Kvadrati su akcija, stimulacija, oni podstiču krizu, promene, haos, neizvesnost, rast, snagu za prevazilazak.

Kada su u pitanju glavni akteri kojima posvećujem ovaj članak uz dosta pažnje i poštovanja, Saturn i Uran u bilo kom aspektu, odnosu, zajednici su arhetipovi koji donose revolucionarne pobune i represivne akcije, mere, društveno ekonomske padove i slomove, ali takođe i značajne proboje, prevazilaske, otkrića.

Saturn i Uran 2021. godine u opadajućem kvadratu, nose završnicu u ciklusu koji je započet 1988. godine. Vrlo je uočljiva Jin i Jang energija, podela, različitost, ali i neophodnost prisustva oba istovremeno radi postizanja i održanja celovitosti. Možda se i sećate, 1988. godine, u vestima su takođe bile vulkanske erupcije u vidu demokratske slobode, baš kao i nasilje autoritarne represije. Tada se hladni rat između SAD i Sovjetskog Saveza naprasno otopio, pali su Berlinski zid kao i Gvozdena zavesa širom Istočne Evrope. U Kini je pokrenut veoma inspirativan studentski protest na trgu Tjenanmen, a zatim početkom 1989. je usledio i stravični državni masakr.

Saturn je gospodar vlasti, tradicije, poretka i kontrole. Uran favorizuje originalnost, neočekivano, slobodu i pobunu.

Njihovi dodiri, sudari, a posebno kvadrati predstavljaju klasičnu priču o neophodnim i neminovnim društvenim promenama. To je ono kada se „ono što je novo“ neizbežno mora boriti sa „šta je staro“. Energija akcije je napunila svaku ćeliju ove baterije! Nova svetlost se promalja! Ipak, da nam ne bi bilo dosadno, stvari uopšte nisu uvek onakve kakve se čine. Ova bitka, boj između Saturna i Urana, obično se vodi u kući ogledala. A gde bi drugo?! Hajde da dodirnemo pažnjom poznati mit o Saturnu i Uranu. U grčkoj mitologiji, kao Hronos – Vreme, Saturn je zapravo bio „novi“, najmlađe dete Geje i Urana, izvornih božanstava Zemlje i Neba. Uran je bio taj koji nije voleo promene, želeo je da ostane, zauvek da vlada. Odbacio je budućnost gurajući sopstvenu decu divove i titane u pukotine, u podzemni svet, u samu Gejinu utrobu, u nedra! U velikim mukama, umorna od gluposti, Geja je kovala spletke sa svojom decom ohrabrujući ih na odmazdu, revoluciju i uspelo joj je baš sa njihovim najmlađim sinom Hronosom. Zajedno, napravili su kamenu kosu – srp sa kojim Hronos tada maše da bi isekao polni organ svog oca. Sadržaj Uranovih genitalija pade u more. Saturn sruši Urana boga neba i silom preuze presto svog oca. Ipak, kako vreme odmiče, što se više stvari menja, čini se da više ostaju iste. Sada je Hronos taj koji počinje da jede svoju decu. Zapravo, jedan prorok mu je jednom šapnuo na uvo: „Sin će te svrgnuti.“ Moć, vlast, posed, titula, zvanje, imetak su ti koji ne podnose promene. Autoritet toliko voli sebe da će se na kraju pretvoriti iznutra, izvrnuti i postati upravo ono čemu se odupirao. Postoji naravno i naša umotvorina “Iver ne pada daleko od klade” koja je za ovu priliku i te kako prikladna. Hronos je baš kao i Uran. Takođe, i ovog puta umorna od gluposti, Rea, Hronosova sestra i supruga skovala je svoju spletku. Ona rodi svog najmlađeg sina Zevsa u pećini, izvan vidokruga, a zatim svom mužu preda kamen u povoju da ga proždere. Krišom, Rea je podizala Zevsa sve do njegovog punoletstva. Zevs tada svrgava oca i tera ga da povrati svu progutanu decu. Zevs zaista konačno menja i ploču i igru. Ovo je Jupiter, bog rasta i širenja. Požudan je ovaj momak. Ne samo da ne jede svoju decu već ih ima u izobilju! Saturn i Uran su zatvoreni u beskonačnoj borbi prsa u prsa i zauvek se plaše sopstvenog potomstva. Jupiter, koji prekida ovaj ciklus kaže da ljubav i kreativnost, a ne nasilje, zaista menjaju svet. U skladu sa tim ni jedan sin ga nije svrgnuo! Takođe, ne možemo zanemariti značajnu ulogu Božanske Ženske energije u ovoj priči. Gaja i Rea su ključni pokretači stvarnih promena. E o tome ćemo drugom prilikom!

Hajde da pogledamo kako da sprovedemo ovaj tranzit u svom životu. Zaista, pred nama je čitava godina da putujemo, ronimo duboko unutar ovog arhetipskog kompleksa, podešavajući se u miru i tišini kako bismo iz njega izvukli najbolje.

Mislila sam da li da uopšte napišem sledeće na ovom tlu sklonom kletvi u grumen, u ognjište, u krv, u familiju, u rodnu grudu, a opet uz visok nivo razvijene mržnje, zavisti i ko zna šta još prema bližnjem upravo zbog i zarad grude, kuće, okućnice, zemlje, poseda…. Kažu sudovi su puni ostavinskih parnica, rasprava o zaostavštinama! Pitanje se prolama, odzvanja Univerzumom, Zemljom sve do jezgra: Hoćemo li se prevazići? Hoćemo li prerasti? Hoće li pravi rodoljubi, patriote ustati?

Najpre je veoma je važno ovo videti kao kolektivni tranzit kakav i jeste. Nije tajna da živimo u rasparčanom, pocepanom i ko zna koliko puta krpljenom društvu koje je sa svakim novim šavom trpelo veće bolove. Ovo jeste veoma važno vreme za odabir vođa koje želimo da sledimo, za odabir onoga čemu se posvećujemo, čemu svojim izborom želimo da pružimo podršku i budemo značajni temelj. Vreme je da odaberemo uzroke u koje želimo da investiramo. Uzroke koji stvaraju kreativne rezultate, a ne posledice.

Saturn je u Vodoliji, u znaku koji je i sam definicija „kolektiva“. U svom najboljem šik izdanju, Vodolija je progresivna, humanitarna, demokratska, vrednujući po sistemu “najveće dobro za najveći broj”. U najgorem slučaju Vodolija je izvorište tiranije. Koju stranu podržavate?

Ko su prave patriote?

Reči ovde nisu od pomoći. Merkur je retrogradan! Valja ući u osećaj i retrospektivu. Tolike godine kampanja za dezinformacije! Priznaćete, za neke ljude reči su postale praktično besmislene. Na obe strane sve kliče jedan isti slogan, KLIŠE nažalost… „Mi smo borci za slobodu! Mi volimo ovu zemlju!“ i naravno “Oni su plaćenici, izdajnici! Oni su loši, nismo mi!”

I baš tome u prilog ide i činjenica da u mračna i podeljena vremena poput ovih, senka je moćna, nesvesna sila! Pod njenom čarolijom, magijom, u tami gde se ne vidi i ne čuje, voljno ili od straha, lako je postati upravo ono čemu se suprotstavljamo.

Astrološki aspekti se uvek događaju, igraju svoje velike uloge, stvaraju jedan beskonačni kontinuum mogućnosti koji se kreće, zapravo talasa donoseći sve od najboljeg do najgoreg. Ne, nisu to bogovi, već mi ljudi oblikujemo događaje na posletku. Mi ih dočekujemo i spuštamo, živimo na Zemlji. Arhetipovi, istina, jesu veoma moćne, snažne, divlje i šarenolike, a u suštini neutralne energije za koje naša slobodna volja odlučuje na koji način i kako će da ih koristi. Periodi obeleženi aspektima Saturna i Urana nekako su verni nestabilnoj i haotičnoj prirodi. Izbori sa kojima se danas suočavamo su istovremeno uzbudljivi, zastrašujući, dualno orijentisani, bude podvojenost i podelu i vrlo često su na posletku tužni. Naime, nalazimo se u nestabilnim vremenima, kao u igri “između dve vatre” koje su zapravo oštre suprotnosti. Nalazimo se pod već ko zna kojim “novim” talasom globalne pandemije i nezaustavive ekonomske katastrofe. Uz sve to nismo pošteđeni učešća čak i ako žmurimo ili gledamo svoja posla,  jer su kao na dlanu svuda stvari za koje nikada nismo mislili da ćemo ih videti. Globalno, kako se ekstremizam povećava, raste borba da se pozabavimo dugogodišnjom nejednakošću, rasizmom, pa i policijskom brutalnošću, svim onima koji su okaljali, osramotili i zavili u crno naše ideale.

Možda jeste prigodno pomenuti prošli uticaj opadajućeg kvadrata Saturna kao i sada upravo u Vodoliji i Urana, završavanje i prekid jednog dotrajalog, da bi novo moglo da dođe, ISTOVREMENO. Još jedno haotično vreme u istoriji čovečanstva 1932–33. godina u jeku je Velika depresija, istovremeno, u samo četiri meseca, između izbora Franklina Rusvelta i njegove inauguracije 1933. godine, velikim delom sveta je zavladao haos. Adolf Hitler je preuzeo vlast u Nemačkoj, a Rajhstag, zgrada Parlamenta je izgorela. Hitler je poveo svoju zemlju putem tiranije. Japan je napustio Ligu nacija. Širom Amerike, stotine banaka se ugasilo, dok se na jugu beleži nagli porast linča. Rusvelt je lansirao “Novi dogovor” “Novo poslovanje” (New Deal), vladin program koji kao prolećni povetarac oduzima dah i posvećen je dobrobiti običnog čoveka. Koliko sličnosti…

Ostaje nam da se zauzmemo za sebe, da oslobodimo i jasno postavimo NE i sebi i drugima tamo gde je to potrebno i isto tako oslobodimo i jasno postavimo DA i sebi i drugima tamo gde je to potrebno!

Mi biramo najbolje za sebe, ali ću reći i to da se iskreno nadam da kolektiv takođe bira mudro.

Podesite se na svoje tranzite, prihvatite ih, živite vi njih ili će oni to učiniti vama…

SVAKI VOĐA JE DOBAR AKO SMO NAJPRE MI SEBI DOBRO, NAJBOLJE DODELILI, DOZVOLILI, ODABRALI!

Da li znate koji su vaši tranziti u narednoj godini? Gde su zone vaše fluktuacije, tektonskih poremećaja, oslobađanja ili promena? Gde ćete to procvetati, a nekad ste baš sumnjali? Ili ste još zapeli, uvezani u to, pa to!? Moguće je fino podesiti svoju ličnu astrološku priču za 2022. godinu kvalitetnim tumačenjem i vežbanjem verovanja da je SVE MOGUĆE!!!

O RITUALIMA ZA PODEŠAVANJE…

Ovo jeste veoma važno vreme za odabir vođa koje želimo da sledimo, za odabir onoga čemu se posvećujemo, čemu svojim izborom želimo da pružimo podršku i budemo značajni temelj. Vreme je da odaberemo sebe, svoje okruženje koje istinski volimo, cenimo, a i oni nas. Da odaberemo uzroke u koje želimo da investiramo. Uzroke koji stvaraju kreativne rezultate, a ne posledice.

Ono što prolazi kroz kolektivno nesvesno kreće se kroz psihu svakog bića na planeti. To znači da Saturn i Uran već talasaju kroz nas. Ostavljeni na nesvesnom nivou, mogu podstaći prilično čudno raspoloženje, stanje iritacije, besa i otpora. Ali sa svešću, e to je već druga priča! Svesno, prisutno u ovde i sada možemo da aktiviramo ove snažne, moćne sile, čaroliju u nama. Hajde da Oslobodimo Svoju Čaroliju! VREME JE SADA!

RITUAL: Šest nemogućih snova

Samo nekoliko planeta poseduje drevni mit, posmatrajući iz ugla kvadrata, koji detaljno opisuje njihovu prirodu. Grci su nam srećom, ostavili jedan posebno živopisan mit o borbi između Hronosa (Saturn) i Uranusa (Uran). O ovm mitu sam već prethodno pisala. To je klasična priča o promenama, kako se stari svetovi, prošlost, neprestano opiru novom i budućnosti. Borba između ove dvojice nikada ne umire. Nakon mnogo vekova, kada je nova planeta otkrivena, iza Saturna, zapravo je nazvana po njegovom svrgnutom ocu Uranu, koji je u međuvremenu praktično doživeo izuzetno rebrendiranje. Sada se na njega gleda kao na slobodu i pronalazak, prometejskog pobunjenika, borca za promene. Nikada ne možete izaći iz kvadrata dok radite unutar kvadrata, iz njega, iz te energije. Njihova arhetipska borba nikada neće završiti. Hronosova supruga Rea se dovija i uspeva da sakrije njihovog najmlađeg sina Zevsa (Jupiter), koga potom potajno odgaja, sve dok on ne smogne snage, veštine i smelosti da može da sruši starog diktatora. E tu se igra moći završava. Tako nas mit upućuje drugde na oslobađanje. Zevs najpre ne jede svoju decu. Prisiljava Hronosa da povrati svu nebesku braću i sestre koje je progutao. Zevs, Jupiter je vrlo kreativan, obožavan i veoma voli žene. Otac je mnogih novih svetova. Potrebno je videti dalje, više. Dakle, Jupiteru se otvaramo! On je taj koji nas može odvesti u potpuno novu paradigmu. Jupiter neozbiljni bog zabluda, iluzija ili optimizma, ostvarenja, entuzijazma. Da bismo ga odobrovoljili, potrebno je da svoj um usmerimo ka višim i oplemenjujućim vizijama. Obavezujemo se da ćemo zamisliti šest nemogućih, neverovatnih, a ipak smislenih snova.

Naš prvi korak je da celim svojim bićem navijamo za budućnost i to pomoću svoje mašte i vizije! Zamislite tri nemoguće stvari koje biste voleli da ostvarite za sebe. Zatim zamislite tri za kolektiv, za veći broj ljudi. Zapišite to sve na papir isečen u obliku kvadrata. Zapišite vaše lične težnje na jednoj strani, a vizije kolektiva na drugoj. Jedno upozorenje! Trebali biste biti oprezni da nehotično ne uskočite u kvadrat, što bi značilo zauzimanje jedne ili druge strane u borbi Saturna i Urana. Na primer, iz negativne konotacije tražiti da se stvari promene (DA PRESTANE TO, STOP TOME, da ne bude rata, gladi, da šef prestane da me maltretira, da ne budem ljuta, besna, nervozna, da prestanu da me ometaju… HOĆU DA NEĆU). Ovo samo nastavlja bitku, nadovezuje drugi ekstrem, najavljuje borbu. Bolje je poželeti svet u kojem istina ponovo postaje vredna. Stvarno ŠTA ŽELITE, a ne šta NE ŽELITE!!!

Verujem da odmah znate šta da stavite na spisak ličnih nemogućih snova, bar tri, ali ako još oklevate, to je zato jer sigurno prolazite kroz veoma zanimljive kontemplacije. Ali odmah da znate, one se uopšte neće računati ako se zbog njih ne osećate posebno uzbuđeno. Dakle, samo “DREAM BIG”, u prevodu sanjaj na veliko, dolazi u obzir. Počnite od onih mesta na kojima se osećate zaglavljeno. Gde postoji potreba da rastete, prevaziđete? U koje se to nemoguće snove potajno nadate da bi mogli da se ostvare? Ukoliko vas pak kolektivni “nemogući snovi” bune, postoji toliko svetskih kriza, naprosto odaberite ono što vas negde najviše aktivira. Možete uvek pogledati najpre bliski kolektiv, kao pravi rodoljub. Usredsredite se, dočarajte po jedan san za svoj grad, svoju zemlju, a zatim i svet, Planetu Zemlju.

Categories

Recent Posts