Jelena Lemot – Vođeni nebom

Biti vođen nebom jednostavno znači biti vođen Astrologijom, što takođe nazivamo i AstroCoaching.

Sama ideja i praksa AstroCoachinga je veoma aktuelna u anglosaksonskom svetu i vrtloglavom brzinom se širi i na druge prostore kao što je francusko, špansko, nemačko ili pak naše srpsko govorno područje. Slobodno možemo reći da AstroCoaching u potpunosti odgovara Astrologiji XXI veka što je jedan novi i ispravniji pogled koji može osvetliti duboki i iskonski smisao i ukazati na mesto Astrologije kakvo joj i pripada.

Ali zašto ta sprega Astrologije i Coaching-a?

Zapravo nema sprege, oni su jedno te isto! Naime, duboki smisao Astrologije je da vodi, da usmerava ljude ka njihovim potencijalima i ostvarenjima i to na isti način kao što to čini Nebo (Uran) koje nas prati (obavija) koje je ništa drugo nego odraz onoga što jesmo u datom momentu (slobodna ljudska bića, Vodolija).

Takođe, verujem da je svako od nas već imao pomenuto iskustvo i svi smo mi pomalo već nekome bili „Coach“ i već smo nekoga pratili kroz život, davali savete, pomagali, držali za ruku kada je najteže i ohrabrivali. Ovo u potpunosti i sigurno odgovara urođenoj ljudskoj potrebi da se pomogne drugima što je svima poznato pod terminom humanizma.

Postoje mnogobrojne tehnike Coachinga za svaku oblast života, naročito u ličnom, psihoemocionalnom i duhovnom razvoju kao i u profesionalnom domenu.

Mi Astrolozi, možda smo najzad našli najverodostojniju formu astrološe prakse koja sasvim jednostavno odgovara potrebama Kolektiva XXI veka, koji se danas nalazi u stanju dezorijentacije i koji vapi za životnim smislom. Biti vođen nebom znači biti na sopstvenom putu, ka sebi i u sebi što je paradigma već od davnina poznata, u svetu Antike, kod Grka kreatora zapadne civilizacije i zapadne Astrologije: Upoznaj samoga sebe i upoznaćeš svet!

Etimološko i mitološko značenje

Da bismo bolje razumeli određeni termin, uvek je dobro započeti s etimologijom i eventualnim mitološkim poreklom. Najpre, i kao što već znamo poreklo reči astrologija dolazi od grčkog astron i logos što je nauka o zvezdama.

S druge strane, vrlo je začuđujuće da izraz coaching ne dolazi iz engleskog jezika, koji se široko koristi u svetu, već iz francuskog jezika cocher. Da bi bili još precizniji, ovaj izraz dolazi od mađarskog kocsis  što znači kočijaš koji tera svoje konje. Kočijaš je taj koji putnike prevozi od tačke „A“ do točke „B“, ne bira ni putnike, ni odredište.

Upravo zato “putnici” (klijenti) biraju svog coacha (kočijaša) koji će im pomoći da stignu do željenog odredišta.

U etimologiji coachinga nalazimo analogiju s astrološkim znakom Strelca koja cilja i odapinje strelu ka određenom cilju ili odredištu, a to je u prenesenom značenju putovanje čoveka prema sebi. To je jedna čitava filozofija kao i duhovni put sa koga niko od nas ne može izaći a koji može biti vođen nebom i mudrošću Jupitera. Ta filozofija coachinga analogna je Jupiteru, našem vodiču. Postoji naravno i veza između znaka Strelca i Kentaura Kirona, prvog Astrologa u grčkoj mitologiji.

Astrologija nam ukazuje da sve što postoji u našoj realnosti ove inkarnacije ima simboliku povezanu s njenim nebeskim znacima i jezikom zvezda. Ona sama simbolično je predstavljena znakom Vodolije: čovekom koji izliva znanje svima koji su ga žedni. Astrolog je poput prijatelja koji nam pomaže i koji nas vodi ka sebi uz pomoć zvezda kao jedinim putokazima. U vavilonskoj Astrologiji, Vodolija je predstavljena kao Anđeo, drugim rečima neobično biće s krilima ljudske rase i možda se upravo zbog toga ljudi rođeni, bilo u znaku Vodolije ili sa Ascendentom (vladarem ASC, Mesecom, stelijumom) u ovom astrološkom znaku, veoma često odaju utisak originalnosti, različitosti od drugih ljudskih bića. Planeta koja predstavlja Astrologiju, i indirektno nevidljive domene je Uran, Bog Neba koji vlada iza granica koje je nametnuo bog vremena i ograničenja i iza strahova i zabrana Kronosa tj. Saturna.

Uran je taj koji predstavlja put individuacije, oslobađanje i buđenje.

Ko može biti bolji vodič u ovoj zoni nevidljivog od mudrog Astrologa?

Grčka mitologija nam govori o Kironu, kentauru koji je u prikazu znaka Strelca, predstavljajući arhetip svekolikog znanja. Kiron je bio povređen otrovnom strelom Hidre koju je slučajno odapeo Herkul. Ta rana je bila izuzetno bolna i nije se mogla zaceliti osim ukoliko se postane smrtan, drugačije rečeno, ukoliko se napusti besmrtna i superiorna pozicija boga, pozicija ega, što je bilo gotovo nemoguće. Ipak, to mu je omogućio Zevs (Jupiter) gde je predložio Kironu da zameni mesto sa titanom Prometejem koji je okovan patio plaćajući za krađu vatre od bogova i darujući je ljudima. Dakle, Zevs je obećao Prometeju izbavljenje od muka pod uslovom da neko ko je besmrtan pristane da se odrekne svog večnog božanskog života i zameni mesto sa njim. To je bio Kiron koji je odlučio da se oslobodi svog bola koji je bio veći od želje za besmrtnošću. Napuštanjem božanske pozicije, postaje smrtan ali oslobođen od bola i od pozicije (ega). Ova mudrost je sadržana u mitološkom Kironu, prvom iscelitelju i prvom Astrologu koji nama Astrolozima pokazuje šta je u osnovi najvažnije u našem astrološkom radu, a to je oslobodjenje od bola – ega.

Astrološko tumačenje nakom integracije

Da bi se postao dobar Astrocoach smatram da je najpre neophodno integrisati sledeća 3 noseća stuba natalne karte:

Prvi je simbolično predstavljen putem ka SEBI što odgovara sunčevom znaku. Zatim, drugi stub simbolično je predstavljen fizičkim telom i inkarnacijom što odgovara znaku na usponu ili Ascendentu ili MOJE i treći stub je u simbolici malog unutrašnjeg i reflektujućeg svetla u simbolici mesečevog znaka što je u analogiji JA.

Astrološko tumačenje je najvažnije, a možda i najteže, jer se ne sastoji samo od racionalnog znanja ( leva strana mozga -Yang i Sunce), već zavisi i od kreativnog, intuitivnog i maštovitog kvaliteta što je desna strana mozga ili Yin (Mesec). Taj balans nalazimo u simbolici znaka znaka Vodolije, u njegovoj androginoj prirodi. Znamo da je Sunce u izgonu u ovom znaku, gdje je čovek najudaljeniji od samoveličanja i egocentrizma. Isto tako Mesec u Vodoliji se lako odvaja od svojih emocija ako je potrebno. Mislim da je najteži deo pronalaženje unutrašnje ravnoteže između Yina i Yanga, to je ono što bi jedan Astrocoach najpre trebao razviti i to je prvi korak na putu individuacije gde je potrebno puno rada na sebi. Samo tako može se pristupiti daljoj integraciji a naročito intergraciji pozicije Saturna i Urana, vladara znaka Vodolije.

Dakle, pre nego što otpočne da pomaže drugima, Astrolog ili AstroCoach bi trebao znati kako samom sebi pomoći (Kiron). Za to postoji odveć jedan test koji bi trebalo proći, to je prevazići sopstveni ego (Saturn) kako bi se dostigla mudrost Astrologa (Uran), analogno Kironu (planetoidu koji orbitira između Saturna i Urana). Ovo se naziva integrisanje svog Urana, Saturna ali i Kirona u sopstvenoj natalnoj karti.

5 načina astrološkog tumačenja – 5 načina AstroCoachinga

Kako je nebo u stalnom pokretu, svaka natalna karta reaguje na te pokrete, ona je sama po sebi u razvoju i svaki trenutak predstavlja jedinstvenu priliku za promenu. Astrolog tj.  AstroCoach mora živjeti taj pojam promena i trenutka kako bi znao da vodi druge. To je ujedno i veliki plan rada za svako ljudsko biće, za sve nas. Na kraju, ljudska svest nam omogućuje da se međusobno prepoznajemo i tolerišemo.

Sveukupno, u Astrologiji ili AstroCoachingu postoji 5 načina tumačenja vođstva nebom:

1. Duboko filozofsko i duhovno (tumačenje nečijeg duhovnog puta, ličnog razvoja i pronalaženje smisla)

2. Psiho-emocionalno (tumačenjee nesvesnih mehanizama)

3. Tumačenje odnosa (ljubavnih, porodičnih, socijalnih i profesionalnih)

4. Prognoziranje (gde potpuno ignorišem izraz predikcije koja je poreklom francuska reč predire u značenju unapred reći i odrediti šta će se desiti). Ovo tumačenje predstavlja analizu mogućih događaja, ishoda i posledica kako bi se najbolje moguće isplanirale akcije i reakcije na iste.

5. Mundani događaji (tumačenje onoga što se događa na kolektivnom nivou od koga nismo odvojeni)

Istraživanje u korist klijenata

AstroCoach pruža moguća rešenja za analizirani problem i motiviše klijenta na konkretne akcije, pomažući mu da postigne željeni cilj zahvaljujući astrološkim tehnikama i majstorstvu tehnike konsultacije. Dobrom astrološkom analizom on može lako pronaći gde leže problemi i prepreke a povrh svega neophodno je da pronađe i moguća rešenja – no klijent je taj koji odlučuje.

To znači da ako u natalnoj karti možemo pronaći probleme, neželjene nesvesne mehanizme, takođe možemo pronaći i moguća rešenja za naše klijente. Zatim, potrebno je motivisati klijenta da se pokrene u akciju, ka sebi i pratiti ga nebeskim porukama.

Cilj AstroCoachinga je pronaći rešenje (isceljenje), osvetliti situaciju i pratiti klijenta koristeći brojne astrološke tehnike prilagođene njegovim potrebama. Ovde ne postoji najbolja tehnika, postoji samo korisniji pristup klijentu.

Potražite u razgovoru sa klijentima i u njihovim natalnim kartama blagorodne poruke astroloških arhetipova, jer iza svakog pronađenog problema, krije se barem jedno rešenje, a iza svakog rešenja nestrpljivo čeka najmanje jedna akcija.

Categories

Recent Posts