Nia Nedeljković – Kraljica visoke mode: Coco Chanel

Dana 19. avgusta 2013. godine, navršilo se 130 godina od rođenja neprolazne kraljice stila i visoke mode – Gabrielle Bonheur Chanel, poznatije kao Coco Chanel. Ova genijalna pionirka visoke mode smatra se najznačajnijom pojavom modnog dizajna 20. veka, čija modna marka parfema, odeće, torbi i ostalih modnih detalja i danas predstavlja simbol prestiža i vrhunskog umetničkog i stilskog kvaliteta. Njena životna priča je jedna od onih koje nas mogu inspirisati i kao putokaz usmeriti ka ostvarenju naših najsmelijih snova, ma kako se naizgled činili nedostižni, jer, kao u mnogim bajkama, tako je i njen život započeo veoma teškim životnim okolnostima, koje su ovu čelilnu damu pripremili za sva neverovatna dostignuća koja su njeno delo ovenčala svetskom slavom i besmrtnim imenom.

Gabrielle Bonheur Chanel je svoju životnu avanturu započela rođenjem u malom francuskom mestu Saumuru 19. avgusta 1883. godine, kao neželjeno i vanbračno dete svojih roditelja. Posle majčine smrti sa njenih dvanaest godina, otac je napušta ostavljajući je u sirotištu na čuvanje i odgajanje časnim sestrama. I pored izuzetno teškog detinjstva, snagom svoje uporne i kreativne ličnosti, Coco Chanel je ispunila i ostvarila sve potencijale svoje darovite prirode pokrenuvši revoluciju u svetskoj modnoj industriji.

Ova izuzetna umetnica je imala tu privilegiju, da svoju karijeru modnog kreatora razvija u dobu buđenja ženskog stvaralačkog principa koje se ispoljavalo kroz buđenje svesti žena i njihove borbe za emancipaciju, pa je svojim modnim delom u velikoj meri uticala na svest žena i razvijanje njihove samosvesti, unoseći u svoje kreacije i svoju ličnu borbu i težnje da ženu učini slobodnom od krutih društvenih stega i pravila, kako u oblačenju tako i u životu. Bila je veliki borac za prava žena, ističući svojim kreacijama u prvi plan njihovu lepotu, ženstvenost, eleganciju i posebnost, čime im je ulivala hrabrost da u muškom svetu pronađu i osiguraju svoje posebno mesto i priznanje. Blagi seksipil, glamur i elegancija su bili njeno moćno oružje u borbi protiv suverene muške dominacije, koja je ženi kroz vekove oduzimala pravo na ispoljavanje njenog urođenog seksipila i ženstvenosti. Njena mala crna haljina je postala simbol prefinjenosti, elegancije i ženstvenosti, koju je proslavila Odri Hepbern u čuvenom filmu “Doručak kod Tifanija”, ali se njen osobiti modni pečat prepoznavao i u kratkim kaputićima, Chanel kostimima, ravnim suknjama do kolena, uskim sakoima, prefinjenim šeširima i malim torbicama sa tankom drškom, biserima kao nezaobilaznim ukrasnim detaljem, elegantnim kaiševima i njenim čuvenim i neprolaznim parfemom “Chanel 5”.

Coco Chanel je rođena kao Ascendentalni Strelac sa Suncem u sedištu u znaku Lava, pa je samim tim ova vatrena kombinacija znaka i podznaka igrala značajnu ulogu u njenom karakteru, kreativnosti, borbenosti i ostvarivanju životnih ciljeva. Vladar Asc – egzaltirani Jupiter u znaku Raka u 7. kući javnosti, a na Uranovom stepenu, izuzetno je doprineo njenoj slavi kao i originalnosti njenog umetničkog izraza, ali i velikoj popularnosti koju je doživela kao vodeći modni kreator svoga doba. U doba njenog rođenja, Jupiter se nalazio u snažnoj konjunkciji sa tadašnjom pozicijom fiksne zvezde Prokion iz sazvežđa Malog psa, koja je poznata kao “davalac dobrih uticaja” omogućavajući joj ostvarenje velikog uspeha. Njen natalni Mesec, osim što je dispozitor vladara Asc, ujedno je jedna od njenih najznačajnijih planeta, jer je Coco rođena kao numerološka dvojka, čime se uticaj Meseca na njen život znatno očituje. Ova “planeta” se nalazi u Jupiterovom znaku Riba, takođe na Uranovom 11. stepenu, pa i u ovoj slici Meseca vidimo sliku izuzetne inspiracije koja će od ove umetnice načiniti pravog predvodnika i revolucionara na polju modne industrije. A priča o modi se u njenoj karti snažno oslikava kroz Mesečevog drugog dispozitora – Neptuna, koji boravi na samom vrhu 5. kuće (mode), odakle obrazuje snažan trigon sa inovativnim Uranom u Devici (zodijački znak krojača) i sekstil sa vladarem Asc – egzaltiranim Jupiterom u polju javnosti. Ipak, možda još snažniju sliku njenog dara za modu i glamur oslikavaju Venera, kao vladar 5. kuće i Mc-a, i Sunce u znaku Lava u 8. kući, koji su joj pomagali da i sam ženski seksipil vešto kombinuje sa sjajem, glamurom i vrhunskom elegancijom. Stoga je Coco svojim komadima odeće uspevala od svake žene da načini princezu ili kraljicu a u čijim modelima bi se žene doslovno tako i osećale. Ipak, ono što čini njeno jedinstveno modno oružje je svakako sinteza jednostavnosti i glamura, udobnosti i elegancije kojima odišu njene kreacije, što čini njen stil veoma jedinstvenim, autentičnim i prepoznatljivim.

Zanimljivo je da je ova žena rođena sa pozicijom asteroida Palas na 22. stepenu znaka Ovna, koji joj je omogućio da se kroz svoju karijeru istakne kao pokretač i predvodnik novog modnog pravca u koji će utisnuti pečat svoje snažne individualnosti. Dispozitor njene Palas, kao i vladar njenog Severnog čvora je Mars, koji je boravio na poziciji fiksne zvezde Polaris u dobu njenog rođenja. Ova zvezda, poznata još i pod imenima “Pupak sveta”, “Kapija Nebesa”, “Najviši vrh planine”, “Putokaz” i “Zvezda vodilja”, tokom vekova je predstavljala glavni zvezdani orijentir moreplovcima. Osim toga što zvezda Polaris predstavlja centar oko koga se vrti čitav Univerzum (“Stubovi sudbine”Aleksandar Imširagić), njena uranovska priroda omogućava razvoj svega novog i progresivnog što pomera granice u razvoju čovečanstva. Stoga je ova zvezda pomoću uticaja koji je vršila na njen Mars na vrhu 7. kuće natala, ujedno uticala i na njeno Sunce, putem sekstilnog odnosa koji su Mars i Sunce ostvarivali, a što je konačno i rezultiralo njenom neprikosnovenom vladavinom nad modnim pistama i svetskom modnom industrijom.

I pored teškog, izolovanog i usamljeničkog života u manastiru u kome je odrastala, Gabrielle je koristila boravak u njemu za sticanje svojih prvih krojačkih koraka, ovladavši tako krojačkim zanatom (egzaltirani Merkur u Devici). Njena vatrena priroda ju je međutim vrlo brzo povela u potragu za ličnim životnim ostvarenjem van manastirskih zidina, na čijem putu je poželela da okuša sreću na „daskama koje život znače“ u ulozi kabaretske pevačice i plesačice. I pored njenih skromnih vokalnih sposobnosti, plenila je šarmom, elegancijom i prefinjenošću što ju je učinilo miljenicom bogatih, uglednih i moćnih muškaraca, koji bi je zasipali ovacijama uz povike :”Coco!” – što znači miljenica.

Tako je stvoren ovaj čuveni pseudonim, koji je vremenom prerastao i u ime jednog od najpoznatijih modnih brendova. Njen prvi mecena i ljubavnik bio je francuski milioner Etjen Balzan, koji je odigrao presudnu ulogu u rađanju njene karijere, omogućivši joj ulazak u visoko društvo i sticanje vrednih poznanstava. Svoje prve kreacije je posvetila dizajniranju šešira koji su u to vreme bili neizostavni modni detalj uvek elegantnih Parižanki, koje su prepoznale vrhunski talenat za stil i eleganciju u njenim kreacijama, što joj je u veoma kratkom periodu, od samo godinu dana, omogućilo da ostvari zavidan uspeh i otvori svoju prvu modnu radnju. Za vrlo kratko vreme, ova mala prodavnica je doživela neslućeni uspeh čime je prerasla u prestižan modni butik koga je Coco preselila na najskuplju lokaciju u Parizu – Rue Cambon. Od tog trenutka, njen uspeh je postajao meteorski.

Coco Chanel je bila veliki radoholičar, izuzetno predana svom poslu, ali ujedno i glamurozna, snažna i nezavisna žena, čime je magnetično (Pluton u 5. kući) privlačila ljubavnike, prosce i mecene. Međutim, njena snažna samosvesna i nezavisna priroda nije bila sklona trajnom emotivnom vezivanju, što ju je navelo da do kraja svog života zadrži status slobodne i neudate žene. Ipak, od svih ljubavi koje su obeležile njen život, a među kojima su bili i Pikaso i Salvador Dali, možda ni jedna nije bila tako inspirativna za njeno stvaralaštvo, kao kratka i eksplozivna ljubav sa slavnim kompozitorom Igorom Stravinskim. Ovaj slavni Rus, bio je jedan od najuticajnijih muzičkih stvaralaca 20. Veka koji je svetu podario neprolazna dela, poput baleta „Žar Ptica“, „Petruška“ i „Posvećenje proleća“, a koja su ga ovenčala svetskom slavom uvrstivši ga među najznačajnije svetske kompozitore. Posle revolucije u Rusiji, Stravinski je prebegao u Pariz u kome je kao proslavljeni kompozitor sreo sebi ravnog umetnika – Coco Chanel i ljubav je nezaustavljivo buknula. Ali, ova ljubav nije bila tako dobrodošla za oženjenog čoveka sa četvoro dece, što je i uslovilo njihov konačni razlaz posle nekoliko meseci burne ljubavi.

I pored toga što ova ljubavna veza nije imala dugog daha, ona je bila duboko inspirativna za ovo dvoje umetnika, koji su srodnošću svojih duša osim razbuktale strasti, razgoreli i stvaralačku inspiraciju jedno u drugome, pa je period koji su proveli u svojoj ljubavi, bio ujedno i jedan od najinspirativnijih u njihovom stvaralaštvu. To je i podstaklo Coco Chanel da tokom ove burne i strasne veze, kreira i jedan od svojih glavnih i najznačajnijih prizvoda koji će ući u istoriju – parfem „Chanel 5“, čije ime nosi i sama njena Venera u Lavu na 17. stepenu (analogan 5. stepenu). I ljubitelji klasične muzike su ovom inspirativnom i strasnom vezom dvoje umetnika, koja je trajala od leta do zime 1920. godine, dobili mnogo, jer je Stravinski tokom svoje ljubavi sa Coco ostvario stilsku promenu u svom muzičkom izrazu i sa modernizma prešao na neo – klasicizam.

Njihovi uporedni natali veoma slikovito, egzaktnim međusobnim aspektima potvrđuju ovo neopozivo prepoznavanje dveju umetničkih duša. Eksplozivna narav ove ljubavi se očituje kroz Asc Igora Stravinskog koji ostvaruje egzaktnu konjunkciju sa Uranom Coco Chanel, dok njen Merkur, kao dispozitor njenog Marsa na vrhu 7. kuće a u konjunkciji sa njegovim Suncem, obrazuje takođe konjunkciju sa njegovim Uranom. Ovo je slika izuzetno eksplozivne i strasne veze, čiju strast dodatno razgoreva vladar 8. kuće Coco Chanel u 8. – njeno vatreno natalno Sunce a u konjunkciji sa vladarem 8. kuće njegovog natala – Marsom u znaku Lava, koji i sa njenom Venerom obrazuje konjunkciju. Istoričari i psiholozi tvrde da je Coco Chanel izvršila veliki uticaj na seksualno oslobađanje Igora Stravinskog, čime je pokrenula i kreativnu lavinu u njemu. A koliki uticaj je njena duboka umetnička duša ostvarila na njegovu karijeru, opisuje egzaktan trigon njegovog vladara Mc-a – Merkura i njenog natalnog Meseca u Ribama, koji je samim tim pružao veliku inspiraciju za njegovo stvaralaštvo. Ova velika i inspirativna ljubav se očituje i putem snažne konjunkcije Gabriellinog Jupitera u 7. polju i Igorove Venere, kao i kroz snažnu konjunkciju kompozitorovog vladara 5. kuće – Saturna sa Neptunom na vrhu 5. kuće njenog natala.

Coco Chanel i Igor Stravinski su napustili ovaj svet iste godine, dočekavši duboku starost, a zanimljivost koja je obeležila njen odlazak je postavka pet kamenih skulptura lavova oko njenog groba, koji predstavljaju večni podsetnik na snagu i moć ove žene! Ovih pet lavova je ucrtano i u njenu natalnu kartu kroz Veneru na lavovskom stepenu (17º) ovog vatrenog znaka u njenoj 8. kući.

Ova hrabra, snažna, strasna, nezavisna, inovativna, revolucionarna i iznad svega talentovana žena, za sobom je ostavila neizbrisiv trag svojom ličnošću i umetnošću, čijim je pečatom inicirala istorijske promene na polju modne industrije, a sve u slavu žene, tog prelepog cveta čovečanstva.

Categories

Recent Posts