Jack Hopkins – Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΗΣ

Η Αφροδίτη ήταν γνωστή ανάμεσα στους θεούς ως η πιο όμορφη από όλους και ότι κατείχε το μυστικό για την αγάπη και την εκπλήρωση . Κυριαρχούσε στις τέχνες και τις επιστήμες αλλά και στον πόλεμο και την κατάκτηση . Οι Σουμεριανοί Ιερείς δημιουργούσαν ύμνους προς τιμήν της . Οι αρχαίοι Μάγια ευθυγράμμιζαν τις κάσες από τις πόρτες και τα παράθυρα τους για να πιάσουν τις δονήσεις της . Ο Ιούλιος Καίσαρα αφιέρωσε έναν καταπληκτικό ναό προς αυτήν . Ποιος θα μπορούσε να της αρνηθεί ; Και για ποιο λόγο θα το ήθελε κανείς ; 

Στα παλαιά γραπτά, η εικόνα της Αφροδίτης συνδέθηκε με δύσκολες καταστάσεις και ιστορίες αποκαλυπτικής καταστροφής. Ήταν σχετική με την εξουσία και τον έλεγχο καθώς και την αγάπη και την οικειότητα. Σύμφωνα με την κληρονομιά της, μπορεί να ρίξει φως στη φύση της, τόσο ως θεά της ομορφιάς όσο και ως θεματοφύλακας μεγάλης δύναμης και επιρροής.

Οι σύγχρονες <<Αφροδίτες>> εμφανίζονται παντού στα καλύμματα του Vogue και του Cosmopolitan, για να μην αναφέρουμε τα θέματα του Heath, Self και Fitness. Στη σύγχρονη ενσάρκωσή της, η Αφροδίτη δεν φαινόταν ποτέ τόσο καλή. Και αν αυτές οι γυναίκες δεν είναι πραγματικά θεές, ποιος ενδιαφέρεται; Εκτός από το ότι είναι φυσικά όμορφες, είναι έξυπνες, εξελιγμένες και πρόθυμες να αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο σε πολλές επιχειρήσεις και σε δικές τους επιχειρήσεις. Την τελευταία δεκαπενταετία, ο αριθμός των γυναικείων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 54%. Υπάρχουν σήμερα  8.3 εκατομμύρια γυναικείες επιχειρήσεις μονάχα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και όμως, η Αφροδίτη, η ερωμένη της καρδιάς, πάντα απέφυγε τις καλύτερες προσπάθειές μας για να συλλάβει την ουσία της. Οι αναγεννησιακοί ζωγράφοι και οι πρεσαφελλήνιοι δάσκαλοι έχουν δεσμευτεί να την απεικονίσουν μάταια. Οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντάτε έχουν τουλάχιστον μια ιστορία για το πώς κάποια τραγική σχέση αγάπης τους ταλαιπώρησε. Οι ιστορίες και τα παράπονα , που υπάρχουν όταν κάποιος δεν λάβει αυτό που ήθελε συμβαίνουν από τον Αδάμ και την Εύα. Το θηλυκό μυστήριο ακόμη παραμένει εν ζωή και δεν έχει κατακτηθεί ακόμη , ίσως εξαιτίας της κατασκευής του . 

Όλοι έχουν την Αφροδίτη στην αστρολογικη τους κατασκευή. Εκπροσωπεύει το σημείο μας που θέλουμε να μας αγαπάνε, να αγαπάμε , και να αισθανόμαστε όμορφοι και ικανοποιημένοι. Ανεξάρτητα από το πόσα εκατομμύρια δολάρια ξοδεύουν οι άνθρωποι στη μόδα ή στην ακίνητη περιουσία, η κύρια γραμμή είναι η εξής: Αν δεν πιστεύετε στο μέσα σας, ότι είστε πραγματικά υπέροχοι, όλα τα στηρίγματα στον κόσμο δεν θα μπορούν να σας βοηθήσουν. Η Αφροδίτη είναι η αίσθηση του τι πιστεύουμε ότι μας αξίζει.

Όλοι αρχίζουμε να γνωρίζουμε τη διαβεβαίωση και τη ζεστασιά από τους γονείς και την οικογένεια. Αλλά από τη στιγμή που γινόμαστε ενήλικες, ολά αντικαθίστανται από την τρομερή συνειδητοποίηση, ότι είτε δεν έχουμε το σωστό τύπο σώματος, είτε ότι δεν γνωρίζουμε τους σωστούς ανθρώπους ή δεν βρισκόμαστε στο γρήγορο δρόμο προς την κορυφή. Για το 99,9% των ανθρώπων που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, η Αφροδίτη μπορεί να φανεί σαν ένα σκληρό αστείο. Και όμως, κάπου στην καρδιά μας, ξέρουμε ότι έχουμε εξαπατηθεί αλλά δεν το πιστέψαμε πλήρως.Η ζωή μας δεν καθορίζεται ούτε από τα χρήματα, η το φύλο και την έγκριση από τους άλλους.Όχι μακροπρόθεσμα τουλάχιστον. Πρόκειται για το σπινθήρισμα που μας προκαλεί να αισθανόμαστε ξεχωριστοί, παρά τις αποτυχημένες ερωτικές υποθέσεις , η τις επαγγελματικές μας απόπειρες. Πρόκειται για το να γνωρίζουμε ότι η αγάπη μας είναι ακόμα αληθινή . 

Ιδού το πως λειτουργεί

Η αφροδίτη κάνει 19 μήνες  να ολοκληρώσει την περιστροφή της γύρω από τον ήλιο , περνώντας περίπου 9 μήνες , ως το πρωινό άστρο πριν από την αυγή και άλλους 9 ως το απογευματινό άστρο . Οι αρχαίοι αναφέρονταν στην εμφάνιση της , πριν την αυγή , ως ο φορέας του φωτός . Το απογευματινό της όνομα ήταν Έσπερος . Αυτές οι δύο πλευρές της Αφροδίτης είναι στοιχεία για τον εναλασσόμενο ρόλο της με το πέρασμα του χρόνου . Όταν η Αφροδίτη ανατέλει πριν από τον Ήλιο , είναι εμπνευστική , νέα και ενδιαφέρεται για τον μετασχηματισμό του εαυτού της με θετικό τρόπο . Όταν υψώνεται μετά τον Ήλιο , είναι σοφή  και ικανή , και το ένστικτο της καταλαβαίνει την γλώσσα των συναισθημάτων και της ανθρώπινης καρδιάς , Όλοι μας γεννιώμαστε με την Αφροδίτη στους χάρτες μας Νάταλ,είτε ως πρωινό είτε ως απογευματινό αστέρι . Άλλα συστήματα υπάρχουν που το αναλύουν περαιτέρω και σε άλλες περιόδους της . [1]

Η τέχνη των σχέσεων έχει περάσει από αρκετές αλλαγές στους αιώνες . Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται το θέμα της συμπερίληψης και της εξουσίας . Αυτό μεταφράζεται στην καθιέρωση κάποιου είδους συστήματος αξιών στη ζωή μας και σε ένα αντίστοιχο σύστημα μεταφοράς των “αγαθών” από το ένα άτομο στο άλλο. Κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό κυρίως της Αφροδίτης. Ο γάμος ήταν ο βασικός τρόπος για την τυποποίηση της σχέσης μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά υπήρχαν και πολλοί άλλοι, όπως ο επικεφαλής της φυλής ή της τοπικής κοινότητας και ακόμη και η συμφωνία που υπήρχε μεταξύ των θεών και των υπόλοιπων, γνωστού και ως θρησκεία. Όλα αυτά έπεσαν κάτω από το ξόρκι της Αφροδίτης, που κυβερνάει τις υποθέσεις των καρδιών μας. Ο καθένας αναμενόταν να αποφύγει το κακό για να διατηρήσει αυτές τις σχέσεις αγαθές. Φυσικά υπήρξαν συνέπειες για τους ανθρώπους που δελεάζονταν από κάποιο αντίποδα. Οι οικονομολόγοι άμεσα σχεδόν θα εξηγήσουν ότι το 90% του νόμου αφορά την ιδιοκτησία. Στο πρώτο μέρος του κύκλου της, η Αφροδίτη αναπτύσσει μια αυξανόμενα ισχυρότερη αντίληψη της δικής της δύναμης και αξίας και είναι πρόθυμη να ανοίξει τον εαυτό της ενάντια σε οποιονδήποτε αρνείται τη σύνδεσή της με την ηλιακή δύναμη. Ακόμη και ο ντόπιος-γεννημένος Τόμας Τζέφερσον θα μιλούσε για τα “αναφαίρετα δικαιώματα” που βρίσκονται στην καρδιά του αμερικανικού μας ονείρου.

Καθώς η Αφροδίτη σχηματίζει την κατώτερη σύνοδο της με τον Ήλιο, το σύστημα αξιών που δημιουργείται είναι πιο εύκαμπτο και υπόκειται στην επίδραση της απίστευτης δύναμης του Ήλιου. Αυτό συνήθως παράγει ανθρώπους που προσκολλώνται σε αυτό που οι υπεύθυνοι άνθρωποι υιοθετούν, ένα είδος αφοσιωμένο στο να κάνει το σωστό, επειδή είναι τόσο πολύ συναρπαστικό για να το κάνει. Ωστόσο, η Αφροδίτη φέρνει μια νέα διάσταση στην τυφλή αυτοπεποίθηση του Ήλιου. Είναι το κλειδί για το άνοιγμα της καρδιάς στην ηλιακή δύναμη και την προσωκοποιποίηση της. Γνωρίζει πολύ καλά ότι θέλουμε να νιώθουμε ξεχωριστοί και συναισθηματικά πλήρεις. Αλλά, αν και έχει μια σταθερή ηλιακή πεποίθηση στον εαυτό της που συχνά δημιουργεί μεγάλους ηγέτες, το πράττει μόνο επειδή υπάρχει τόσο λίγη δευτερεύουσα εικασία. Η Αφροδίτη κοιτάζει πιο κοντά στον φυσικό κόσμο που εν τέλει πρέπει να κατοικήσει. Λαμβάνει το μεγαλείο του Ήλιου και μας δείχνει πώς να το  ενσωματώσουμε στις κοσμικές και προσωπικές μας υποθέσεις. Αν ο Ερμής είναι ο αγγελιοφόρος, εκείνη είναι ο πρεσβευτής και είναι υπεύθυνη να κάνει την εμπειρία μας ουσιαστική και διαφωτιστική. Είναι θέμα της ενσάρκωσης και της συνείδησης της φυσικής πραγματικότητας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Καταληκτικά μας δείχνει τα καλύτερα που η  ζωή έχει να προσφέρει, κατευθύνοντας μας μακριά από φθηνές αξίες και εθισμούς που διαφορετικά θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα πάντα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 9 μηνών μετά την κατώτερη σύνοδο, η Αφροδίτη αγωνίζεται να βρει την θέση της στον κόσμο μέχρι να αρχίσει να αναρωτιέται αν αυτές οι αξίες που σήμαιναν τόσα πολλά στην αρχή ήταν σχετικές στην πρώτη θέση. Αρχίζουμε να βλέπουμε τη κακή πλευρά, καθώς και τα ελαττώματα στο σχέδιο και τις ρυτίδες στο πρόσωπο της σχέσης μας. Η καρδιά κατά βάθος γνωρίζει, πως κάτι πρέπει να υποχωρήσει. Ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε και να εργαστούμε στην οπτική μας γωνία.

Αυτό συμβαίνει σε ανώτερο συνδυασμό. Η Αφροδίτη ευθυγραμμίζεται ξανά με τον Ήλιο, μόνο αυτή τη φορά στην άλλη πλευρά της γης. Τώρα νιώθουμε χαμένοι, αποσυνδεδεμένοι, προδομένοι. Όπως και ο άσωτος γιος, έχουμε πιστέψει κάτι, αλλά ανακαλύπτουμε ότι αδυνατούμε να ζήσουμε με αυτό. Είναι ακριβώς εκείνη την περίοδο όπου η Αφροδίτη μας υποδεκνύει την κοσμική της σοφία: Εάν προσκολλήσουμε  με την περασμένη παρέλαση είναι παράλογο. Όπως ο Βούδας θα έλεγε: “Η προσκόλληση στα υλικά αγαθά είναι η ρίζα της δυστυχίας.” Οι αξίες στις οποίες πρέπει να προσέξουμε είναι άμορφες και αιώνιες. Όπως και η αγάπη. Όπως η ομορφιά και η τιμή. Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να μείνουμε νέοι για πάντα, η να περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που μας λένε πάντα ναι , με σκοπό να απαλύνουμε τον πόνο , καθώς δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά.

Στο δεύτερο μέρος του ταξιδιού της, η Αφροδίτη προσδίδει κατανόηση και τη σοφία. Στην αρχή, είναι λίγο αβέβαιη, θα ωριμάσει όμως σε αυτούς τους εννέα μήνες, μαθαίνοντας για τι αξίζει να αγωνιστεί, αλλά και τι μπορεί να αγνοηθεί. Μέχρι τη στιγμή που είναι έτοιμη να επιστρέψει στα σκληρά και να αντιμετωπίσει τον επόμενο κύκλο, είναι η σοφή γυναίκα, η οποία γνωρίζει πλήρως τι συμβαίνει, και που μπορεί να αποφύγει να απορροφηθεί σε τυχόν ματαιοδοξίες της ζωής και παγίδες. Είναι η φωνή της εμπειρίας και της συμπόνιας, που παρόλα αυτά απολαμβάνει την ορμητική αγάπη της νεότητας της, σε επαφή όμως με την καρδιά της, και χωρίς να χρειάζεται καμία άδεια ή έγκριση. Έχει γνωρίσει τον κόσμο και ο κόσμος εκείνη. Θα εισέλθει στην αγκαλιά του ήλιου για άλλη μια φορά, για να βιώσει το επόμενο βήμα στο εκπληκτικό ταξίδι της. Ίσως λίγακι πιο σοφός, αλλά εντελώς αγαπητός και ικανός να εμπνεύσει το καλύτερο από εμάς.

 

References:

  • [1] The Light of Venus. Adam Gainsburg. Soulsign Publishing ISBN:0978853555
  • [1] The Politics of Relationship. Bob Makransky.
  • [1] Venus Morning Star, Evening Star. Michael R. Meyer.
  • Venus – Her Cycles, Symbols and Myths. Anne Masset. Llewellyn ISBN:0738709913
  • The Many Faces of Venus. Ev Cochrane. Aeon Publishing ISBN:0965622909

Categories

Recent Posts