Ivana Šaljić – Buđenje Venere u Strelcu

Venera u Strelcu, našla se u muškom, vatrenom elementu i zbog toga je poprimila prirodu izražavanja koja je okrenuta ka spolja. U ovom znaku, to znači da je vedra, vesela, optimistična i samouverena. Uvek okrenuta ka budućnosti, u potrazi za višim smislom i svrhom. To je vuče da stalno ide napred, u novo, u visine, odakle se samo može videti šira slika postojanja, kada zaokružujemo zemaljski nivo življenja i ostvarujemo svoju svrhu. Strelac je najviši vatreni znak i kao takav predstavlja mesto odakle se energija usmerava. Ovde imamo strelu koja se odapinje i sa kojom pogađamo cilj. Kažemo da je ovde skrivena priča o istini koju uvek tražimo. Tako naša Venera može postići svoju najbolju verziju, jer je istina uvek lepota. Slika života zapravo je predstavljena u tome, da mi živimo ono u šta verujemo. Veneri je ovo blisko, ona može da se pusti, prepusti i da sa lakoćom ostvari svoje snove. Princip ljubavi ovde dobija višu notu, nivo koji je svesniji i koji se pretvara u misiju. Misija je svakako oslobođenje od svake vrste vezanosti i ostvarenje mnogo veće priče od one koju naše emocije poznaju na ovom, zemaljskom nivou. Upravo nas te emocije vezuju i zbog toga ne uspevamo da se podignemo više. Venera u Strelcu ima taj potencijal, ona je u znaku koji je podržava da se oslobodi pre svega i da živi u gornjim sferama. Da bi to ostvarila, ona se prosto raduje ovom životu samo živeći ga. Možda će otići negde daleko, promeniti zemlju, veru, ideale, planove i ciljeve, jer će tako proširiti horizonte svog postojanja. Njoj je potrebno samo da se izrazi, da pokaže svetu da je deo njega, bez bilo kakvih stega i okova koje bi joj se nametnule. Ona veruje u generalno dobro, u uzvišeno, ono Božansko u nama i negovanjem toga, njen zakon privlačnosti učiniće da to i ostvari. Balansirana Venera imaće dovoljno vatre koja joj daje samopouzdanje da se oseća stabilnom, da ostvari ono u šta veruje. Samouverena je u svom izrazu, u svojoj hrabrosti za slobodom.

U disbalansu, Venera može pokleknuti u ovom vatrenom znaku, kada se ovaj princip okreće spolja, ali da to traži i očekuje da dobije. Ona će u jednom delu imati veliku sliku i velika očekivanja, ali ne tako da ona ide za tim, nego da joj to drugi omogući. To znači da je izgubila svoju najveću snagu, a to je da ona zrači spolja i time privlači. Ovako postaje nezadovoljna, jer i ono što dobije nema pravu vrednost i ne čini je suštinski srećnom. Ipak, ovo stanje će nesvesno potiskivati i u jednom momentu, pokazivaće sreću samo spolja, iako zapravo to ne oseća. Ovo je potreba da se ona i sve ono što živi, predstavi u najboljem svetlu. Kao da će biti prihvaćena samo ako je stalno nasmejana, ako je vedra i ako prema svemu ima samo pozitivan stav. Ovde svakako leži potreba za stalnom srećom, ali ne ume sama da dođe do nje, jer se previše odvojila od svoje suštine, a otišla u vizije i potrebe koje bi volela da živi. Tako ostaje u gornjim nivoima bez spajanja sa donjim, gde i nastaje energetski disbalans. Strelac je upravo znak suštine, koja je uvek u nama, nikako oko nas. Venera u disbalansu ne može prihvatiti ništa drugo osim ove slike koju veštački pravi, jer joj se čini ako bi i bez toga ostala, izgubila bi sve. Potreba za prikazivanjem lažne sreće može je povesti u sve vrste preterivanja, a time zapravo samo potiskuje nezadovoljstvo sobom i onim što nije postigla. Ovaj mehanizam učiniće je vrlo površnom jer se ne sme zaustaviti i ući dublje u suštinu stvari, one deluju grubo, tako da će izabrati uvek smešnu stranu, čak i ako se dogodi nešto loše. Tako se gubi ozbiljnost, pravo značenje i loše stvari deluju manje kao takve.

Koliko god se činilo da u ovom najpozitivnijem znaku ne može biti ni trun nezadovoljstva, Venera je ipak princip balansa i uvek je važno ne ispasti iz njega, a ovde se to može desiti bilo kakvim preterivanjem. Ako je Venerin put da nađe viši smisao i od toga odstupi, jasno je da će biti nezadovoljna. Ako je takva, gubi se smisao. Zadovoljstvo i smisao, ili svrha, uvek idu u paru.

Venera je stvorena da živi Nebo na Zemlji, da lepotu živi kao jedinu istinu njene uzvišene zamisli.

”Mislim da je dobro kada uspete ono u šta ste verovali čak i kada vam to brane.” 

– Christina Aguilera sa Venerom u znaku Strelca

Categories

Recent Posts