Mike Adams – Urednik časopisa o zdravom životu odbrusio kritičarima Astrologije

Kaže da studija nenamerno pruža naučnu podršku osnovnom principu astrologije

Napomena urednika: Nekoliko meseci pre nego što se časopis ANS pojavio u elektronskoj formi (online) pre sedam godina, Mike Adams, pod pseudonimom Health Ranger, objavio je svoja razmišljanja o astrologiji i kritičarima astrologije na svojoj veb stranici Natural News. Danas njegove podsmešljive i vanvremenske uvide na ovu temu vredi ponovo pregledati…

Spomenite astrologiju i skeptici dobiju napad. Ideja da se u skladu sa položajem Sunca, Meseca i planeta po rođenju može opisati nečija ličnost, već dugo je tretirano kao “šarlatanstvo” od strane takozvane naučne zajednice, koja se suprotstavlja bilo kakvoj ideji zasnovanoj na holističkim vezama između pojedinca i kosmosa .

Prema konvencionalnom stavu, vaši geni i vaše vaspitanje određuju vašu ličnost, a položaj planete Zemlje u vreme vašeg rođenja nema sa tim nikakve veze.

Takođe, zvanični naučnici opet ne veruju da položaj Meseca ima bilo kakve veze sa životom na Zemlji. Oni odbacuju mudrost koju farmeri znaju godinama – da sadnja semena ili presađivanje biljaka u skladu sa mesečevim ciklusima rezultira većim prinosom useva. Čak je i seme unutar ljudi pod snažnim uticajem Meseca, pošto su menstrualni ciklusi i ciklusi Meseca tesno sinhronizovani (grubo oko 28 dana).

Istraživači dokazuju naučni princip astrologije

Verovatno će skeptici biti dodatno zbunjeni objavom u časopisu Nature Neuroscience o novom istraživanju sprovedenom na Vanderbilt Univerzitetu, koji nenamerno pruža naučnu podršku osnovnom principu astrologije – naime, položaj planeta u vreme vašeg rođenja, utiče na vašu ličnost.

U ovoj studiji, ne samo da je mesec rođenja uticao na ličnost, već je rezultiralo i merljivim funkcionalnim promenama u mozgu.

Ova studija, izvedena na miševima, pokazala je da miševi rođeni u zimu pokazuju “dosledno usporavanje” njihovih dnevnih aktivnosti. Takođe su bili podložniji simptomima koje bi mogli nazvati “sezonski poremećaj”.

Studiju je izvršio profesor bioloških nauka Douglas McMahon, student Kris Ciarleglio, post-doktorski saradnik Karen Gamble i dva studenta završnih godina, od kojih niko navodno ne veruje u astrologiju. Oni, naravno, veruju u nauku, zbog čega su svi njihovi nalazi obavijeni jezikom nauke, iako u suštini podržavaju astrološke principe.

“Ono što je naročito upečatljivo u našim rezultatima je činjenica da imprintiranje utiče i na ponašanje životinja i na ciklus neurona u glavnom biološkom satu u mozgu”, rekao je Ciarleglio. Ovo je jedan od glavnih principa astrologije: da će položaj planeta u trenutku vašeg rođenja (koji se može nazvati sezona vašeg rođenja) zapravo dovesti do promena u fiziologiji vašeg mozga, što utiče na ponašanje tokom celog života.

Još jednom, takva ideja zvuči apsurdno naučnicima, osim ako je naravno sami ne otkriju, i tada sve iznenada postaje veoma naučno. Umesto da to nazovu astrologijom, sada se pozivaju na to kao sezonsku biologiju.

Kako diskreditovati stvarnu nauku

Sve me to podseća na otkriće hladne fuzije 1989. godine od strane Fleishmann-a i Pons-a, koji su bili ismejani od strane arogantnih istraživača zastupnika vruće fuzije sa ciljem uništavanja njihovog kredibiliteta (i karijere). Nakon što su ti arogantni naučnici ideju o hladnoj fuziji napali i uništili, uskoro se ista pojavila pod novim nazivom: niskoenergetska nuklearna reakcija (Low-Energi Nuclear Reactions – LENR).

Danas je LENR verifikovan kao istinit od strane nikog drugog do američke mornarice – zajedno sa stotinama drugih istraživača širom sveta. A ipak, i danas, konvencionalna naučna zajednica još uvek insistira da hladna fuzija ne postoji, a da su istraživači hladne fuzije prevaranti.

Kao što postoji solidna naučna osnova za LENR, postoji i naučna osnova za astrologiju. Odnos između Zemlje, Meseca i Sunca prirodno menja izloženost svetlosti, temperaturi, gravitacionoj sili i drugim uslovima koje živi organizmi mogu osetiti. Sve što je zaista potrebno da bi verovali u astrologiju jeste razumeti osnovni koncept međusobne povezanosti između svih živih stvari. Da li položaj Sunca ili Meseca utiče na život na Zemlji? Naravno da: Život kao što znamo ne bi čak ni postojao bez Mesečeve sile privlačenja Zemlje i sprečavanja oscilacije njene ose rotacije do tačke gde bi radikalne promene sezonskih temperatura učinile život daleko izazovnijim.

Drugim rečima, Mesec je jedan od ključnih stabilizatora života na planeti Zemlji, jer ima tendenciju da ujednači godišnja doba i održi Zemlju na stabilnoj rotacionoj ravni.

Ništa od ovoga, naravno, ne znači da će Saturnova pozicija nekog dana učiniti da osvojite lutriju ili pronađete novu ljubav. To je tabloidna verzija astrologije, a ne stvarna astrologija.

Nemojte mešati tabloidnu Astrologiju sa pravom Astrologijom

Čak i astronomija ima svoje tabloidne verzije, koje su potpuno ne-naučne. Na primer, svaki model našeg Sunčevog sistema koji sam video je veoma neprecizna tabloidna verzija realnosti, sa smešno preuveličanim planetama i planetarnim rastojanjima van proporcije. Ovi glupi, ne-naučni modeli solarnog sistema utiskuju u umove školske dece, pa čak i školskih nastavnika neku vrstu mitskog sunčevog sistema. Praktično, niko izvan krugova astrofizičara i astronoma ne može imati realnog razumevanja o neizmernoj veličini ne samo našeg solarnog sistema već i naše galaksije i udaljenosti između susednih galaksija.

Ako bi ogromno Sunce predstavili u veličini košarkaške lopte, a Zemlju kao planetu veličine klikera na udaljenosti od 7,5 cm, to bi predstavljalo astronomski ekvivalent jednom šarlatanskom tumačenju horoskopa koji tvrdi da ćete danas osvojiti na lotou jer ste rođeni pod znakom Riba. I jedno i drugo su izmišljotinje. I oba su uvreda za pravu nauku.

Zapravo, čak i celokupna ideja da je elektron fizički deo materije, sastavljen od drugih čestica, predstavlja uvredu pravoj nauci. Otrežnjujuća istina je da čestice u fizici uopšte nemaju mnogo veze sa stvarnim komadićima. Sve je u vezi sa energijama koje mogu, povremeno, vibrirati na pravi način, tako da na trenutak izgleda da daju iluziju čestice koju meri posmatrač – posmatrači koji neizbežno menjaju ishod celog eksperimenta, usput, još jednom dokazuju prirodu stvari kao međusobnu povezanost  u našem univerzumu, uključujući  posmatrača i eksperiment.

Astrološke prognoze u nedeljnim izdanjima – kao i većina smešne mitologije koja prati savremeni opis atoma – oba su pojednostavljena, zabavna varijacija daleko veće istine. Velika istina je da živimo u holističnom univerzumu gde svaki delić fizičke materije, svaki delić energije i svaki svesni um na suptilan način ima uticaja na ostatak svemira. Ne postoji osoba koja je izolovana od kosmosa, jer smo i mi iz kosmosa i postojimo kao fizičke manifestacije energija koje su za naših života, trenutno organizovane kao bića.

Mi smo napravljeni od zvezda, kaže (pokojni) Carl Sagan. U pravu je: Nismo napravljeni samo od zvezdnih stvari, već smo i pod njihovim uticajem. I konačno, savremena nauka počinje da naslućuje ovu veliku istinu koju su astrolozi poznavali od postanka čoveka na našoj maloj planeti.

 

O autoru

Mike Adams (Health Ranger)

Mike Adams, poznat kao “Health Ranger”, je glasnogovornik zdravog života, nagrađivani istraživački novinar, internet aktivista i upravnik naučne laboratorije. On je osnivač i urednik NaturalNews.com, najčitanije internet stranice o prirodnom zdravlju. Takođe je kreator CounterThink.com, FoodInvestigations.com, HealingFoodReference.com, HonestFoodGuide.org i nekoliko drugih veb stranica koje pokrivaju teme zdravog života.

Prevod

Zorana Stanojević ISAR CAP

Categories

Recent Posts