Ivana Šaljić – Buđenje Venere u Jarcu

Znak Jarca nosi kategoriju vremena, zapisa i sećanja koji žive u našoj genetici. Bilo koja planeta da se nađe u ovom znaku, govori o onome što je bilo, o davno prošlom vremenu. Pošto ta planeta nosi iskustva koja su bila, ona samo njih želi da prenese nama, a mi zatim, po sećanju da ih ostvarimo. Tako će Venera ovde nositi priču o jednoj ljubavi, a pitanje je koliko je u tome bila zadovoljna?

Na prvi pogled, reklo bi se da je znak Jarca karmički po svojoj prirodi, jer ako znamo da je to znak predaka i da su oni ovde glavni – jasno nam je da je u pitanju mesto našeg dugovanja ili otplate njihovih dugova. Skoro da ne postoji genetika u kojoj neko nije napravio dug, što znači da je na nama, potomcima, prvi zadatak da to najpre otplatimo, kako bi počeli svoj život. Dakle, mesto naših dugova ogleda se uvek u ovom znaku. Kada je u pitanju Venera, nasledili smo njenu priču po ženskoj liniji. Kako je ovo znak ispričanih priča, jednostavno je predvideti kakva će biti i naša, a svakako da se radi o emotivnom dugu. Generalno, ovde postoji sećanje na jednu ljubav koja je bila snažna i stabilna, a danas ova Venera čeka tu osobu da se pojavi. Za nju ne postoje izazovi ni u kom obliku, jer ona tačno zna šta želi i koga čeka. Osećaj na tu davnu ljubav je toliko snažan, pa možemo reći da se pretvorio u formu kamena i kao takav, ona zna da će se ta osoba materijalizovati. U finom energetskom obliku, ova Venera je skromna i lako se može odreći svega, zarad te velike jedne ljubavne priče. Ona je svedena, smerna, odiše nekim vremenom u kojem su se poštovale vrednosti, a moral bio na visokoj ceni. Neretko je zbog ovakvog izgleda, zovemo i Ledena Kraljica. Samo zato što odoleva vremenu, što ima jasno postavljene vrednosti od kojih ne odstupa. Negovaće ih tiho, u ljubavi koja je odmerena, nikada nametljiva. Posvetiće se onome što voli, bilo da je u pitanju umetnost koja predstavlja klasiku u svakom smislu, bilo da je u pitanju osoba koja je isto tako tiha, a nadasve posvećena i verna. Posvećena vrednostima koje su veće i od nas samih. Ovim, ona zna da će se pojaviti osoba, odnos kojeg se u dubini Duše, ona seća. Zna ova Venera takođe, da samo mora biti strpljiva i da je to čekanje vanvremensko. Dubina i strpljivost dovešće je do onoga što želi. Kada do toga dođe, ona je u miru ispunila svoj zadatak, jer je sama razvila fina i istančana osećanja.

Ukoliko postoji disbalans u energetskom smislu, kažemo da ovde ipak nije kraj. Pošto govorimo o znaku u kojem otplaćujemo dugove, sa Venerom ćemo ih otplatiti baš tim odnosom koji smo čekali. Ostvarićemo odnos sa osobom koju smo prepoznali iz nekog davnog vremena. Ta osoba obično nije onakva, kakvom smo se nadali. Postaviće se određene prepreke u okolnostima, poreklu, godinama, porodičnih i klasnih razlika, a pored svega toga, Venera bira da tu ostane. Nakon toga, taj odnos može da traje, ali nema kvalitet, jer Venera nije zadovoljna, a samo to je mera. Tada je potrebno da se u miru raziđe, bez da oseća krivicu da nešto nije uspela. Krivica se ovde javlja kao arhetipski model, koji može biti i kolektivni. Možda je nekada i počinjen neki greh u genetici i ovaj osećaj dalje vibrira. Zbog toga, Veneri kao da nije dozvoljeno i kao da ne zna kako biti samo zadovoljna, jer to deluje previše lako, a njoj to prosto ne pripada. Da bi bila dovoljno dobra, sigurno mora postojati nešto teže na njenom putu. Odatle ne ume sebe prihvatiti i biti srećna ni sa onim što je postigla. Verovatno zato što žene pre nje, nikada nisu ni bile pitane, niti ih je neko tome naučio, da je važno šta one žele i da to jasno i otvoreno mogu izneti. Tako se stvorila navika, da potvrdu svoje vrednosti očekuju od drugih. Preokupacija je postala, kako drugome biti dobar, ispravan i kako se, naravno, ne sme napraviti greška. U suštini, najstrožiji sudija, odavno je ova Venera, postala sama sebi. Ako se vratimo onom emotivnom odnosu koji nije uspeo, uzrok tome je što ona nesvesno bira osobu sa kojom će se pojaviti neka prepreka ili poteškoća, a ta osoba će je na kraju odbaciti, na neki način. Sve zbog toga što ona sama to sebi već dugo radi. Odbacuje svoju lepotu, svoje vrednosti, pa i zadovoljsvo. Kada se ovo ostvari u formi odnosa, tada se zapravo rađa prilika i to je njen ispit za buđenjem. Tada je došlo vreme da zameni teze – da odbaci krivicu i sudiju u sebi, a prihvati svoje vrednosti. Samim tim, neće više osuđivati ni druge i u takvom tonu je potrebno prihvatiti novo stanje i završiti takvo poglavlje u svom životu. Ovim se zapravo otplaćuje dugovanje ovom znaku, a Venera kao probuđena može dozvoliti sebi da primi ljubav. Kao takva, ona je spremna za pravu emotivnu priču ovog života. Najvažnije je da odnos završi bez osude, bez težine i još važnije, bez straha da nikada više neće imati takvu priliku. Ona ne sme zaboraviti da samo na ovaj način, vreme radi za nju i da je to pitanje njene emotivne zrelosti. A sazrela je kada sebe prihvati u svoj svojoj lepoti, jer samo ona zna da pravim vrednostima, cena nikada ne pada – može samo da raste u vremenu.

”Postojala je prelomna tačka, kada sam shvatila da sam postala kamena statua i da mi se ne sviđa kako živim. Nije mi se dopadalo u šta se pretvaram, jer sam postala odvojena od svoje istine, svoje jasnoće. Bila sam previše zabrinuta za stvari zbog kojih zaista ne bi trebalo brinuti. Moraš da se izraziš i moraš da budeš ono što jesi, i moraš da imaš svoja osećanja i da staneš iza nečega!”

Alicia Keys sa Venerom u Jarcu

Categories

Recent Posts