Gisele Terry – Mesec i odrastanje

Dva najuzbudljivija otkrića u mom radu kao astrologa konsultanta desila su mi se pre nekoliko godina. Najpre sam uočila da se znakovi zodijaka u potpunosti podudaraju sa razdobljima razvoja u ranom detinjstvu!

Drugo moje otkriće je zapažanje da progresivni Mesec, po znacima i u aspektima, odslikava teme povezane sa ranim razvojem u detinjstvu. Naime, Mesec u svom kretanju po Zodijaku od rođenja pa do svog prvog progresivnog povratka (nakon 27,5 godina života), simbolizuje razvojne teme koje se ponavljaju u svakom narednom ciklusu.

Na ovaj način, isti problemi koji su postojali u toku razvoja se pojavljuju iznova. Godine i iskustvo, kao i različiti tranziti i progresije doprinose da ovo iskustvo bude ili funkcionalnije ili pak još kompleksnije ispoljavanje iste teme. Ponavljanje ciklusa progresivnog Meseca može aktivirati nerešene probleme iz prošlosti koji tada izlaze na površinu i zahtevaju da budu rešeni.

Kao psihoterapeut, ja radim primarno u polju razvojne psihoterapije jer mi to daje razumevanje porekla problema mojih pacijenata. Kao astrolog, ja uviđam da se razvojne teme odslikavaju u horoskopima mojih klijenata.

Na ovaj interdisciplinarni način, radeći istovremeno kao psihoterapeut i astrolog, moguće je uvideti interakciju između ove dve discipline i način na koji se ciklični razvoj u astrologiji podudara sa linearnijim pristupom i viđenjem u tradicionalnoj psihologiji. Ono što je nastalo iz kombinacije ove dve discipline jeste holistički obrazac, u kome je razvojni ciklus (Zodijak) organizovan u vidu zrelijih formi na linearnom putu odrastanja. U okviru ove hipoteze znaci su simboli za stadijume razvoja od rođenja do prvog lunarnog povratka.

Ovan je pojavljivanje i izranjanje, Bik je sigurnost, Blizanci su razvoj jezika, Rak je vezivanje, Lav je samopoštovanje, Devica je kognitivno napredovanje, Vaga su odnosi, Škorpion je poverenje i intimnost, Strelac je ekspanzija, Jarac je konformitet, Vodolija je zajednica , a Ribe su predaja . Iza naslova ovih razvojnih perioda su emotivne, kognitivne i neurobiološke promene koje su specifične za svako od ovih razvojnih doba.

Natalni Mesec opisuje kvalitet odnosa deteta sa primarnim starateljima kao i efekte koje ima na dete ovo prvo vezivanje i inter-subjektivno iskustvo. Mesec je obrazac ja-drugi – što znači da su oboje individualno (sopstvo) i majka (drugi) spojeni u ovom jednom simbolu. Mesec u znaku i aspektima sa planetama u natalnom horoskopu prikazuje specifičnu sliku individualno internalizovanog odnosa sa majkom (ili starateljem) koji nastavlja dalje da kreira i rekreira originalni model negovanja i u svim drugim odnosima kroz ceo život.

U nekoliko proteklih godina, važnost ovog primarnog odnosa u razvoju deteta je dobio novo značenje. Ustanovljeno je da ovaj odnos zapravo oblikuje razvoj dateta na nivou neuralnih mreža u njegovom mozgu. Ovo se posebno odnosi na emotivni i kognitivni razvoj i sposobnost za regulisanje raspoloženja.

Mesec je simbol za odnosnu prirodu razvoja i predstavlja način na koji se svako od nas povezuje sa svetom, a što je zasnovano na najranijem sistemu povezivanja i najranijem odnosu između majke i deteta.

U svojoj progresivnoj poziciji, Mesec predstavlja način na koji razvoj nastavlja da se oblikuje pod uticajem iskustava i odnosa kroz život.

Kako svaki znak ima korelaciju sa fazama ljudskog razvoja, značenje znakova kod progresivnog Meseca je povezano sa fazama razvoja kojima oni upravljaju. Na taj način je u ovom sistemu tumačenje znakova identično onome što je već poznato za navedene znakove.

Ipak, ima ovde i mnogo više od toga. Naime, razvoj i širenje značenja koje je povezano sa ranim periodom razvoja, posebno sa odnosnim razvojem – daje novu dubinu i kontekst čitavom kasnijem ljudskom razvoju.

Na primer, znak Ovna donosi nezavisnost, hrabrost, inicijativu i vođstvo. Ali znak Ovna će, kao znak u kome se nalazi natalni Mesec, ispoljiti ove svoje karakteristike samo ukoliko je bilo dovoljno povezanosti i negovanja u ranim godinama života. Za osobu koja je rođena sa Mesecom u znaku Ovna sa teškim aspektima sa spoljnim planetama, nezavisnost može biti pseudo–nezavisnost. Ovaj Mesec u Ovnu može često izražavati duboko iskustvo usamljenosti ili može otkriti manjak autonomije, nedostatak snažnog osećaja sopstva, kao i snažne ali skrivene potrebe zavisnosti. Tokom dve ipo godine putovanja kroz znak Ovna, sekundarni Mesec u Ovnu može dovesti do suočavanja sa izazovom razvoja osećaja individuacije koja istovremeno treba da se nosi sa zahtevima i okolnostima u okruženju. Dalji susreti ovog progresivnog Meseca sa natalnim i progresivnim planetama i tranzitima mogu oslikavati načine na koje je aktiviran ovaj izazov, kao i uticaje iz spoljne sredine.

Bik je znak sigurnosti i stabilnosti. To je majka Zemlja, staratelj i onaj koji je snažan i obezbeđuje sigurnost za sve. Ali ovo može biti i znak naglašenog straha od nesigurnosti. Potreba natalnog Meseca u Biku je sposobnost da se uhvati za nešto konkretno što obećava i daje osećaj sigurnosti, stabilnosti i statusa quo. Ova pozicija je ključno povezana sa drugim stadijumom razvoja gde je konkretan objekat onaj koji daje osećaj sigurnosti. U zavisnosti od aspekata prema drugima planetama, osoba sa Mesecom u Biku može imati osećaj i potrebu da traži sigurnost po svaku cenu i može izražavati potrebu za bezbednošću i sigurnošću kroz ekstremna instant zadovoljenja ili potrebu da se zadrži osećaj bezbednosti, čak i kada nema nikakve pretnje toj bezbednosti. Progresivni Mesec u znaku Bika, generalno daje zahtev za stabilnošću, potrebu da se skrasimo i ostvarimo sigurnost i uspostavimo ovo na konkretnom svakodnevnom nivou.

Blizanci, treća razvojna faza, je veoma kompleksna natalna pozicija Meseca, jer predstavlja dve faze u jednoj fazi. Ova faza predstavlja preverbalnu komunikaciju u prvoj fazi i sticanje jezika u drugoj fazi. Odnos sa primarnim starateljima određuje opseg razvojnog kapaciteta koji će se ispoljiti u obe faze – preverbalnoj i verbalnoj fazi. Stoga, osoba sa Mesecom u Blizancima može biti pod snažnim uticajem jedne ili obe faze razvoja komunikacije. Preverbalna tema prve faze komunikacije je intersubjektivna. To je faza – ja osećam da ti osećaš da ja osećam. Ovo je empatička komunikacija koja je emotivna i čulna. Imajući u vidu rupture u ovoj oblasti, osoba može preispitivati svoju sposobnost da tačno proceni svoje okruženje. Druga faza razvoja komunikacije je sticanje jezika. Jezik objektivizuje ono šta smo osetili i iskusili u prethodnoj fazi komunikacije. Teški uticaji na ovaj Mesec u Blizancima mogu rezultirati u osećaju osobe da je drugi ne čuju, ili da nije u stanju da govori i da se izrazi, ili pak da je drugi ne razumeju. Progresivni Mesec u Blizancima generalno donosi mogućnost da se iskusi neki oblik komunikacije i nauči izazov lične komunikacije sa voljenima ili prijateljima, ili može dati korektivna iskustva u ovoj istoj oblasti.

Svaki znak, u okviru ove hipoteze nosi pečat najranije veze u životu. Aspekti sa spoljnim planetama nadalje opisuju kvalitet ovog odnosa.

Recimo, Vodolija koja je orjentisana na budućnost i ljude može izraziti kvalitete otvorenosti, vizionarstva i humanitarnih interesa. Ali ako ovde postoje izazovni aspekti sa Saturnom, Uranom ili Neptunom, ovo može da ukase da je povezivanje u najranijem dobu života možda bilo limitirano, nestabilno ili odsutno. Natalni Mesec u ovoj poziciji može biti indikator diskonekcije – iskustva odsečenosti, nepripadanja. Ovo se može iskusiti kao uznemirujuće i disocijativno za individu koja ima poteškoće povezivanja na ličnom nivou. Progresivni Mesec u Vodoliji će, u zavisnosti od drugih faktora u horoskopu, testirati sposobnost osobe da balansira svoju uključenost u grupu i humanitarne interese, sa intimnošću i bliskošću sa druge strane na ličnom nivou.

Ovi primeri značenja znakova u kome se nalazi Mesec su uopšteni i tako ih i treba posmatrati. Oni naglašavaju ono što je zaista u pitanju u oblasti razvoja koji je simbolizovan svakim znakom. Oni opisuju krajnosti onoga što su suptilniji uticaji ranog detinjstva.

I naravno, ni natalni ni progresivni Mesec ne mogu biti tumačeni izolovano od drugih planeta. Oni su deo geštalta, sistema koji je međusobno povezan sa ostatkom horoskopa. U natalnom horoskopu, veza između natalnog Meseca i spoljnih planeta odslikava prirodu najranijih odnosa i predviđa, do određenog stepena, prirodu vezivanja za ceo život. U progresivnom horoskopu, progresivni Mesec je umrežen u odnosima sa natalnim, progresivnim pozicijama i tranzitima.

Svaki put kada progresivni Mesec napravi ceo ciklus oko zodijačkog kuga i ponovo poseti istu natalnu poziciju, on budi iste teme odrastanja. Priča će biti drugačija, kao i progresije i tranziti. Ali će razvojne teme biti prilično slične. Na primer, u sledećem slučaju, 74-godišnji klijent je rođen 29.09.1934., u 14:00 PST sa Mesecom u Blizancima, koji predstavlja potrebu za verbalnom komunikacijom kao načinom za uključivanje u svet. Ovde je potreba za verbalnom komunikacijom željeni način odnosa (povezivanja), koja predstavlja više od samih reči.

Mesec u Blizancima ukazuje da odnosni razvoj zavisi od empatijske veze sa drugima i sa tim da nas drugi čuju, razumeju, i na taj način se povezujemo sa drugom osobom. Kada je osoba u našem primeru imala dve godine, njegov natalni Mesec je progresirao u znak Raka i došao je u konjunkciju sa natalnim Plutonom iz 12 kuće. Razvojna tema znaka Raka povezuje se sa potrebom za vezivanjem i kvalitetom ove veze u najranijim odnosima u životu. Kada je progresivni Mesec ovog čoveka progresirao u znak Raka, njegov otac je napustio porodicu, a njegova majka je počela da pije. Mesec konjunkcija Pluton (zajedno sa ostalim aspektima u horoskopu) priča priču prekinutih veza i teškoća koje će iskustiti dvogodišnje dete. Kada je progresivni Mesec u svom ciklusu oko zodijačkog kruga ponovo došao na isto mesto nakon 27 ipo godina kasnije, tema vezivanja se ponovo aktivirala u njegovom životu ovaj put u vidu razvoda braka. Ponovo, nakon još 27 ipo godina kasnije kada je progresivni Mesec došao na isto mesto, ovaj čovek je započeo psihoterapiju da bi radio na svom problemu sa vezivanjem i gubicima u životu koji su mu se dešavali. Njegov život se značajno prmenio jer je ovo bio treći ciklus u kome je on bio spreman i sposoban za promenu iskustava.

Tumačenje astrološke karte u bilo kom periodu života osobe je umetnost sinteze. I svi ostali planetarni ciklusi se ponavljaju, ne samo Mesečev, i oni takođe odslikavaju značajne efekte sazrevanja i odrastanja. Ali, prateći Mesec kao simbol za razvoj i znakove Zodijaka kao faze razvoja, postaje moguće uvideti način na koji se razvoj ponavlja i menja u isto vreme, kao i to da se taj proces se ne dešava bez našeg učestvovanja.

Stoga, kada posmatramo horoskop, mi kroz njega prepoznajemo da je sazrevanje zavisno od naše interakcije sa Kosmosom, a ne samo da zavisi od ritma univerzuma i samih planetarnih ciklusa. A Mesec, kao simbol odnosnog razvoja, daje nadu da uvek možemo da iznova kreiramo naše živote u skladu sa njegovim ciklusom.

 

Reference:

American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (1997) Normal Adolescent

Development. www.aacap.org/publications/factsfam/develop.htm      

Bowlby, J. (1969) Attachment and Loss; Vol. 1.Attachment. New York: Basic Books.

Clark, Brian (1999) The Progressed Moon; Mnemosyne’s Recollections. Issue 4,

December 1999 Appolon. London: CPA.

Clark, Brian (1999) The Progressed Moon. www.AstroSynthesis.com.au

Costello, Darby (1996) The Astrological Moon. London: CPA Press.

Damasio, A.R. (1994) Descartes’ Error; Emotion, reason and the human brain. New York: Grosset/Putnam.

Greene & Sasportas (1992) The Luminaries; The Psychology of the Sun and Moon in the Horoscope. York Beach: Samuel Weiser, Inc.

Perry, Glenn Twelve Steps to Enlightenment (available on tape), San Raphael: Association of AstroPsychology.

Rudyar, Dane (1978) The Practice of Astrology. Boulder, Colorado: Shambhala.

Schore, Allan (1994) Affect Regulation and the Origin of the Self; The Neurobiology of Emotional Development. Hillsdale, NJ. Earlbaum.

Strouffe, L.A. (1996) Emotional Development: The organization of emotional life in the early years. New York: Cambridge University Press. Stern, D.N. (1985) The Interpersonal World of the Infant .New York: Basic Books. 

Whitmont, E.C. (1969) The Symbolic Quest. Princeton, NJ: University Press.

Categories

Recent Posts