Sanja Saliković – Bog voda – Glavom i bradom

Neptun je bio poznat starim Rimljanima kao bog mora, brat Plutona i Jupitera, a nazivan je i bogom konja, jedan je od 12 olimpskih bogova.

Prikazan je kao dete Krona i Reje, brat je Zevsu i Hadu, a Hestija, Demetra i Hera su mu sestre. Neptun je na svojim kočijama putovao preko mora i uvek je prikazivan okružen delfinima. Postao je kralj voda nakon što je Zevs zbacio Krona i Titane sa vlasti, nakon čega su braća podelila nebo, zemlju i vode među sobom.

Astrološko značenje Neptuna:

U astrologiji Neptun predstavlja intuiciju, emotivnost, saosećajnost, sposobnost prepuštanja osećanjima i emocionalnim stanjima. Pod njegovom upravom je mašta, imaginacija, umetničke tendencije, misticizam, interes za onostrano, religioznost, ezoterija, idealizam, ali i iluzije, zavaravanja i beg od realnosti.

Takođe predstavlja identifikaciju s drugim ljudima ili idejama, ali i nesebičnost, saosećanje, požrtvovnost, oslobađanje od ličnog ega i prihvatanje stvari onakvim kakve jesu, ima moć prepuštanja ili otpuštanja stvari, kao i potrebu za sjedinjenjem s nečim većim od nas, beg od sopstvenih ograničenja, traženje ili potragu nečeg većeg od nas ili za onostranim. Viša je oktava Venere, a  predstavlja i nesigurnost, destruktivne begove od stvarnosti i životnih odgovornosti, razočarenja, zbunjenost, inertnost, nedostatak smera, fokusa, pažnje, gubljenje sebe, gubljenje identiteta i jasnoće, nemogućnost donošenja odluka.

Takođe označava umetnost, muziku, inspiraciju, medije, fotografiju, televiziju, mistiku, veru, skriveno, tajanstveno, ezoteriju, vidovnjake, iscjelitelje, duhovne osobe, religiju, ali i droge, alkohol, lekove, farmaciju i hemiju, sve što je tekuće ili vodeno, ali i psihologe, iluzioniste, hilere, socijalne radnike, medicinare, predstavlja hormone, krvnu plazmu, kosu, trepavice, obrve, bradu, naočare, šešir…

Neptuna tumačimo u zavisnosti od njegove postavke u natalu, u znaku, kući, čime vlada, aspekte koje gradi i dispozicije. U astrologiji, od kvaliteta Neptuna ili koda koji nosimo u svom natalu, imamo nivo kvaliteta života i sudbinu koja je „upisana“ u ostalim planetama na nekom nivou. Od Neptunove bistrine i sposobnosti da propusti svetlost kroz svoje vode sećanja zavisi nivo na kome se naša simbolika u životu odvija.

Neptun je su-vladar znaka Riba, 12. polja tajni, svega skrivenog i nejasnog, podsvesnog i tajnog, nedokučivog i beskrajnog. Vlada vodama, sećanjima starijim od jednog života kao i emocijama. Čitava sudbina čoveka je vođena tom Neptunovom mrežom naših uverenja koja borave u njegovim nedokučivim dubinama. Neptun je taj filter kroz koji se propušta svetlost, odnosno sećanje koje imamo na nivou svih ostalih planeta i u tom smislu je jedinstven i ključan. Jer, iz 12. polja se rađa čovek, telo, odnosno Ascendent.

Neptun je sila, on je Bog mora, a planeta Zemlja je vodena planeta na kojoj su ogromna mora i okeani koji obuhvataju preko 70% naše planete, pa slobodno možemo reći da je Zemlja vodena planeta.Vode imaju krucijalnu ulogu, jer njihovim pomeranjem možemo imati čitavu planetu pod vodom.

Sve što vidimo da postoji u sferi realnog, samo je Neptun dozvolio da se vidi, jer on bi mogao i da potopi sve kontinente i danas ne bi više bili tu gde jesmo. A kako je na planeti Zemlji tako je i u nama, mi smo takođe preko 70% voda, i tek neki mali deo (svesni deo nas 7-10% ukupnog potencijala) jeste vidljivo i spoznato prosečnom čoveku ili velikoj većini nas. Ta vrlo suptilna priroda Neptuna je zapravo jedna od onih najsnažnijih priroda unutar nas i sav evolutivni rad čoveka odvija se kroz sposobnost da živi  kroz ovaj vodeni svet, kroz nevidljivo polje Neptuna. Ako je jedna reč ključna da opiše kvalitet Neptuna, onda možemo reći da je to – čistota.

Koliko je naš natalni Neptun, naša vizija, naša sposobnost da verujemo u nešto, čista i protočna, bistra i jasna ili u njoj ima strahova, nesigurnosti koja je uvek posledica naših uverenja da su stvari u životu dobre, ili nisu dobre, od toga zavisi kvalitet svih ostalih planeta. Neptun je ta kosmička mreža u kojoj se svi nalazimo i čitava sudbina čoveka zabeležena je njegovom postavkom u natalu, on je zapravo potka svega, jer od njega nastaje 1. kuća, znak Ovan i fizičko rođenje.

Koliko je Neptun važan astrolozima?

Najveće dostojanstvo Neptun ima zapravo u 11. znaku (na 21. stepenu Vodolije), znaku svoje egzaltacije, znaku koji predstavlja astrologiju i astrologe, što zapravo predstavlja najbolja uverenja koja propuštaju najčistije svetlosne strune  kroz svoje vode. Kažemo da ta čista voda (bez sećanja) propušta strune inteligencije 1D realnosti, kroz stepen Anđela. Druga kuća od Vodolije (od 11. znaka)  je ono šta Nepun ima, šta poseduje, čime vlada i to je 12. polje Riba, polje njegove vrednosti.

Sam stepen egzaltacije Neptuna na 21. stepenu Vodolije, je zapravo njegovo najudobnije mesto odakle daje svoj najbolji uticaj, a druga kuća od njegove egzaltacije je ono čime on vlada a to su Ribe, to je njegova kuća vrednosti, svaka vrednost je u drugoj kući od njega samog.

U karti otkrića Neptuna (Johan Gotfrid Gale, 24.09.1846. godine, Berlin) kao transcendentalne daleke planete, nevidljive ljudskom oku, Neptun je predstavljen je znakom Lav, upravo onim znakom koji se uzima za njegov pad. Kao astrolozi, često zaboravimo da kada gledamo Neptuna kao budućnost, veru i uverenja, da to nije tamo gde mi vidimo i mislimo da jeste (slično kao i kada gledamo kroz vodu).

Od astrologa se najpre traži jedan dublji zaron, ne na prvi pogled, nego pogled iza ogledala. Upravo nama (astrolozima) je najvažnije pročišćenje tih voda kojima Neptun vlada, da bi imali jasnoću, bistrinu i oštrinu pogleda u našu natalnu kartu i u karte naših klijenata.

Suština njegove prirode se najbolje vidi kroz samu postavku Neptuna u trenutku njegovog otkrića, gde je on u konjunkciji sa Saturnom na 25. stepenu Vodolije u 8. kući.

Upravo tu nam se on otkriva, tek kada duboko zaronimo u osam, kada pomirimo genetiku i nasleđe u sebi, kada pročistimo reku predaka, dobijamo čistu vodu, bez sećanja, koja provodi jasno svetlo Anđela. Tada dobijamo i podršku Plutona (sa 25. stepena Ovna) kroz egzaktan sekstil, da to što vidimo možemo i da transformišemo u isceljenje. Jer, bez tog našeg dubokog zarona u sebe, u svoju ličnu osmicu, videćemo samo predstavu, naličje Neptuna kroz njegov pad (znak Lava), jer on sam će se baš tako predstaviti, kao u iskrivljenom ogledalu.

Ovde takođe vidimo da su prošlost (Saturn) i budućnost (Neptun) zapravo dve strane istog novčića i da ih ne treba odvajati, obe krajnosti vremena su spojene u znaku Vodolija, kojim vlada Uran (sadašnje vreme) i jedino u svesnoj prisutnosti imamo uvid u polaritete vremena. Pre svake astrološke konsultacije svaki astrolog bi trebao dovesti sebe u stanje budne prisutnosti.

Mi kao astrolozi sve vreme gledamo ono što je nepoznato, u budućnost, gledamo u Neptuna, kako bismo videli šta je ono što će se desiti i tako otkrivamo model, formulu, kod po kome će se budućnost odvijati. Tražmo tu nit Neptunove mreže da vidimo kuda nas ona vodi.

Ipak, verujemo da postoje određeni kodovi, da postoji mreža unutar ovog polja, jer se sve stvari zapravo odigraju pre nego što se manifestuju i sve nastaje u polju nevidljivog, dubokog, skrivenog, kojim vlada Neptun pre nego što zaista dođe do vidljive manifestacije. On je talasna forma energije koji postaje (vremenom) čestica, čvrsta forma događaja i okolnosti. Svet koji je nama nevidljiv zapravo više možemo intuitivno osetiti, jer naša intuicija, unutrašnji osećaj daje taj smisao, ali ona uvek zavisi od čistote samog astrologa koja je izražena u sposobnosti da se ne plašimo i da imamo poverenja ka svom unutrašnjem glasu, da ga jasno čujemo i interpretiramo klijentu.

Slobodno možemo reći da je pored čistote voda (emocija, sećanja) ključno naše lično poverenje u život, u Univerzum i prepuštanje.

Što više verujemo u to da je sve manipulacija, da iza svega što se dešava uvek stoji neko ko sve kontroliše, neko ko upravlja našim životom i sumnjamo u savršenstvo života, tada nemamo osećaj da su sve stvari suštinski dobre za nas i da rade za naše najveće dobro. To nisu čiste i jasne vode Neptuna, tako onda i tumačimo klijentu jednu iskrivljenu sliku stvarnosti.

Od tog našeg ličnog poverenja u sebe, u život u intuiciju i vođstvo sa viših planova, zavisi da li ćemo videti (kod klijenta) da postoje teorije zavere, obmane, intrige, manipulacija ili postoji inteligencija Univerzuma koja omogućava da sve stvari idu nekim sjajnim tokom i to je tada odraz stepena čistote naših voda, naše svesti i svega onoga što imamo u Neptunu.

Categories

Recent Posts