Maurice Fernandez – Τι Μπορουμε Πραγματικα Να Πουμε Για Τα Διδυμα Παιδια;

Άραγε οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί την ίδια στιγμή και στον ίδιο τόπο έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα τους και ίδια πορεία ζωής; Ανεξάρτητα από το αν είναι αυτοί βιολογικά δίδυμοι (από την ίδια μάνα) είτε αστρολογικά δίδυμοι (από άλλη μάνα) και με βάση πάντα τον κοινό χάρτη τους;

Η μάλλον ασαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι «και ναι και όχι». Τα άτομα που έχουν γεννηθεί με τον ίδιο χάρτη – ένα φαινόμενο που μπορεί να συμβεί μόνο αν έχουν γεννηθεί την ίδια στιγμή και στον ίδιο τόπο – θα αναπτύξουν αναμφίβολα παρόμοιες τάσεις και παράλληλες συνθήκες ζωής. Έχουμε ακούσει πολλές σχετικές ιστορίες, όπως αυτή με τις δίδυμες αδελφές που γέννησαν και οι δυο τους την ίδια μέρα!

Οι πανομοιότυπα δίδυμες αδελφές Shaakira White και Zaakira Mitchell γέννησαν με διαφορά μόλις μιας ώρας, στις 24 Ιουλίου2012, στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ. Και για να συνεχιστούν οι εκπλήξεις, η «μεγαλύτερη» από τις δύο αδελφές (η White) γέννησε δίδυμα! Αρχικά, η Mitchell ταξίδεψε από τη δική της πόλη απλά και μόνο για να συνοδεύσει την αδελφή της στο προκαθορισμένο ραντεβού της με τον μαιευτήρα της, για να γεννήσει. Δεν είχε ιδέα ότι και αυτή θα γεννούσε την ίδια μέρα.

Βλέποντας όμως ο μαιευτήρας την προχωρημένη εγκυμοσύνη της Mitchell της έριξε και αυτής μια ματιά και ανακάλυψε ότι είχε διαστολή πέντε εκατοστών. Έτσι, ο γιατρός της είπε ότι έπρεπε να εισαχθεί άμεσα, πράγμα που σήμαινε ότι οι αδελφές θα γεννούσαν την ίδια ημέρα.

«Δεν το ξέραμε, δεν ήταν προγραμματισμένο», δήλωσε η Mitchell – η οποία έφερε πρώτη στον κόσμο το μωρό της και μία ώρα μετά γέννησε η αδελφή της White, δίδυμα! Οι προκαθορισμένες ημερομηνίες τοκετού των αδελφών απείχαν αρχικά σχεδόν ένα μήνα μεταξύ τους – η ημερομηνία τοκετού της Mitchell ήταν η 26η Ιουλίου και της White η 16η Αυγούστου.

 

Ας δούμε όμως και μια άλλη ιστορία διδύμων που χωρίστηκαν μόλις γεννήθηκαν αλλά που ζουν παρόμοιες ζωές: όταν η ανύπαντρη μητέρα τους αυτοκτόνησε, οι δίδυμες Daphne Goodship και Barbara Herbert υιοθετήθηκαν σε ξεχωριστά βρετανικά σπίτια. Στα 40 τους επανενώθηκαν για πρώτη φορά και συνειδητοποίησαν ότι οι εμπειρίες της ζωής τους έμοιαζαν απίστευτα. Και οι δύο εγκατέλειψαν το σχολείο στην ίδια ηλικία, εργάστηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, γνώρισαν τους συζύγους τους στην ίδια ηλικία, απέβαλαν τον ίδιο μήνα και μάλιστα γέννησαν παιδιά με ίδια φύλα (δύο αγόρια και ένα κορίτσι).

Και αν αυτό δεν σας φαίνεται αρκετά εντυπωσιακό, και οι δυο τους πίνουν τον καφέ τους κρύο, πάσχουν από καρδιακό φύσημα και χρησιμοποιούν πολλές από τις ίδιες μάρκες προϊόντων. Ακόμα και οι προσωπικότητές τους είναι εντυπωσιακά παρόμοιες, γεγονός που κάνει κάποιον να αναρωτιέται το πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες πολλές ομοιότητες μεταξύ τους. Φαίνεται ότι εμπλέκεται και κάτι άλλο πέρα από την απλή σύμπτωση.

 

Εξετάζοντας τις διαφορές

Τα πράγματα πάντως δεν είναι πάντοτε τόσο ξεκάθαρα. Οι γονείς διδύμων συχνά προβληματίζονται για το πόσο διαφορετικό χαρακτήρα έχουν τα παιδιά τους. Υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες που επεξηγούν τις διαφορές αυτού του τύπου.

Ο ψυχολογικός παράγοντας: παίζει αναμφίβολα μεγάλο ρόλο! Δύο αδέλφια που γεννήθηκαν την ίδια στιγμή θα ανταγωνίζονται μοιραία μεταξύ τους για όσο το δυνατόν περισσότερους «πόρους» και για την προσοχή των γονιών τους. Επειδή συγκρίνονται συνεχώς μεταξύ τους και πρέπει να μοιράζονται τα πάντα, θα προσπαθήσουν φυσικά να ξεχωρίσουν από τον δίδυμό αδελφό τους και θα αρχίσουν να καλλιεργούν διαμετρικά αντίθετα ενδιαφέροντα από αυτόν. Θα εξακολουθούν βέβαια να λειτουργούν με τον ίδιο χάρτη, αλλά θα αναπτύξουν διαφορετικούς τρόπους χρήσης του χάρτη αυτού.

Ας πάρουμε για παράδειγμα δύο δίδυμα αδέλφια που έχουν τον Ήλιο τους στο ζώδιο των Διδύμων. Πιθανώς, θα έχουν ανεπτυγμένες νοητικές ικανότητες και ενδιαφέροντα διανοητικού χαρακτήρα – κλασικά στοιχεία που προσδίδει το ζώδιο των Διδύμων. Ωστόσο, ο ένας αδελφός μπορεί να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τις επιστήμες ενώ ο άλλος για τη λογοτεχνία – γράφοντας π.χ. μυθιστορήματα.

Μπορεί λοιπόν ο χάρτης μας να αντικατοπτρίζει τις φυσικές μας τάσεις, υπάρχει όμως μεγάλο εύρος στον τρόπο εκδήλωσης μιας συγκεκριμένης αστρολογικής επιρροής. Επομένως, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να προξενήσουν αλλαγές και να διαφοροποιήσουν σημαντικά τα δίδυμα. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι επειδή τα δίδυμα έχουν τους ίδιους γονείς και συνήθως μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον θα πρέπει να αναπτύσσονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ωστόσο μπορεί να ισχύει το ακριβώς αντίθετο, αφού τα δίδυμα αδέλφια υφίστανται «μια ισχυρή εσωτερική ώθηση» στο να διαφοροποιηθούν, όταν νιώθουν ότι μοιάζουν υπερβολικά μεταξύ τους.

To «ευρύτερο πλαίσιο»: από μόνος του ο χάρτης δεν μπορεί να μας αποκαλύψει το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει αυτός. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τον χάρτη και μόνο το φύλο του ατόμου, τη θρησκεία ή ακόμη και το ποιο «έμβιο ον» έχει γεννηθεί τη συγκεκριμένη στιγμή. Για παράδειγμα, τη στιγμή που η Pauline Einstein γέννησε το μωρό Albert, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι είχε γεννηθεί μια κατσίκα ή μια αράχνη κοντά στο μαιευτήριο, εκείνη τη χρονική στιγμή. Με άλλα λόγια, θα πρέπει πάντα να γνωρίζουμε το «ευρύτερο πλαίσιο» του χάρτη για να ξέρουμε το πώς θα εκδηλωθεί αυτός. Ο ίδιος ακριβώς χάρτης θα «λειτουργήσει» και για την κατσίκα και για τον Einstein, αλλά o τρόπος εκδήλωσης του θα είναι διαφοροποιημένος και προσαρμοσμένος – από τη μια στην πραγματικότητα της κατσίκας και από την άλλη στην πραγματικότητα του Einstein. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε ποτέ να ερμηνεύσουμε με ακρίβεια ένα χάρτη, αν δεν γνωρίζουμε πρώτα το «ευρύτερο πλαίσιο» του, όλες τις σχετικές «εξωτερικές» πληροφορίες που συνδέονται με τον συγκεκριμένο χάρτη. Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί με τον ίδιο χάρτη μπορεί να είναι διαφορετικού φύλου ή να έχουν τελείως διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές και αυτά τα στοιχεία  θα επηρεάσουν καίρια τον τρόπο εκδήλωσης του κατά τα άλλα πανομοιότυπου χάρτη τους.

 

Ο παράγοντας ψυχή και ελεύθερη βούληση. Ο χάρτης δεν αποκαλύπτει το επίπεδο συνειδητότητας του ατόμου. Οι άνθρωποι γεννιούνται με διαφορετικά επίπεδα συνειδητότητας και επομένως θα εκφράσουν τον χάρτη τους με διαφορετικό τρόπο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο υπεισέρχεται η ελεύθερη βούληση! Τα διαφορετικά επίπεδα συνειδητότητας των ανθρώπων θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξουν αυτοί να εκφράσουν τον χάρτη τους.

Το επίπεδο συνειδητότητας έχει σημασία! Ακόμη και οι βιολογικοί δίδυμοι που μοιράζονται τον ίδιο χάρτη δεν μοιράζονται απαραίτητα το ίδιο επίπεδο συνειδητότητας. Μπορούν επομένως να επιλέξουν να αντιδράσουν διαφορετικά στις ίδιες προκλήσεις. Ο γενέθλιος χάρτης μας μας επηρεάζει με έναν μοιραίο θα λέγαμε τρόπο, αλλά έχουμε τουλάχιστον την ελεύθερη βούληση να τον εκφράσουμε με έναν περισσότερο ή λιγότερο εξυψωμένο τρόπο. Οι  δίδυμοι (βιολογικοί ή αστρολογικοί) έχουν τον ίδιο χάρτη αλλά δεν μοιράζονται απαραίτητα το ίδιο επίπεδο συνειδητότητας. Μπορούν να επιλέξουν να αντιδράσουν διαφορετικά στην ίδια πρόκληση και να αλλάξουν ανάλογα την πορεία της δικής τους ζωής.

Ο κορυφαίος αστρολόγος – φιλόσοφος  Dane Rudhyar αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην έννοια των διαφορετικών επιπέδων συνειδητότητας και στη σημασία τους στην αστρολογία στο βιβλίο του “The Astrology of Transformation” («Η Αστρολογία του μετασχηματισμού»). Ο Jeffrey Green ανέπτυξε επίσης αρκετά την έννοια αυτή στο βιβλίο του “Pluto”. Εγώ ο ίδιος έχω γράψει εκτενώς για το θέμα αυτό στο βιβλίο μου “Astrology and the Evolution of Consciousness (vol. 1)” : «ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κατανοήσετε και να λάβετε υπόψη σας όταν αναλύετε έναν γενέθλιο χάρτη είναι ότι το εξελικτικό επίπεδο συνειδητότητας του ατόμου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσει αυτό και θα εκδηλώσει τις ενέργειες του χάρτη του.»

 

Ένα ωροσκόπιο εμπεριέχει θέματα και ενέργειες που αντανακλούν συμβολικά ολόκληρη την πραγματικότητα του ατόμου. Δεν υπάρχει ωστόσο κανένας τρόπος για να γνωρίσουμε από το ωροσκόπιο του και μόνο το σε ποιο βαθμό αυτές οι ενέργειες έχουν εκδηλωθεί και εφαρμοστεί στη ζωή του. Για παράδειγμα, αν βρούμε μια αστρολογική ένδειξη που περιγράφει ανεπίλυτο θυμό, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν το συγκεκριμένο άτομο παραμένει καθηλωμένο σε αυτόν τον θυμό και έχει συνεχείς βίαιες εκρήξεις σε όλη του τη ζωή ή αν (έχοντας αναπτύξει υψηλότερη συνειδητότητα) έχει βρει τρόπους να διοχετεύει τα εκρηκτικά του συναισθήματα με έναν πιο υγιή και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο.

Ο γενέθλιος χάρτης μας εμπεριέχει εξελικτικές ενέργειες και δυνητικά περιέχει την υπόσχεση της ανάπτυξης μας μέσω των ενεργειών αυτών.  Προκειμένου όμως να εκτιμηθεί το σε ποιο βαθμό και με ποιον τρόπο το άτομο επεξεργάζεται το δυναμικό του χάρτη του, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί το επίπεδο συνειδητότητας του. Όσο πιο συνειδητοποιημένο είναι ένα άτομο, τόσο πιο θετικά και εξελικτικά μπορεί να «εκμεταλλευτεί» τις ενέργειες του γενέθλιου χάρτη του.

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το επίπεδο συνειδητότητας δεν περιγράφεται στον χάρτη ενός ατόμου, με κανέναν τρόπο! Ανάλογα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το αν ένας χάρτης που μας έδωσαν αφορά έναν άνδρα, μια γυναίκα, ένα άτομο, ένα ζώο ή απλά ένα γεγονός. Ο τρόπος για να προσδιορίσουμε το επίπεδο συνειδητότητας ενός ατόμου είναι μέσω της ανάλυσης των αξιών του και των επιλογών του στη ζωή. Και βασικά αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν γνωρίσουμε από κοντά το άτομο αυτό.

Συνοψίζοντας λοιπόν τα παραπάνω σημεία, επιστρέφουμε στο αρχικό μας συμπέρασμα: οι δίδυμοι θα ζήσουν παράλληλες καταστάσεις στη ζωή τους – μερικές φορές σε τέτοιον βαθμό που θα μας αφήνει άφωνους. Από την άλλη όμως, οι δίδυμοι μπορεί να πορευτούν σε παντελώς αντίθετες κατευθύνσεις – ευρισκόμενοι πάντοτε κάτω από την ίδια «ωροσκοπιακή ομπρέλα». Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι ορισμένες από τις επιρροές του χάρτη είναι μοιραίες και θα εκδηλωθούν με τον ίδιο τρόπο σε όλους όσους έχουν τον συγκεκριμένο χάρτη. Άλλες πάλι επιρροές υπόκεινται στην ελεύθερη βούληση του ατόμου και στις επιρροές του «περιβάλλοντος» του – οπότε εκδηλώνονται διαφορετικά σε κάθε άτομο.

Categories

Recent Posts