Jelena Đurđan – Što nam govore Eklipse u znakovima Bik – Škorpion u 2022.-2023. godini

U današnje vrijeme svjedoci smo raznih promjena, na osobnom nivou, kao i na široj, društvenoj razini. Osim sporih tranzita, sliku vremena i društva možemo vidjeti i kroz položaje Mjesečevih čvorova i Eklipsi. Eklipse nose veliku energiju i mogu biti okidači za važne promjene, ako aktiviraju neku osjetljivu točku u natalu ili horoskopu države. Mjesečevi čvorovi su usko povezani s Eklipsama, koje se uvijek dešavaju u njihovoj blizini, na mlad ili pun Mjesec. Tada se 3 važne točke, Sunce, Mjesec i Zemlja (Duh, Duša i Tijelo) poklapaju i otvaraju kanal za jednu posebnu energiju povezivanja sa sobom i za značajne pomake.

U periodu Eklipsi možemo očekivati važne promjene, a dobro se sjetiti da svaki izazov i problem nudi priliku za riješenje kroz nove načine i stavove, put koji inače ne bi vidjeli. Uvijek je važno vidjeti kako možemo raditi sa energijom planeta i iskoristiti takve periode za rast i razvoj, posebno na osobnoj razini, od koje sve kreće, a u ovom periodu ćemo imati priliku raditi na našim uvjerenjima i sustavu vrijednosti.

Mjesečevi čvorovi imaju ciklus oko 18 godina, koliko traje i Saros ciklus Eklipsi pa je njihova energija svakako povezana. Eklipse se najčešće javljaju u paru, Solarna i Lunarna, svakih otprilike 5,5 mjeseci. U naredne 2 godine Eklipse će se dešavati u znacima Bika i Škorpiona  (od 19.11.’21. kada je bila prva, do 28.10.’23. kada će biti sedma i zadnja u ovoj seriji), a kroz njih će prolaziti i Mjesečevi čvorovi (od 19.1.2022. do 17.7.2023.).

Time će fokus energije biti na ovim znakovima i njihovoj simbolici – na vrijednostima, posebno materijalnim, na financijama, ekonomiji, na stvaranju, prirodnim resursima, na onome što pruža stabilnost i sigurnost i na razvoju, ali na drugačiji način nego do sada. To je predstavljeno znakom Bika, u kojem će se dešavati eklipse i u kojem će biti Sjeverni čvor idućih 18 mjeseci te kroz kojeg tranzitira Uran, planet promjena, buđenja i koji traži nov, drugačiji pristup ovim vrijednostima i postavljanje novih temelja. S druge strane znak Škorpiona, koji će također biti naglašen kroz eklipse i u kojem će biti Južni čvor, govori o dubokim promjenama i transformaciji. On traži da se nešto pročisti, otpusti, završi ili oduži, kako bi se moglo izgraditi nešto novo. Znaci Bika i Škorpiona opisuju važnost zemlje i prirodnih resursa – bilo da su to obradive površine koje stvaraju hranu (što je predstavljeno znakom Bika) ili blaga i resursi koji dolaze iz unutrašnjosti zemlje, kao što su nafta, plin, minerali (što je u simbolici znaka Škorpiona).

Uz prolazak Eklipsi i Mjesečevih čvorova na ovim područjima može doći do određenih promjena, transformacije, otpuštanja (kroz znak Škorpiona i Južni čvor), u zemljama koje su povezane s njegovom simbolikom (između ostalih Europska Unija, bliski istok) i kroz neku vrstu tehnoloških promjena vezanih za poljoprivredu i uzgoj hrane, kupnju obradivih površina.

Na individualnoj razini znakovi Bik i Škorpion traže da se postigne ravnoteža između onoga što želimo stvoriti, posjedovati i izgraditi i onoga što treba otpustiti iz našeg života. Ovdje je važno kruženje energije, spremnost na transformaciju i pročišćenje (znak Škorpiona) i postavljanje novih temelja i vrijednosti na kojima ćemo graditi (znak Bika i Uran). Također uz poštivanje naše i tuđe slobode, uz razmišljanje van okvira i da kroz to gradimo nešto za budućnost, za buduće generacije, makar da pazimo na ekologiju i održiv način života i rada.

Iako se može činiti da je pojedinac ‘mali’ i da ne može puno učiniti na kolektivnoj razini, svi mi svojom sviješću, načinom razmišljanja i djelovanja možemo utjecati na ovu širu razinu. Eklipse uvijek daju priliku da život napravi veći korak naprijed, skok u evoluciji, a koliko smo fleksibilni i otvoreni za promjenu, za napredak i da nađemo nove načine rada i gledanja na stvari, toliko će bolja i lakša biti ta promjena. Dio tog procesa je svakako spremnost da otpustimo neke stvari, bilo fizičke i materijalne, bilo neka uvjerenja vezana za naš sustav vrijednosti ili neki odnos iz našeg života (Južni čvor u Škorpionu). Da li smo spremni odreći se onoga što više nije dobro i korisno za nas ili se toga grčevito držimo i time stagniramo?

Na široj, kolektivnoj razini, ove Eklipse će tražiti da se nađe ravnoteža na polju ekonomije, financija, korištenja i cijene energenata. S jedne strane imamo važnost novih načina rada, ekologije, poljoprivrede, proizvodnje (nezagađene, ekološki uzgojene) hrane, priliku za rast biznisa, poduzetništva, svijeta zabave i umjetnosti, što će posebno u prvoj polovici 2022. godini podržavati Jupiter iz Riba. Moći ćemo vidjeti promjene vezane za bogatstvo, valute, ekonomiju, banke, dionice, burzu i nekretnine. S druge strane biti će važne teme transformacije, karmičkih situacija, vraćanja dugova, sex skandala, rasta cijena energenata (plin, nafta) i inflacije zbog toga, teškoće u lancu nabave. Situacija u odnosu na prošlu godinu se može poboljšati, ali efekti korona krize se još uvijek osjećaju i dalje postoji neizvjesnost. Globana ekonomija se suočava s recesijom (prema izvješću Svjetske Banke) posebno na području Evrope, Amerike i Jugoistočne Azije – što se vidi i kroz Eklipse koje će prolaziti kroz te zemlje i aktivirati neku problematiku.

U ovom članku razmotrit ću Eklipse u narednom periodu, jer tada i uz aspekte drugih sporih tranzita može biti jedna kulminacija energije i nekih događaja, koje će Eklipse pokrenuti, a koji se dodatno mogu razvijati nakon ovog perioda.

Evo gdje će Eklipse biti vidljive i kroz koje zemlje će prolaziti.

Prva Eklipsa će se vidjeti na području Antartike i Juga Amerike. Iduće će zahvaćati Evropu, Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, djelove Azije (svakako Rusiju i Ukrajinu) i Afrike, tako da će se njihova energija osjetiti u raznim zemljama.

Slijede karte nekoliko Eklipsi.

Solarna Eklipsa 30.4.2022.

Ovo je zanimljiva Eklipsa. Biti će na 10 Bika, Mjesec je u konjunkciji s Uranom i opisuje priliku i potrebu da se nešto promijeni na polju vrijednosti i financija, da se nađu novi pristupi i sistemi rada, posebno u našim uvjerenjima. Kao što je Aleksandar Imširagić već spominjao u svojim predavanjima, ovo je stvarno posebna Eklipsa, jer će tada biti konunkcija Venere i Jupitera baš na 27 Riba (na stupnju Venerine egzaltacije), što je izuzetno rijedak aspekt sam po sebi, a posebno jer se dešava u vrijeme eklipse (zadnji put se ova kombinacija desila prije više od 2000 godina). Venera je važna jer je vladar ove Eklipse, u konjunkciji je s Jupiterom i Neptunom (s oba dispozitora u Ribama). Daje nam mogućnost da promijenimo svoja uvjerenja i da ih podignemo na viši nivo. Ovo predstavlja važnost duhovnih vrijednosti, a može opisati i virtualni novac – razvoj kriptovalute i želju za brzom, čarobnom zaradom. Merkur će biti na 0 Blizanaca, u trigonu s Plutonom i podržava nove uvide, ideje i informacije.

Slijedeća Eklipsa 16.5. je Totalna Lunarna Eklipsa, na 25 Škorpiona.

Mjesec je ovdje u Škorpionu, na Južnom čvoru i u kvadratu sa Saturnom u Vodenjaku, što opisuje nagle i neočekivane situacije i promjene, na razini države ili povezane s nekom važnom osobom. Ovo može opisati restrikcije, ograničenja koja se nameću ili zahtjev da se vrati neki dug. Ovaj kvadrat Saturna i Eklipse u Škorpionu može imati tešku energiju, opisuje ljutnju, frustraciju, sukobe i pritisak koji se osjećaju i u razdoblju prije same Eklipse. To se već vidi u situaciji s Ukrajinom.

Istovremeno djeluje povoljan aspekt Sunca i Mjeseca s Neptunom, Marsom (dispozitorom eklipse) i s Jupiterom, što može dati riješenje, ponovno kroz drugačija uvjerenja, naglašenu humanost i empatiju. Jupiter je ovdje na 0. stupnju Ovna i opisuje novu situaciju, početak i djelovanje (Ovan je znak inicijative i nečeg potpuno novog, vezano za ekonomiju i uvjerenja). Ovdje se ne radi samo o znaku Ovna, svi nulti stupnjevi kardinalnih znakova su posebno važni. Kroz njih energija planete, u ovom slučaju Jupitera, izlazi u ‘svijet’. Jupiter ovdje može opisati rješenje, možda kroz sferu duhovnosti, duhovnih vođa i veće empatije kod ljudi.

Energija promjene kroz Eklipse posebno se može osjetiti u zemljama koje su u simbolici Bika i Škorpiona – kao što je npr Eropska Unija. Ona je u znaku Škorpiona, s istaknutim fixnim T-kvadratom, s Plutonom/Marsom na 24 Škorpiona – opozicija Mjesec na 24 Bika – kvadrat Saturn na 23 Vodenjaka, a svi su u toku ove eklipse aktivirani jakim, egzaktnim aspektima.

Karta EU i Lunarna Eklipsa 16.5.2022.

Moguće je da će u sklopu nje doći do problema vezanih za novac, za euro i gdje će se neki njeni djelovi, odnosno države članice buniti protiv određenih zahtjeva. Možda će tražiti da se naprave promjene vezane za to ili da izađu iz EU.

Južni čvor u znaku Škorpiona simbolizira vraćanje nekog duga, odumiranje nekog djela koji nije funkcionalan, transformaciju i promjenu uvjeta. Stvari mogu izaći na vidjelo i neće ih se više moći ‘gurati pod tepih’. Škorpion traži odbacivanje onoga što ne valja ili transformaciju da bi ostali dio opstao.

U karti EU dešava se Saturnov povratak u Vodenjaku, on je u ovom periodu u kvadratu s Uranom u Biku i Mjesecom u karti EU i s Eklipsama, što može opisati promjenu u sistemu. Predstavlja kontrolu ljudi, zemalja, putovanja, opisuje separaciju (na cijepljenje i necijepljenje). Može opisati još restrikcija i kontrolu ljudi, zemalja, usluga (kroz kovid pasoše), ali i pobunu ljudi protiv takvih mjera i borbu za ljudska prava.

Ovdje se može osjetiti ona energija težine, frustracije i pritiska koju sam ranije spomenula. Teško je reći u kojem će smjeru ići situacija s Ukrajinom i Rusijom. Mislim da može utjecati na neke zemlje EU. Svakako u gospodarskom smislu (u obliku sankcija (Rusiji), poteškoća u opskrbi hrane i resursa, kroz slanje oružja i financijske potpore Ukrajini te jačanju naoružanja nekih zemalja u EU). Čini se da puno stvari povezanih s Ukrajinom i Rusijom prolazi kroz EU. Mislim da ova situacija može aktivirati i intenzivirati postojeće poteškoće i nemire unutar pojedinih zemalja EU u ovom razdoblju.

Saturnov kvadrat s Mjesecom u Biku u ovoj karti može opisati teškoće ili ograničenja vezana za novac, možda da se do novca koji stoji u bankama neće moći lako doći i isplatiti ga. Mjesec i Uran u Biku su slika promjene u samoj valuti (Euro), u načinu korištenja, možda nešto povezano sa digitalizacijom i internetom, kao i korištenje novih virtualnih valuta, kao što je kriptovaluta. Neke promjene u sistemu će se općenito trebati desiti, a to je dug proces, koji će se nastaviti i narednih godina.

Eklipse se uvijek kreću od kraja znaka prema njegovom početku i na tom putu aktiviraju određene stupnjeve, koji su važni ako padnu na osjetljive točke u natalnoj karti ili u karti države. Opisuju da se radi o procesu tokom kojeg se dešavaju neki pomaci i promjene i daju nam dovoljno vremena i prilika za transformaciju (koja će se nastaviti i nakon ovog perioda). Tako će nekoliko od ovih 7 Eklipsi prolaskom kroz znakove Bika/Škorpiona u iduće 2 godine aktivirati važne točke u karti EU.

Jesenske Eklipse počinju Solarnom Eklipsom, 25.10.2022. na 2 Škorpiona.

Ovo je također zanimljiva Eklipsa, sa Suncem, Mjesecom i Venerom u egzaktnoj konjunkciji  na 2 Škorpiona, skoro na egzaltaciji Plutona, što daje vrlo intenzivnu energiju.

Naglašena je tema novca, nekog problema, potrebe da se nešto oduži, odbaci ili transformira. Ove planete su u kvadratu s Plutonom (vladarom eklipsi i svojim dispozitorom), a uz to su oba vladara eklipsi, Mars i Pluton u inkonjunkciji pa će biti neophodne prilagodbe i kompromisi. Mars je u trigonu sa samom eklipsom, kao i Merkurom i Saturnom u velikom zračnom trigonu, koji daje mogućnost komunikacije oko nekog financijskog, ekonomskog problema ili nekog sukoba. Zanimljivo je da je ovdje Jupiter ponovno na 0 Ovna, kao i u prethodnoj eklipsi od proljeća, ali sada u retro hodu i sprema se vratiti u Ribe. Ponavlja se neka situacija od proljeća, koja možda nije dala željene rezultate (Mars je u kvadratu s Jupiterom i opisuje prevelika očekivanja, prazna obećanja i razočarenje). Kvadrat Saturna i Urana koji je djelovao cijelu 2021. je opet aktualan pa su moguće neočekivane situacije i događaji.

Hibridna Solarna Eklipsa 20.4.2023.

Ovdje se radi o hibridnoj Eklipsi, koja je zapravo na 29 Ovna (a ne u znaku Bika) i u skoro je egzaktnom kvadratu s Plutonom, koji je na 0 Vodenjaka. Ovo je svakako slika važne prekretnice i transformacije i može predstavljati kulminaciju energije. S jedne strane imamo Eklipsu na 29. stupnju, koji predstavlja kraj nečega, a s druge strane su mlad Mjesec (koji ima simboliku novog ciklusa) i posebno Pluton na 0 Vodenjaka koji opisuje početak nečeg novog. Već sam Pluton koji je prešao u novi znak i nalazi se na 0. stupnju je izuzetno važan. Oboje, znak Ovna i Vodenjaka nose novu energiju, nešto naglo i neočekivano, brza i nagla dešavanja, a Ovan također ima borbenu, nestrpljivu energiju. Pluton je uz to u kvadratu s osi čvorova u Biku/Škorpionu i svakako se odnosi na promjene u sustavu vrijednosti na kolektivnoj razini.

Solarna eklipsa 14.10.2023. i karta USA

Jedna od Eklipsi koja je zanimljiva i koja može biti važna za Ameriku, a time i za druge zemlje u svijetu, je Solarna eklipsa 14.10.2023., na 21 Vage (nije više u znacima Bik /Škorpion). Ovdje će biti važan kvadrat Eklipse i Plutona na 27 Jarca –  pada na Plutona iz karte Amerike, u vrijeme eklipsi. Ova Eklipsa je dodatno zanimljiva jer će prolaziti baš preko cijele Amerike (moći će se vidjeti od tamo) i može opisati period raznih promjena i previranja.

Uglavnom se može primjetiti da su po 2 Eklipse slične, odnosno svaki par Eklipsi, koji se dešava s razmakom od oko 5,5 mjeseci ima naglašen neki aspekt. Prvo imamo utjecaj i važnost Jupitera i Neptuna u Ribama (uvjerenja) i povoljan aspekt Plutona (koji podržava transformaciju) pa kvadrat sa Saturnom (koji opisuje restrikcije, teškoće, odlaganje i traži da se vrate prošli, karmički dugovi), pa Jupiter na 0 Ovna (nova situacija i riješenja), uz kvadrat Jupitera s Marsom (pretjerivanje, nerealna očekivanja, prazna obećanja). Ova energija ide u kulminaciju kroz kvadrat Eklipsi sa Plutonom, posebno kada promijeni znak i uđe u Vodenjaka, što će svakako opisati jake promjene i neophodnost transformacije (što smo mogli vidjeti u Eklipsi 20.4.2023.). Eklipse uvijek nose energiju važnih promjena i većih pomaka u životu i svakako je važno vidjeti ih kao priliku za napredak, a ne kao problem i pogledati kako možemo raditi s energijom ovih planeta i iskoristiti ih za rast i razvoj.

Categories

Recent Posts