Ivana Šaljić – Buđenje Venere u Ribama

Znak Riba je poslednji u Zodijačkom krugu, ali po važnosti, možda i prvi, jer iz ovog znaka sve nastaje i mi se iz njega rađamo. Ovde je prauzrok svega jer je u ovom znaku sadržano sve što smo nekada stvorili i sami proizveli, a danas smo to nasledili kroz život koji prolazimo. Venera se rodila u ovom znaku jer je nastala iz Neptunove, morske pene. Ovde je egzaltirana i tu je sećanje na njen maksimum. Iz ovog sećanja, na planeti Zemlji ima potrebu da živi svoj san. San je zapravo polje odnosa, zaljubljenosti i osećaj sreće.

Venera u Ribama je snena, naivna, bezbrižna, ljupka, nežna, saosećajna, ali i erotična i posebno privlačna. U znaku koji predstavlja okeane i mora, povezana je sa svim vodama, što će reći sa svim osećanjima, pa u najboljoj slici daje ogroman potencijal za postizanjem zadovoljstva. Zato je važno da su vode čiste, jer u toj meri zavisi stepen zadovoljstva. Ako jesu, Venera je spoznala sebe u svakoj drugoj osobi, spojila je suprotnosti, napravila jedinstvo u svom osećaju, što u krajnjem rezultatu živi u manifestaciji sa drugom osobom. Kako je poslednji znak u pitanju, može se reći da ovde ostvaruje svoj cilj, zaokružuje se sa njenim početkom, a to je potreba da se spoji sa drugom stranom. Ovaj proces ima svoje trajanje, što znači da je sve suprotnosti koje se u vodama nalaze, sve različite emocije i zapise, spojila  u jednu, tako što je ostala dosledna jednoj ljubavi koja je, zapravo u svima nama. Venera je dosledna ukoliko ima konstantnu ljubav koja se ne menja u jednom ili drugom vremenu, što bi značilo da danas ne voli nešto što je do juče snažno volela. Njen put je jednostavno opisan u definiciji – ljubav koja traje. Njoj je jasno da je ljubav u njoj, da je od nje nastala i da je mnogo veća od one koja postoji samo na Zemlji. Održavajući tu veru, u ljubav koja je božanska i koja ima moć da promeni sve ovozemaljske zapise, zapravo postiže svoj maksimum, zbog kojeg je u najvišem dostojanstvu u ovom znaku – a to je čarolija. Čarolija dolazi kao rezultat njene vere, jer ona ne može biti obična i samo takav kvalitet se priznaje. To je ideal kojem teži svaka Venera, a ova posebno. Time se živi san na javi koji u svojoj materijalnoj formi izgleda kao ostvarenje onoga zbog čega smo došli na ovu planetu. Samo Venera koja je u svojoj najboljoj formi dotakla čaroliju, može da živi lakoću. Tada je sve jednostavno i ostvarivo, a njene želje postaju stvarnost. Ona materijalizuje sve što poželi, jer je spojila duh i materiju. Duh koji živi u materiji, prepoznaje lakoću, ljubav i zadovoljstvo u svemu.

U suprotnom, ukoliko vode nisu najčistije, sve ovo će ostati kao nedostižan san. Ova potreba će živeti kao seta na nešto što postoji izvan nas i na šta ne možemo uticati. Zbog naglašenih kontradiktornosti u nama, u Veneri koja čas voli jedno, pa zatim drugo, u osećaju će se stvoriti tuga i nezadovoljstvo. Njen primarni pasivni model u ovom znaku, koji joj daje da želi osetiti i iskusiti stvari, postaje toliko naglašen, da će Venera prirodno to očekivati od drugih ljudi. Tako njen zanos, opijenost i zaljubljenost ostaju kratkog daha, jer očekuje da će joj drugi napraviti čaroliju, na koju svakako ima sećanje. To očekivanje je neminovno vodi u razočarenje, a potreba da samo dotakne čaroliju, može je odvesti u sve tajne, čudne, zapetljane odnose, a dalje u laži i prevare. Ovako gubi na svojoj čistoći, ostajući u vrtlogu ponovljenih situacija i odnosa. U najboljem slučaju, samo ljubav koja je skrivena, tajna ili zabranjena za nju predstavlja osećaj življenja i onoga što je uzbuđuje, samo tako će drugome biti privlačna, a odavno se pomirila da je to idealan odnos koji je ostvariv. Takav odnos je obično polovičan, jer između nje i druge osobe stoje stvari koje neminovno vode u razočarenje. Potvrdiće se njeno uverenje da ništa ne zavisi od nje, da nikada nije dovoljno voljena, da je zaglavljena između onoga što oseća i onoga što je ispred nje. Tako ostaje razapeta između želja i mogućnosti i gubi se motivacija da promeni nešto. Najviše zbog toga što ne veruje da se nešto može promeniti, pa iz tog osećaja ostaje u svemu što je odavno ne čini srećnom. Kako nema motivaciju za sebe, čekaće da joj se nešto spektakularnodesi. Iz ovog stanja, teško možemo reći da će se princ pojaviti i probuditi je, što na kraju prelazi u opovrgavanje same sebe, tj. da u bajke veruju samo devojčice i da to ne postoji. Tada će uzeti ono malo što joj se nudi, a u snu će se možda tražiti sa njim.

,,Ako sledite svoje snove, to znači da pratite svoje srce – ako pratite svoje srce, mislim da ne možete pogrešiti.”

– Selin Dion sa Venerom u Ribama

Categories

Recent Posts