Jelena Đurđan – Planetarni okidači za ulazak u brak

Trenutak ulaska u brak mnogima predstavlja jedan od najznačajnijih dana u životu. Osim s emotivne strane, to je često početak novog poglavlja i može aktivirati razne promjene i u drugim područjima života, kao što je novi dom, posao, osnivanje obitelji ili preseljenje u drugu zemlju. Taj dan je svakako važan, jer taj početak uvelike oslikava sam brak i njegov daljnji razvoj u vremenu, odnosno njegovu sudbinu. Zato je vrlo važno odabrati pravi trenutak koji će naglasiti povoljne predispozicije oba partnera, a ublažiti natalne izazove. Upravo se time bavi elekciona astrologija. Elekciona astrologija je grana astrologije koja se bavi određivanjem pravog trenutka da se nešto započne. Može se raditi za razne događaje – za osnivanje firme, potpisivanje važnog ugovora, pokretanje novog projekta, za operaciju, odlazak na put, vjenčanje i slično. Predstavlja našu intervenciju, konstruiranje horoskopa, kojim utičemo na sudbinski tok dešavanja i time mijenjamo inerciju koju čovjek nosi u sebi, a koja je definirana natalnim horoskopom, progresijama i tranzitima. Elekciona astrologija bila je dio magijske prakse srednjeg vijeka. Ovdje se ulaže energija i koristi znanje o vremenu, a upravo su energija i vrijeme potrebni da bi se stvari mogle promijeniti.

Da bi elekcija imala smisla, treba poštivati neka osnovna pravila. Prvo, taj događaj već treba postojati u natalu, kao i u progresijama i drugim prediktivnim tehnikama za taj period. Zatim, važno je odabrati trenutak čija energija je slična energiji natusa, odnosno u ovom slučaju osobama koje ulaze u brak, da bi se one mogle prepoznati u njemu i da bi se ovaj horoskop ‘primio’. Elekcioni horoskop treba odgovarati događaju za kojeg se radi i biti povoljno povezan s natalnim i progresivnim horoskopima (što egzaktnijim povoljnim aspektima). U njemu nastojimo naglasiti ono što je natalno dobro, a ono što je loše preusmjeravamo u povoljan tok, u drugi, željeni smjer. Kroz to također pomažemo natusu da ostvari neki potencijal i cilj s kojim ima teškoća da ga sam realizira. Važno je razumjeti da ne možemo naći savršen trenutak u vremenu, jer ni sami horoskopi nisu savršeni, samo nastojimo popraviti ono što je slabije. To radimo uz blage promjene, jer se osoba inače ne bi u tome prepoznala. On ne može potpuno izmijeniti predispozicije, nego samo napraviti da su stvari bolje i ljepše. 

U stvaranju elekcionog horoskopa držimo se nekih generalnih pravila:

-koristimo samo aplikacione i samo Ptolomejeve aspekte. Važna je pozicija Mjeseca u odgovarajućem znaku i da njegov prvi aplikacioni aspekt bude s planetom u simbolici onoga što želimo.

– kod elekcije za brak bilo bi najbolje da je prvi aplikacioni aspekt Mjeseca s Venerom, signifikatorom braka te da je i sama Venera dobro postavljena.

Ako bi brak bio povezan s putovanjima ili životom u inozemstvu, tražit ćemo i da je nešto iz serije 9 povoljno uklopljeno.

– bilo bi dobro da Mjesec raste kad je brak u pitanju, jer je takav Mjesec dobar za stvari koje želimo da rastu i napreduju.

– izbjegavat ćemo prazan hod Mjeseca i Venere, jer je u njenoj simbolici događaj, zatim da Venera, kao signifikator braka nije na zadnjim stupnjevima i retrogradna (jer bi to dalo teškoće, komplikacije, odgode ili tajne stvari).

– poželjno je da u uglovima budu benefici, a ne malefici.

– Asc i njegov vladar predstavljaju natusa i samu prirodu događaja, dok je Mjesec ‘hvatač’ događaja kroz prvi aspekt koji obrazuje.

– kod Mjeseca nam je još važan njegov ciklus. To znači da promatramo zadnju lunaciju – mlad Mjesec (koji opisuje ciklus od narednih 28 dana i opću atmosferu). Dobar prvi aspekt kad uđe u znak koji nam je bitan i dobar zadnji aspekt, jer to opisuje dobar početak onoga što želimo i napredak u vremenu.

– da bismo dobili kompletno biće u elekcionom horoskopu, potrebno je da na povoljan način uklopimo vladara Asc (tijelo), Mjesec (dušu) i vladara sata (duh), jer time imamo trojstvo: duh, tijelo i dušu događaja.

-Osim Mjeseca, u elekciji treba obratiti pažnju i na druge brze tranzite – da su Sunce, Merkur, Venera i Mars dobro uklopljeni, jer samo dobro postavljen Mjesec (koji je važan i opisuje atmosferu) nije dovoljno snažan faktor da nosi cijeli taj događaj.

– Kada biramo dan u tjednu za vjenčanje, uz Subotu, Saturnov dan koji se tradicionalno najčešće koristi, ima još nekoliko dana koji su povoljni: Petak – Venerin dan (koji naglašava emocije i sklad), Četvrtak – Jupiterov dan (ekspanzija, učenje i putovanja), Srijeda – Merkur (međusobna komunikacija) i Nedjelja- Sunce (prosperitet i vitalnost odnosa).

Znači, kod elekcije za brak tražimo da su 1 i 7. kuća snažne i međusobno dobro povezane te da imaju dobar aspekt s povoljno postavljenim Mjesecom. Traži se da je Venera snažna, Saturn dobro postavljen, posebno s vladarom Asc, a da Uran nije naglašen. Poželjna je dobra 4. kuća kao kuća konačnog stanja stvari; da je ladar sata benefik, posebno Venera ili Jupiter u povoljnoj vezi s vladarom Asc te da su Asc i Venera u fiksnom znaku, što bi dalo trajnost. Kod elekcionog horoskopa, za ulazak u brak je potrebno da on bude povezan s jednim i s drugim natalom, iako je često jedna osoba više vezana (što se lijepo vidi kroz Davison chart kojeg ću ovdje opisati). Prva kuća u elekciji treba ličiti na onu osobu koja će prva reći ‘Da’ na vjenčanju. Elekcioni horoskop ne vežemo za Davison chart jer je on apstraktan, nego za natale, za konkretne ljude.

Zanimljivo je da se ljudi često po inerciji vjenčaju baš onda kad je atmosfera na nebu slična njihovoj natalnoj seriji 7 pa onda upravo tada sa lošom ili s određenom energijom 7 ulaze u brak. To ću također razmotriti u ovom primjeru. U elekciji znači nastojimo odabrati trenutak kada su loši natalni faktori u povoljnoj vezi ili da ih izbjegnemo, a da naglasimo ono što je natalno dobro.

Prvo kod oba partnera gledamo natalne predispozicije za ulazak u brak, zatim njihove sinastrijske aspekte, da procijenimo važne točke, koje kasnije uzimamo u obzir kod određivanja tranzita. Kroz Davison chart možemo detaljnije opisati odnos i vidjeti koja osoba je nosilac veze, jer je to važno za kasniji odabir trenutka. U progresijama i drugim predikcijama se vide predispozicije za brak u toj godini i na kraju kroz tranzite određujemo povoljan datum i trenutak za vjenčanje odnosno ulazak u brak.

On

Natus ima Asc u Vodenjaku, a Saturn je u Škorpionu u 8. kući, u konjunkciji s Plutonom i opisuje ga kao snažnog, dominantnog, dosta zatvorenog i povezuje s raznim promjenama u toku života te da u jednom trenutku želi napraviti novi početak (Saturn na 0 Sco). Vidi se važnost odnosa, želja za brakom i osnivanjem svoje obitelji, što je povezano s temom inozemstva i moguće povezanosti preko posla– vladar 1 i 7, Sunce i Uran su u 10. kući, u Strijelcu. Sva tri vladara 7. kuće braka – Sunce, Merkur i Venera su u konjunkciji u Strijelcu, kroz što se vidi privrženost i ljubav za partnera. Svi troje grade trigon/sekstil s osi 1/7 iz 10. kuće, što je povoljno za brak. Također je povoljno za brak, što su oba svjetla u trigon/sekstilu s osi 1/7, budući da ni Asc u Vodenjaku ni Desc u Lavu nisu idealni za odnose. Ovdje postoji nezgodan aspekt- Saturn, vladar Asc i 12. kuće je u 8. kući i u kvadratu s Marsom u 12, a nalaze se u položaju recepcije, što ne daje mogućnost rješenja te opisuju neke teškoće koje je prošao. Ovaj aspekt je dobro izbjeći ili ublažiti u elekciji za vjenčanje.

Ona

Asc je u Vagi pa su odnosi, partner i brak za nju važni, što potvrđuje i Venera, vl 1 na Desc. Uz Sunce u Ribama, Asc u Vagi i Mjesec u Biku, ona ima finu prirodu i blagu narav. Introvertna je i nenametljiva, dosta prepušta vodstvo partneru koji ima snažniju i dominantniju energiju od njene – Mars, vladar 7. kuće u Ovnu je na 0 Jarca u egzaktnoj konjunkciji sa Saturnom i Uranom, što opisuje novi početak kroz brak, kao i samog partnera. Njena 7. kuća je u Ovnu (nova energija i početak kroz brak), Venera je blizu vrha, a u 7 je Jupiter pa se i ovdje vidi odlazak s partnerom u inozemstvo, u Njemačku (koja je baš u znaku Ovna) i zadovoljstvo tim novim početkom. Merkur je za nju važan planet, povezan je sa simbolikom inozemstva kao vladar 9. k. (inozemstvo) i 12. k. (dom u inozemstvu) u 4. kući (dom, kuća). Merkur ima lijep sekstil s Venerom (vladarom 1. k. natusa i signifikatorom braka) i u sekstil/trigonu je sa osi 1/7. Kod nje ću u elekciji pokušati naglasiti Veneru i Jupitera u vezi sa serijom 7, Merkura također (kao vladara 9 i odlaska u inozemstvo), a koji je ovdje povezan sa serijom 7 te Mjesec koji ima povoljne aspekte s Mjesečevim čvorovima.

Sinastrija, On + Ona

Njeno Sunce pada u njegovu 1. kuću i u egzaktnom je sekstil/trigonu s njegovom osi čvorova pa oni zajedno osnivaju novu obitelj. Njen Merkur je skoro egzaktno na njegovom Asc i gradi dosta lijepih aspekata s njegovim osobnim planetima, što opisuje njihovo međusobno dobro razumijevanje. Njena Venera iz Ovna, iz 7. k., koja je vladar Asc, ima jak sekstil s njegovim Mjesecom, što je jedan od najljepših aspekata u ljubavnoj sinastriji, opisuje međusobnu ljubav, bliskost i razumijevanje. Njeni Merkur, Venera i Asc formiraju lotos konfiguraciju s njegovim Mjesecom i stelijumom u Strijelcu. Ova međusobna povezanost Mjeseca, Venere i drugih osobnih planeta još jednom naglašava međusobnu ljubav, povezanost, razumijevanje i osjećaj nadopunjavanja, a međusobni povoljni aspekti Saturna daju trajnost.

Horoskop odnosa – Davison chart

Ova 1. k. Davisona dobro opisuje njega kao starijeg i dominantnijeg partnera. Asc je u Strijelcu, Uran je u 1. kući, a Jupiter vladar u Vodenjaku, u egzaktnom sekstilu s Uranom s kojim je u recepciji, položaji u kojima se on lako može prepoznati. On ima Sunce u Strijelcu, kao i ostatak stelijuma, koji padaju ovdje oko Asc. Sedma kuća je u Blizancima, opisuje nju, kao i njihov odnos. Venera je ovdje na Desc, a natus ima natalno Asc u Vagi u aspektu s Merkurom pa se i ona može prepoznati ovdje. Venera je na 7. stupnju, u 7. kući braka, u aplikacionoj konjunkciji s Mjesecom, što naglašava emocije, ljubav i obitelj. Venera gradi trigon s Jupiterom, vladarom Asc i lijepo ih povezuje povezuje kao partnere. Kroz ove položaje vidimo da postoji međusobna ljubav, bliskost i nadopunjavanje.

Oboje su povezani osobnim planetima s ovim horoskopom.

Davison chart + On i Ona

Njegov stelijum planeta u Strijelcu je oko Asc Davisona i u 1. k. (Sunce, vl 7 i Uran, njegov vladar Asc, su na samom vrhu 1. kuće), što ga jako povezuje s ovim chartom i odnosom. Merkur Davisona, vladar 7 braka je u egzaktnoj konjunkciji s njegovom Fortunom i u jakom sekstilu s Fortunom Davisona, a njen Asc ima konjunkciju s Fortunom Davisona, što kod oboje opisuje sreću i zadovoljstvo. Jupiter, vladar Asc Davisona ima konjunkciju s njegovim Asc i njenim Merkurom, a svo troje su u trigonu s Venerom Davisona u 7. k., što ih oboje povezuje s ovim odnosom kroz osobne planete i opisuje ljubav. Iako su oboje povezani povoljnim aspektima osobnih planeta s Davisonom, on je više vezan za ovaj odnos (to se vidi i kroz jaku povezanost 1. kuće Davisona s njegovim stelijumom u Strijelcu), što objašnjava izbor datuma vjenčanja koji nešto bolje odgovara njemu i više liči na njega, a što će biti opisano kasnije. Ona je povezana s Davisonom preko povoljnih aspekata natalne Venere (vl 1) s Jupiterom, (vl 1 Davisona), Venerom u 7 i Merkurom (vl 7), što još jednom naglašava emocije i povezanost s partnerom.

Prediktivne metode

Zatim kroz prediktivne metode gledamo da li u tom periodu postoje predispozicije za ulazak u brak. Inače se koristi nekoliko metoda, a ja ću ovdje opisati samo sekundarnu progresiju.

Ona, sekundarna progresija 2011.

U njenoj sekundarnoj progresiji za 5. mjesec 2011. vidimo da je sekundarni Mjesec došao u konjunkciju sa Suncem – progresivni mlad Mjesec, koji je uvijek važan i može opisati takav novi početak. Sunce i Mjesec bili su na 27 Riba baš na stupnju egzaltacije Venere u progresivnoj 5. kući, što naglašava emocije, ljubav i novi početak. Merkur i Jupiter su sada ušli u gotovo egzaktan sekstil/trigon sa Saturnom, u lotos konfiguraciju pa iako se radi o sporijim progresivnim planetima od Mjeseca, ovi jaki aspekti također daju mogućnost nekih važnih dešavanja baš tada, u 5. mjesecu. Aspekti Jupitera i Saturna su općenito važni za vjenčanje jer daju legalnost, a sve troje su natalno povezani s njenom serijom 7. Iz ovoga se vidi mogućnost vjenčanja u toku proljeća, posebno u 5. mjesecu 2011. i da je to općenito lijep period za nju pa tada možemo kroz tranzite tražiti povoljan datum za vjenčanje.

On, sekundarna progresija

U progresiji za njegov rođendan u prosincu 2010., sva 4 ugla su na 0. stupnjevima kardinalnih znakova, što za njega jasno opisuje novi početak, nešto značajno u toj godini u glavnim područjima života – kod njega samog, s partnerom, po pitanju obitelji i posla/novog statusa. Jupiter je na 0 Strijelca (dispozitor je njegovog natalnog Sunca) u egzaktnom sesktil /trigonu s osi 1/7 i opisuje novi početak za njega u vezi, brak i skori odlazak u inozemstvo. Progresivni Mc na 0 Jarca, u egzaktnom je sekstilu s natalnim Saturnom (vl 1), što daje mogućnost novog statusa (kroz brak) i posla. Progresivni Mjesec se bliži vrhu 5. kuće (a početkom 5. mjeseca će biti na 28 Blizanaca i time u egzaktnom trigonu s natalnim Plutonom – vl 9. k. Inozemstva. Time se uz ljubavni život aktivira i nešto vezano za inozemstvo. Dalje ću gledati tranzite oko početka 5. mjeseca za vjenčanje. )

Odabir datuma, elekcija za vjenčanje

Kod odabira datuma za vjenčanje, njihova molba je bila da to bude u toku proljeća, najkasnije 31.5.’11. Nakon što se kroz njihove progresije dobio okvir vremena, dalje gledamo što se povoljno dešava na nebu od tranzita i kako se to uklapa u njihove natale. U njihovim progresijama neki važni aspekti formiraju se krajem 4. mjeseca i u prvom djelu 5. mjeseca, koji je bio posebno naglašen kod oboje pa sam oko tog datuma dalje tražila povoljan dan. U elekciji za vjenčanje, važno je da Venera, kao signifikator braka ne bude retrogradna, a ni Merkur, zbog komunikacije (on je kod oboje povezan i sa serijom 7). Važno je također da po svojim položajima liče na njihove natalne pozicije.

Tranziti Travanj i Svibanj 2011.

Ovdje se vidi da je Merkur bio R i da kreće direktno 23.4.’11.g. Venera je u Ribama, a od 21.4. ulazi u Ovna. Iako je Ovan znak njenog egzila, a Ribe njene egzaltacije, Venera bi se u ovom vatrenom znaku puno bolje uklopila u njihove natale, jer je njena Venera u Ovnu (i na vrhu 7), a njegova je u Strijelcu pa će se u Veneri u vatrenom Ovnu lakše prepoznati. Sunce je od 20.4. u Biku, što više odgovara njoj, ona ima Mjesec u Biku, a Sunce u Ribama. Njemu bi više odgovaralo Sunce u Ovnu, ali ostali pokazatelji idu u prilog kraju 4. mjeseca ili prvom djelu 5. mjeseca kada je Sunce u Biku, što daje i veću stabilnost.

Merkur je do sredine 5. mjeseca u Ovnu (što se također dobro uklapa kod njih), a Mars do 11.5. u Ovnu, u domicilu, što im isto odgovara, budući da oboje imaju jakog Marsa (natalno im je u Jarcu, u egzaltaciji). Mars je također važan za nju, jer je vladar njene 7. k. braka. Bilo bi dobro da je Mjesec u fazi rasta, jer se radi o vjenčanju. Mlad Mjesec je 3. 5. pa možemo gledati period nakon tog datuma, pošto se i drugi pokazatelji uklapaju u ovo. U ovom promatranom periodu Venera, Merkur i Mars su u Ovnu. Ono što sam pripazila je da ne budu na početku Ovna, jer bi time bili u kvadratu s njenim stelijumom 0-2 stupnja Jarca, da radije budu u drugom djelu Ovna, ali ne na sredini znaka, da se izbjegne opozicija s tranzitnim Saturnom na 14 Ovna. Saturn je inače u tom periodu u Vagi, egzaltiran i u povoljnim aspektima s njegovim stelijumom u Strijelcu i s njenim Merkurom u Vodenjaku, što je važno jer Saturn daje legalnost i trajnost u vremenu. U tom smislu odgovara prvi dio 5. mjeseca. Ovdje sam pričekala da Venera izađe iz opozicije sa Saturnom i da se time ublaži ovaj njegov utjecaj (jer u elekciji gledamo samo aplikacione i Ptolomejeve aspekte).

Datum vjenčanja I

 5.5. 2011.

Asc je u Škorpionu, znaku vezanom za transformaciju, strast i važne promjene (iako ovo nije tipičan Asc za brak, znak Škorpiona dobro opisuje taj trenutak, neke okolnosti tada, kao i njega u odnosu). Veći dio 1. kuće je u Strijelcu i povezuje ih s inozemstvom. Mars, vladar Asc nalazi se u 5. kući ljubavi i snažan je, u domicilu, a važno je da je vladar 1 jak. Mars je dio stelijuma u Ovnu, s Venerom, vladarom 7, s Merkurom i Jupiterom. Ovime su spojeni vladari 1 i 7, u 5. kući ljubavi, a Mars je ujedno i vladar 5. kuće. Mars i Venera su u aplikacionoj konjunkciji, što opisuje međusobnu ljubav, privrženost i novi početak za oboje (Ovan). Sedma kuća braka je u Biku, u fiksnom znaku i Desc je u konjunkciji sa Suncem u Biku, što daje snagu i stabilnost. Venera, vladar 7 je u Ovnu, znaku egzila, ali je u konjunkciji s jakim dispozitorom, Marsom. Venera je u znaku Marsovog domicila, u znaku koji ‘voli’ Marsa i lijepo opisuje njenu ljubav i privrženost prema partneru. Pozitivno je što su Venera i Mars u konjunkciji s Merkurom (vladarom Mc-a, novog statusa i nove obitelji), koji je kod oboje natalno povezan sa serijom 7 i s Jupiterom (signifikatorom putovanja, ekspanzije i ovdje vladarom 4. kuće konačnog stanja stvari).

Mjesec, koji je važan za elekciju, opisuje atmosferu, nalazi se u 7. kući braka i njegov 1. aplikacioni aspekt (što opisuje događaj koji Mjesec ‘hvata’) je sekstil s Venerom, vladarom 7. kuće i esencijalnim signifikatorom braka i ljubavi, što je jako povoljno i ispunjava važan faktor elekcionog horoskopa za ulazak u brak. Ovime se dodatno naglašava njihov sekstil Mjeseca i Venere, koji imaju u sinastriji, što je jako povoljno. (Mjesec je vladar 9. kuće inozemstva, u sekstilu je s Merkurom (vladar 10) i ide u sekstil s Jupiterom (vl 4), što je također povoljno za simboliku njihovog odlaska, života i rada u inozemstvu.)

Mjesečev prethodni aspekt bio je trigon sa Saturnom, a idući je sekstil s Venerom, time prenosi svijetlo od Saturna do Venere i daje trajnost braku. Time povezuje Saturna i Veneru na povoljan način, što je važno jer su u ovom horoskopu Venera i Saturn u separacionoj opoziciji, koja je ovime ublažena. Jupiter, vladar 4. kuće doma, bliskosti i konačnog stanja ima egzaktan trigon/sekstil s Mjesečevim čvorovima. Kroz ovu elekciju naglašena je promjena, novi početak za njih, ulazak u brak i odlazak u inozemstvo, posao i dom tamo. To su oboje željeli, imaju tu mogućnost u svojim natalima, ali su imali teškoća da to ostvare ranije, svaki za sebe. Saturn, koji opisuje trajnost je u znaku svoje egzaltacije, u Vagi, ali je nezgodno što je retrogradan i preko svog dispozitora dolazi u Ovna, u pad, ali i u sekstil s Mjesecom iz 7. kuće, koji to ublažava. Oni u svom natalu nemaju problem serije 7 sa Saturnom, već ih on podržava (u sinastriji također imaju povoljno postavljenog Saturna) pa ovo neće ugroziti stabilnost i dugotrajnost braka.

U elekciji je važno da su dobro povezani vladar Asc, Mjesec i vladar sata. Ovdje je dan četvrtak, dan Jupitera, a sat Mjeseca. Mjesec je benefik, u 7. kući braka i ide u sekstil s Marsom, vladarom 1 (koji je u domicilu) i s Jupiterom iz 5. kuće, što je povoljno, povezuje ih na lijep način i daje skladnu energiju tog trenutka.

Odnos tranzita elekcije s njihovim natalima

Ovdje postoji povezanost kroz neke povoljne aspekte. Stelijum planeta u Ovnu, Venera i Merkur su u jakoj konjunkciji s njenom Venerom i Desc, a Mars i Jupiter elekcije (vladari 1 i 4 ovdje) su u konjunkciji s njenim Jupiterom iz 7, što je povoljno, podržava njenu priču o braku i ona se kroz ove položaje može prepoznati. Mjesec elekcije je povoljnim aspektima povezan s njenom Venerom, Merkurom i Asc. Kod njega je Asc elekcije u konjunkciji s njegovim Jupiterom u Škorpionu (dispozitor njegovog stelijuma u Strijelcu, vladara njegove 7.k. Njegov cijeli stelijum u Strijelcu pada u ovu 1. kuću (koja upravo i opisuje njega) i snažno ga povezuje s ovim trenutkom. Pluton ovog trenutka (vladar 1) je egzaktno na njegovom progresivnom Suncu, na 7. stupnju Jarca pa iako su ovo spore planete, opisuju važnost tog perioda za njega i daju povezanost s njegovim progresivnim horoskopom – a to smo na početku i naveli kao važan faktor za elekciju vjenčanja. Asc elekcije u Škorpionu opisuje njega kao prvu osobu koja je rekla ‘Da’ na vjenčanju.  Sva tri Mjeseca (elekcioni, njegov i njen) su ovdje u 7 . kući braka, a njegov i elekcioni Mjesec u Blizancima formiraju veliki zračni trigon s njihovim osobnim točkama (s njenim Asc u Vagi i Merkurom i njegovim Asc), što je jako povoljno, opisuje sklad, zadovoljstvo i povezuje ih oboje s tim trenutkom.

Ovdje je bio ponuđen još jedan datum.

Datum vjenčanja II

18.5.2011., 18:20h

I ovdje je Asc u Škorpionu, što sam opisala u prethodnom primjeru. Stelijum planeta je na Desc, čime je naglašena simbolika braka. Mars, vladar 1 je egzaktno na Desc, u aplikacionoj konjunkciji s Venerom, vladarom 7 i s Merkurom koji je povezan s njihovom serijom 7, a i jedan je od signifikatora putovanja (slično kao i u prethodnom primjeru) pa su i ovdje lijepo povezani 1 i 7. Ovdje je situacija obrnuta u odnosu na prošli primjer. Tu je stelijum planeta u Biku što daje veću stabilnost. Mars, vladar 1 je ovdje u egzilu, u konjunkciji s jakim vladarom 7, s Venerom u Biku, u domicilu i koja je uz to na stupnju egzaltacije Mjeseca (na 3. stupnju Bika), zajedno s Merkurom. Ovdje je vladar 7 jak, a vladar 1 slab, što ne odgovara toliko opisu muškog partnera, kao što je to bilo u prethodnom primjeru Mjesec je ovdje u Strijelcu i vladar je 9. kuće što naglašava simboliku putovanja. Ovdje je u fazi pada, što nije toliko povoljno kao rastući Mjesec.

Jupiter je ovdje vladar sata, što je jako povoljno za vjenčanje (benefik, signifikator ekspanzije, sreće, putovanja). Sa Marsom, vladarom 1 je povezan samo preko dispozicije. Jupiter je i dispozitor Mjeseca u Strijelcu, a prvi aspekt koji će Mjesec napraviti je upravo trigon s Jupiterom, čime su ove 3 točke (Vladar 1, Mjesec i vladar sata) povoljno povezani i simbolika inozemstva i serije 9 je jače istaknuta. U ovom primjeru Venera i Jupiter imaju samo širu konjunkciju, separacionu i nisu toliko povezani kao u prethodnom primjeru. Četvrta kuća konačnog stanja je u Vodenjaku. Uran, vladar je u kvadratu s Plutonom, što nije povoljno, opisuje stres u to vrijeme, vezan za njihove obitelj. To potvrđuje i Saturn, također u kvadratu s Plutonom (u T-kvadratu su). Ovdje je povoljno što Saturn po dispoziciji dolazi u Bika (a ne u znak pada) i na vrh 7. kuće.

Ova elekcija je bolje povezana s njenom sekundarnom progresijom. Asc elekcije je u skoro egzaktnoj konjunkciji s njenim progresivnim Asc. Sunce na 27 Bika je u egzaktnom sekstilu s njenim progresivnim Suncem i Mjesecom na 27 Riba, što je jako povoljno. I on je povezan s ovom elekcijom. Sunce ima egzaktan trigon s njegovim progresivnim Merkurom (natalni suvladar 7). Njegov progresivni Mars je egzaktno na IC-u elekcije što nije povoljno za mirnu kućnu energiju i može opisati teškoće sa obitelji. Prvi primjer je bolji za njih, jer više liči na njihove natale, na njihovu energiju. Četvrta kuća konačnog stanja je bolje postavljena, vladar sata i vladar Asc su bolje povezani, a Mjesečev prvi aspekt je upravo s Venerom, signifikatorom braka.

Od ova 2 ponuđena datuma za vjenčanje, oni su odabrali 1. datum, 5.5.’11. Tada je bila naglašena energija Ovna, novog početka, Njemačke, u koju su se uskoro preselili, a ne stabilnost Bika, koja bi možda dala i pasivniju energiju, nedovoljnu za veće promjene koje su željeli. Taj horoskop bolje opisuje njega i povezan je s njim, a on je, kao što smo vidjeli kroz Davison chart, nosilac odnosa i time njegove sudbine. On je snažniji, dominantniji u tom odnosu, a ona mu često prepušta vodstvo i inicijativu, što je i u s skladu s ovim horoskopom.

Također, taj prvi elekcioni horoskop više liči na njihove natale i njihovu seriju 7. To potvrđuje početnu ideju, da ljudi često biraju trenutak ulaska u brak u skladu sa svojom serijom 7, kada je energija planeta na nebu slična njihovoj seriji 7.

Smisao i svrha elekcije je, kao što smo mogli vidjeti u ovom primjeru, da se uz utjecaj astrologa i astrološkog znanja, uz odabir odgovarajućeg trenutka za neki događaj, kao što je vjenčanje, naprave neke pozitivne promjene. Time možemo pomoći da se naglasi ono što je pozitivno u natalu, da se lakše ostvari ono s čim osobe imaju teškoća, da se ublaže neki izazovni, nepovoljni položaji i osoba blago povoljno usmjeri u željenom pravcu. Mi koristimo ovo drevno znanje, ulažemo energiju i biramo pravi trenutak, a upravo su vrijeme i energija potrebni da ostvarimo blagu, pozitivnu promjenu, da pomognemo oko ostvarenja ciljeva i natalnih potencijala.

Categories

Recent Posts