Ksenija Stojkov Šutilović – Procep prisutnosti

Poenta poslednjeg stepena svakog znaka je bivanje i prepuštanje (JIN energija) a prvog, odnosno nultog stepen je činjenje, akcija (JANG energija). Jedan je iz sfere Neptuna, a drugi iz sfere Marsa, ova dva znaka svakako su u međusobnoj sprezi, i povezani su tunelom sadašnjosti, a samim tim i transformacijom kroz koju svi prolazimo rođenjem. U stomaku majčine utrobe samo bivamo, dok smo kao rođeni u intenzivnoj akciji, ali akciji proistekloj iz čistog bivanja. To je jedina akcija koja ima smisla, i koja je svrsishodna akcija, stvaralačka, ona koja proističe iz mirnog stanja.

Ova dva stepena, 29. i nulti stoje na samoj granici između dva znaka. Jedan je u simbolici 12. kuće i Neptuna, a drugi u simbolici 1. kuće, i znaka Ovan. Jedan opisuje kraj, a drugi početak, i ta dva stepena se prožimaju u sadašnjosti. Ova granica ima svoj prelaz baš kao i svaka granica u prirodi ili društvu.

Između ova dva stepena postoji prelaz koji najviše odgovara opisu tunela rađanja. Tunel je potpuno transformativan i samim tim nosi energiju Škorpiona, energiju vodenog Marsa, Plutona ali i Urana, koji je egzaltiran u Škorpionu. Tu je rizik ogroman, tu je prepuštanje i ulazak u nultu tačku neminovno. Tu se krije i najveći strah i najveća bol ali i najveća nada i najveća volja čoveka, njegova hrabrost i samopouzdanje. U tom tunelu su Pluton i Uran najjači. U procesu rađanja je neminovan izlazak iz zone komfora koju imamo kao plod u materici i tu je sva vera koja je neophodna kako bi se strah od prelaska u nepoznato prevazišao i kako bi beba izašla na svetlost dana i kročila u novi život. U tom tunelu krije se svaki prelazak iz prošlog u novi život, iz jednog znaka u znak, pa čak i iz stepena u stepen jednoga znaka. Jer gde god se jedno završava drugo se rađa i kroz ovu simboliku možemo primetiti simboliku sveukupnog života. Dvadesetdeveti stepen zato ima kvalitet promenljivosti, a nulti stepen ima kvalitet kardinalnosti. Između njih se krije kvalitet fiksnosti – odnosno, jedino što je sigurno nepromenljivo jeste da je život u stalnoj promeni, poruka je ovog tunela koji je u simbolici Urana i Plutona.

Noć je najtamnija pred svitanje

Dvadesetdeveti stepen je dosta sudbonosan jer u sebi nosi duboko kolektivno nesvesno jednog znaka i krije sve tajne prošlih iskustavam a samim tim i sve zgusnute emocije. On se samim tim plaši prihvatanja i promene – plaši se svoje senke, sebe u svim tim emocijama koje ne želi da prepozna, sebe koje projektuje na druge ljude i događaje, sebe koje i jeste i nije sa ovoga sveta. Jeste sa ovog sveta jer nosi sva sećanja iz kolektivnog nesvesnog, a nije zato što je poimanje svih stvari zapravo iluzorno. Svaki strah je strah od smrti, odnosno od iluzije da je smrt ništavilo, a zapravo je to strah od beskrajnih mogućnosti. Ljudi se plaše ništavila a jedino što obećava 29. je skok u ambis i ništavilo (Nothingness) ili lakše rečeno ulazak u tunel praznine (Emptiness) u kojem se sve rađa. Da bi se oslobodio straha moraš priznati sebi da se plašiš i dozvoliti sebi da uroniš u tu prazninu ili jedno veliko ništa u kome se krije začetak sveg postojećeg, to je najpotentnija tačka jer tek u toj praznini se krije mogućnost svega, i onog najlepšeg i onog najstrašnijeg. Tek u prisutnosti u toj praznini mi imamo mogućnost kreacije i izbora u beskraju latentnih mogućnosti. To ništavilo je onaj zaron u duboko more tišine u kome kreiramo svoju budućnost, i zato su Ribe i Neptun simbol budućnosti koju samim svojim zamišljanjem, ovakvim ili onakvim, sejemo i materijalizujemo kao novu neminovnost (Ovan i Mars). I zato je 29. stepen vrlo intuitivan i vidovit dok je nulti stepen vrlo plahovit i impulsivan.

Za razliku od 29. stepena, nulti stepen je krajnje otvoren za novo iskustvo. On nosi energiju samog udaha, baš kao i sam vrh Ascedenta ali i severnog Mesečevog čvora, onog zbog čega smo se inkarnirali u ovom životu i ka čemu težimo. Samim tim nosi energiju skroz novog početka, on je od inicijative i akcije, želje da postigne što više i brže. Ima energiju Marsa, i kardinalnosti, naročito u kardinalnim znacima. On je taj primarni krik, prelomni trenutak, ta beba koja izlazi u novi život, koja se suočava sa potpuno novom sredinom, bori za vazduh. To je primarni krik bebe i dobro je da beba što snažnije plače jer time potvrđuje da je živa. Ona se bori za život, za udah, i ona je zato vrlo hrabra ali i jako prodorna, impulsivna, nepromišljena, i pre svega nevina.

Kada smo tek rođena beba zaboravili smo na sećanje iz prethodnog života (znaka) ali još nismo svesni šta nam nova iskustva nose. Na nultom stepenu smo zato zbunjeni i često dezorjentisani. I zato na nultom stepenu sve ide po nesvesnom principu, po nesvesnim uverenjima, po onome što mu je zapisano u DNK kodu, i zato je on kardinalan i vrlo neminovan, odnosno sudbonosan. Ni on nema svest o praznom i vrlo tihom procepu izmedju udaha i izdaha gde postoji moć kreacije, jedino što zna je da mora da se bori za vazduh, za udah, za opstanak, i plaši se da duboko izdahne jer ne veruje da će tako preživeti, a preživljavanje mu je jedino i važno. On ne zna za drugo nego da se bori za život, i zato je često i nesvesno agresivan i vrlo prodoran, glasan, i često fizički preaktivan. Ne sme da stane jer ako stane i izdahne, on veruje da će umreti. Jer to i jeste njegovo sećanje i njegov strah – sećanje na tišinu, na smrt i mrak, gde nema disanja, a zaboravio je koji je to blagoslov i bezbrižnost. I zato on ima često nepromišljene akcije, koje ga vode neminovno u neku grešku ili pad, on ne zna da se odmori, on ne zna da zastane i uđe u blaženstvo, ali je uporan, dosledan, hrabar, i baš kao malo dete koje sto puta padne i ustane, i često se i udari, povredi, ide samo napred, ustaje, pada, ustaje, pada, i jako se umara. Ali tu se krije i osnovna životna lekcija – na greškama i povredama se najbolje uči i napreduje, dok se ne setimo da ipak imamo isksutvo (kako svoje, tako i svojih predaka i okoline) i da je potrebno umiriti se i setiti se svog nasleđa, onoga što nam je Bogom dato kao talenat.

Generalno – nulti stepen predstavlja začetak, napredak, borbu i akciju, a dvadesetdeveti stepen predstavlja stečeno iskustvo, znanje, umeće, veštinu, talenat ali i završetak. Važno je umeti povezati ih, živeti i jedno i drugo, hrabro i smelo u večnoj prisutnosti – sada i ovde.

Ova dva stepena neodvojivo se vezuju za pentadu u kojoj se nalaze. To znači da prvih 5 stepenova nekog znaka imaju karakter novog početka a stepenovi od 25 do 29 nose energiju završetka. S tim da tačke prelaza, sudbinske tačke jesu – 29 i 0.

Ove prelaze nam je jako bitno da razumemo zbog energija bitnih promena koje nam se dešavaju ove godine sa Jupiterom kao hronokratorom, koji će još jednom imati svoj prelaz u retro hodu iz Ovna u Ribe, i krajem decembra iz Riba direktno u Ovna, koji nas podešava na našu svrhu, a naročito tokom iduće godine kada ćemo imati prelaz Saturna koji početkom marta prelazi iz Vodolije u Ribe i Plutona koji će dve nedelje kasnije nakon 22 godine boravka u Jarcu ući u Vodoliju. Krupne globalne promene, na nivou svesti se uveliko dešavaju a održavaju se na promenu doživljaja sebe u odnosu na prostor, vreme, novac i održavaju se samim tim na sve do sada utvrđene strukture, a kulminacija ce biti u 2023.godini. U ovim promenama mi kao pojedinci imamo bitnu ulogu, kroz promenu paradigme posmatranja sebe u odnosu na Svet i Energiju.

Trenutno – ove nedelje, oko Preobraženja (19.08.2022) imamo Marsa na poslednjim stepenovima znaka Bik pred ulazak u novi znak Blizance (21.08.). Tako da vrlo naglašeno možemo da osetimo tu nagomilanu energiju Marsa, koju je nakupio putujući kroz znak Bika, naročito u avgustu mesecu. Ova energija nimalo nije lagana jer osim što je Mars u ovom znaku u padu i suviše ga zemlja usporava pa mu se ljutnja gomila, ovde se ulje dodatno nalivalo na vatru, prvo u susretu sa Uranom – zajedno su se našli na Severnom mesečevom čvoru, bivajući tada u sekstilu, srećom, sa Venerom (koja je smirivala strasti) a potom je usledio najmračniji kvadrat sa Saturnom, koji je probudio senke mržnje, rata, bolesti i sada ga Pluton regeneriše kroz trigon iz Jarca, što je dobro. Tako da je Mars zapravo obojen raznim emocijama ali i umoran kao ratnik nakon ratišta pa je samim tim i malefičan ako ne umemo sa njim. Jer, svu tu ultra nabojitu energiju nosi na poslednjim stepenovima ovog znaka kao jedan razjareni bik, koji se suprotstavlja svima i tvrdoglavo gura po svom. Ako nismo osvestili kroz sekstil sa Neptunom da sve nečemu služi – tako da i razjarenost, bes, osećaj nepravde, služe kako bi osvestili duboke traume i povrede, i emocije koje stoje ispod toga – tuga i nemoć najčešće. Sve ovo služi da bi nešto suštinski se  u životu očistilo i promenilo na lakše, a ako ne onda ćemo biti skloni alkoholu, emotivnim padovima i povredama od strane nekog ili nečeg ili ćemo mi povrediti nekoga. Avgust je prilično izazovan baš zbog ove preterano izazivane energije Marsa. Iduće nedelje, tačnije 23.08. i Sunce menja znak, iz svog vatrenog znaka Lav ulazi u Devicu. Biće lakše od nedelje kada ove dve Jang energije uđu u merkurijanske znake ali opet oprez, baš kada je na početnim stepenovima Mars – jer tu može biti suviše ubrzan, brzoplet, nesmotren, nestrpljiv – sklon greškama naročito u komunikaciji, saobraćaju. Posebnu pažnju i veću tišinu uz aktivne fizičke vežbe a možda najbolje plivanje, meditaciju, rad sa vodom preporučujem za ovaj i budući period kako bi se lakše prošlo kroz tunel transformacije vruće Marsove energije između dva znaka, energije vezane za primarni opstanak i nagon. Jer, kada osvestimo energije svog Marsa i Neptuna lako ćemo proći i sve ostalo.

Categories

Recent Posts