Emira Antonić – Kroz život

”Uvek si slobodan da se predomisliš i da izabereš drugačiju budućnost ili drugačiju prošlost.” R.Bah

….”Slušaj!”, odjeknulo je između naših aviona.”Ovaj svet? I sve na njemu? Iluzije, Ričarde!

Iluzije, svaki njegov delić! Jel’ ti jasno? Nije ni trepnuo, niti se nasmešio, kao da se iznenada rasrdio jer ne poznajem prošlost…

Kao svakom posvećeniku, meni je astrologija postala stil života. Sve što vidim, čujem, pročitam ja prevodim na najlepši, univerzalni, astrološki jezik, sjedinjujući se sa poljem svih mogućnosti.

Pisac Ričard Bah, potomak čuvenog kompozitora Johana Sebastijana Baha, rođen je 1936. u Ouk Parku, Ilinois, čija su istinska strast avioni (posvetio im je ceo svoj život). Uspešan je kao pisac izuzetno poularnih knjiga u kojima piše o jednostavnosti života, kosmičkoj jednoti koju stvaramo iz slobodne volje.

Njegova knjiga “Iluzije”, bila je inspiracija spoznaje odakle nastaje život i kako to astrolog samo iz pogleda na natalnu kartu treba da vidi odakle natus dolazi i kuda ide. Kao što je Ričardov prijatelj rekao da je sve iluzija, da sve nastaje iz uverenja da postoji, tako sam život ili “jedan” izranja iz dvanaestice, što jeste znak Riba i Neptun – iluzija, zar ne? Ta putanja odakle dolazimo i kuda idemo služi za spiritualnu evoluciju, dosezanje svog višeg ja, do krajnjeg singulariteta, što jeste “biti jedno” sa svime oko sebe.

Spiritualnu evoluciju natusa možemo pratiti iz nekoliko uglova. Osnovni fokus posmatranja je duša, odnosno Mesec. Mogućnost evolucije vidimo kao prevazilaženje karme i realizaciju dharme. Ono što primarno daje priliku za prevazilaženje karme, odnosno realizaciju dharme daju tranziti sporih planeta, pa upravo kroz njihovo dejstvo, može se reći, duhovna astrologija najviše dolazi do izražaja.

Sećanje na budućnost

Preteča duhovne astrologije bio je britanski astrolog Alan Leo, koji je izneo jednostavan uvid da planete predstavlaju duhovne uticaje na svest.

Dejstvo tranzita Neptuna je ovde najsimboličnije, jer sam Neptun predstavlja duhovnost i transcendenciju. Neptun jeste ideal, vizija jedinstva, prosvetljenja i univerzalnog saosećanja, ostvarenje snova ili simbol onog suprotnog: zablude, prevare, razočarenja, krađe, što će sve zavisiti od postavke natalnog Neptuna. Za ljudski vek on uglavnom dolazi do opozicije sa natalnom pozicijom. Njegov ciklus traje oko 165 godina. Vreme u koje smo zakoračili je period u kome ćemo dosanjati (svako na svoj način) svoju duhovnu misiju upravo kroz postavku natalnog Neptuna. Oko 31.3 2025. godine Neptun ulazi u znak Ovna – vreme novog verovanja (religije) ili uverenja.

U nama nastaju i žive raznovrsne želje, a ako ne možemo da ih ispunimo, one tonu u podsvest koja je usko povezana sa našim eteričnim telom. Naš povratak u život i sledeću inkarnaciju je u vezi sa našim željama, težnjama i privrženostima.

Dvanaesta kuća je predstavljena znakom Riba, Jupiterom i Neptunom. Znakom Riba, Neptunom je predstavljen film, a dvanaesta kuća je predstavnik našeg podsvesnog, našeg prošlog života. Tako natus po iskustvu stečenom u prošlom životu, po željama za koje je ostao vezan, pravi scenario za film u kojem će on ili neko drugi, igrati glavnu ulogu u ovom životu. Duša još pre same inkarnacije izabere i radnju i atmosferu i sve aktere svog filma koje će igrati u ovom životu, i onda inkarnacijom gubi sećanje na to. Dobro povezana serija 12. sa svesnim planetama razvija kod natusa intuiciju, što je Neptun kao “sećanje iz prošlosti budućih događaja”.

Film života

Za sve što želimo znati, kakav je kvalitet nečega, neke oblasti u životu mi upravo gledamo 12. kuću od te oblasti jer je tamo posejano seme baš za tu oblast i događaje u toj oblasti.

Posmatrajući evoluciju natusa od ključne je važnosti posmatrati seriju 12. spojenu sa serijom 1. Spajanjem ove dve serije mi imamo mogućnost da na zemlji živimo svoju veliku kosmičku misiju.

Pre svega posmatramo znak na vrhu 12. kuće jer on nam daje atmosferu filma u koji smo ušli, odnosno “žanr našeg ličnog filma”. Vladar 12. kuće svojom pozicijom u kući govori u kojim oblastima života će se odigravati glavna radnja. Aspekti vladara 12. kuće nam govore sa koliko lakoće pravimo iluziju koja se život zove.

Ključnu važnost u saznanjima ove inkarnacije nam pružaju i Saturn kao gospodar karme, kao i Mesec koji predstavlja dušu. Takođe, tu su i znaci Rak, Ribe i Škorpion kao i kuće 4, 8, 12 koje igraju važnu ulogu u procenjivanju karme. Saturn je gospodar karme i ako natus izbegne ljudske zakone, prirodne sigurno neće.

Mesec simboliše našu dušu, on sadrži karmičko pamćenje, ima uticaj na psihu natusa i otuda dolazi značaj posmatranja od koje planete Mesec ide i ka kojoj planeti ide. Poslednja Mesečeva konjunkcija predstavlja duhovni uticaj prošloživotnog iskustva. Pozicija te planete govori koliko je dobro urađen prošloživotni zadatak. U zavisnosti od pozicije u znaku, kući i aspektima dobija se jasna slika kvaliteta naučene ili nenaučene lekcije. Planeta na koju Mesec prvo nailazi predstavlja glavnu ulogu u ovom životu, a da li je to sam natus ili neko ko je predstavljen tom planetom, možemo proceniti ako uradimo persona kartu za tu planetu.

Ne smemo zaboraviti pozicije čvorova. Čvorovi predstavljaju uzročne i posledične veze i natus vodi svoj život između njih. Južni Mesečev Čvor (JMČ) je potencijalno najslabija tačka u horoskopu, jer predstavlja trag gubitka, pada, u prošlosti. Severni Mesečev Čvor (SMČ) predstavlja put budućeg razvoja, novo i neproživljeno iskustvo.

Treću kariku u proceni putovanja duše čine i prenatalna i postnatalna eklipsa. Eklipse su pomračenja Sunca i Meseca. Nije svaka konjunkcija Sunca i Meseca eklipsa, već se to događa onda kada se jedan od čvorova nađe blizu njih. Kada se osa čvorova nađe u blizini, do 19º, mi onda govorimo o pomračenju Sunca (konjunkcija Sunca i Meseca) i pomaračenju Meseca kada su Sunce i Mesec u opoziciji i u blizini ose čvorova.

Prenatalna eklipsa se dogodila neposredno pre našeg rođenja i ona nosi glavnu poruku. Ako je Solarna eklipsa bila naša prenatalna, onda natus ima misiju da on nešto lično uradi. Izvesno je da je natus nešto započeo i od postavke eklipse mi vidimo kako je to natus metabolisao i koliko je dobar sa tim. Ako je Lunarna eklipsa bila prenatalna, natus je proživeo nekakvo iskustvo, udar sudbine, a od odnosa eklipse sa natalnom kartom mi vidimo postoje li neki karmički zadaci za natusa u ovom životu. Postnatalna eklipsa je naprosto put dharme, ona pokazuje našu potrebu da idemo ka jednom ostvarenju i ka nekom određenom cilju.

Evo da vidimo kako to funkcioniše kroz primere, kako su ljudi igrali svoju ulogu koju su sami svojom slobodnom voljom stvarali davno pre na nekom drugom nivou ili u predhodnom životu. Ričard Bah je meni bio velika inspiracija na duhovnom putovanju. Napisao je 17 knjiga, uključujući i “Galeb Džonatan Livingston”, koje su prevedene na 40 jezika. Veoma zanimljiva mu je biografija, ne samo profesionalnog dela života, već i onog privatnog. Bah je sa svojom prvom ženom Bet, dobio 6-oro dece. Sa Bet se razveo 1970. Već 1977 godine se oženio sa glumicom Lesli koju je upoznao na snimanju filma Džonatan Livingston. Lesli mu je bila inspiracija za knjige “Most preko večnosti” i knjigu “Jedno”. Sa Lesli se razveo 1997. i oženio se Sabrinom 1999. godine. Koliko su mu žene strast i inspiracija vidi se ne samo iz njegove konjunkcije Venere i Marsa, već i iz njegovog Meseca koji je na 27º Lava i u sekstilu je sa Marsom, koji je i vladar 3. kuće (pisanje).

Ričard Bah kaže mi smo svi “Jedno” i sve je “Iluzija” koju mi stvaramo hodajući “Mostom preko večnosti”.

Prvi pogled na ovu kartu skreće pogled astrologa, na astrološku konfiguraciju «promenjivog krsta». Ovo je najdominantniji faktor u ovoj karti. Sama simbolika raspeća asocira na težinu. A kako i ne bi bilo težine kada vidimo četiri planete koje imaju između sebe napeti aspekt kvadrata. Ovakav planetarni sklop je u Bahovom slučaju postao provodnik, kanal za više nivoe svesti. Promenjivi znaci pored svoje neodlučnosti imaju i svoju dobru osobinu a to je prilagodljivost i fleksibilnost.

Vidimo kartu u kojoj i 1. kuća i 12. kuća počinju u istom znaku, izvesno je da je inkarnacija bila brza i da su sećanja snažna koja duša samo nastavlja da živi u ovom životu.Vladar ascedenta, 12. polja, 10. polja se nalazi u 9. polju na 10 stepeni Blizanaca. Veoma jasna slika koja govori da se prošloživotna aktivnost, nastavlja u ovom životu kao misija, karijera (vladar 10. polja)kroz pisane reči. Zašto pisana reč? Vladar 3. kuće je Mars, koji se nalazi takođe u znaku Blizanaca na 28º. Ovo je veoma posebno mesto gde se nalazi fiksna zvezda Betelgez i ukazuje na nešto veoma moćno. Takođe Mars je u konjunkciji sa Mc, pa mu sve ovo daje svetsku poznatost po “peru kojim piše”.

Ako bismo krenuli od razmatranja kakav film duša režira iz znaka Device, možemo pretpostaviti da je u pitanju «dokumentarac sa svakodnevnim aktivnostima iz života».

Vladar 12. kuće nam govori u kojoj oblasti života i na kakav način će natus imati akciju. Merkur, kao Hermes ima sposobnost da bude i na ovom i na onom svetu, i gore i dole, pa to i govori o sposobnostima natusa da ulazi u iluzije kao samu realnost. Merkur je, kao vladar 1, 10 i 12 kuće u znaku Blizanaca (u svom znaku) u 9. kući. Ovo je slika intelektualnog rada, aktivnosti koje su očigledno ostale nedovršene iz prošlog života jer u 12. kući ima Neptuna, film, iluzija, koji kvadrira vladara ascedenta, Merkura. Kvadratni aspekt je veoma zgusnuta energija i naprosto tera natusa na ispoljavanje.

Saturn, kao «Gospodar Karme», u ovom horoskopu je i dispozitor postnatalne, Lunarne eklipse i nalazi se u 6. kući, u znaku Riba u konjunkciji sa fiksnom zvezdom Markab (sazvežđe Pegaz). Krilati konj Pegaz simbolizuje prolaz sa jedne ravni na drugu, ukazujući i na svaku vrstu kretanja i saobraćaja, kao i na veliku brzinu i, naravno, samo letenje i avijaciju. S obzirom da je Pegaz odgajan od strane Muza ovo ukazuje i na umetničke talente i posebno poetsku inspiraciju. Saturn u Ribama traži veliku tišinu i mir i povlačenje. U ovom horoskopu on vlada uklještenom 4. kućom (genetika) i 5. kućom (kreativnost) i nalazi se u trigonu sa vladarem 3. kuće, Plutonom. Drugi vladar 3. kuće je Mars, koji je u konjunkciji sa prenatalnom Solarnom eklipsom. Sasvim je izvesno da Bah nastavlja svoju misiju iz prošlog života kroz svoj talenat, kroz pisanje i ljubav prema avijaciji, neprimetno vodeći čitaoca kroz sve nivoe postojanja u ovom životu.

Mesec je najveći skupljač sećanja jer duša pamti sve! U ovom horoskopu Mesec se nalazi na fiksnoj zvezdi Alfarad iz Hidre, koja u dobroj postavci daje sposobnost postizanja viših stanja svesti. Mesec nosi u sebi Veneru, Sunce, JMČ, Plutona i pravi egzaktan sekstil sa prenatalnom Solarnom eklipsom, a nalazi se na vrhu 12. kuće! Izvesno je kakvo sećanje Mesec nosi u sebi. S obzirom da Mesec dolazi od Plutona jasno je dramatično iskustvo vezano za porodicu koje Bah nosi duboko u sebi. Mesec iz Lava iznosi sećanja na svetlo dana idući prema Neptunu, koji se nalazi veoma blizu egzaltacije Merkura. Neptun, u egzilu u Devici nosi neku vrstu konflikta između razuma i emocija. Mesec ima sekstil sa Marsom, vladarem 3. kuće, pa je Bah našao kanal za iznošenje svoga sećanja kroz pisanje. Mars je na fiksnoj zvezdi Betelgez, koja daje večnu slavu i uspeh.

Osa čvorova, od južnog do severnog, je prostor naše kreacije u ovom životu. SMČ se nalazi na 3º Jarca na fiksnoj zvezdi Polis (konstelacija Sagittarius), koja daje ljude koji su duhovno uznapredovali. Ova zvezda je povezana sa traženjem istine, kao i sa dubokim i oštrim umom. JMČ u Bahovom horoskopu se nalazi u konjunkciji sa Suncem i na zvezdi Propus, koja nosi jako dobar intelekt, iznošenje ideja na veoma jasan i razumljiv način. Može se pretpostaviti da je Bahov prošli život imao slične, ako ne iste aktivnosti, povezane sa duhovnošću i kreativnošću, upravo kroz talenat pisanja. Osa čvorova mu se nalazi preko serije 4-10, pa možemo pretpostaviti jak uticaj kako lične tako i kolektivne sudbine.

Eklipse su još samo jedan pokazatelj veoma jasno povezanih pokazatelja o kontinumu prošlog i sadašnjeg (ali i budučeg) života koji je u Bahovom slučaju veoma očigledan. Prenatalna eklipsa je bila Solarna na 27º Blizanaca u konjunkciji sa Marsom (vladarem 3. kuće), izvesno je da je Bah započeo svoju misiju još u prošlom životu. Dispozitor prenatalne eklipse je ujedno vladar i 1, 12 i 10. kuće i kvadrira Neptuna iz 12 kuće. Merkur je u sedištu i u aplikacionoj je opoziciji sa Jupiterom u 3. kući.

Postnatalna eklipsa je naprosto put dharme, ona pokazuje Bahovu potrebu kojim putem da ide. Posnatalna lunarna eklipsa je na 12º Jarca, u 4. kući i pravila je veliki zemljani trigon sa Uranom i Neptunom. Ovo nije bila laka uloga Bahu kao što je on jednostavno pisao jer pisanje ovde izlaz, te predstavlja kanal jako zgusnute energije i iskustva. Dispozitor postnatalne eklipse (Saturn) se nalazi u T-kvadratu sa Neptunom i Jupiterom. Jupiter je izlazna tačka ovo T-kvadrata, pa je Bah našao svoju misiju u kojoj je koristio svoj ogromni potencijal upravo kroz ovog Jupiter iz 3. kuće!

Odluka za inkarnaciju

Trenutak inkarnacije je posledica trenutka od kada duša napušta fizičko telo i donosi ”odluku” za buduću inkarnaciju.

Odluka se manifestuje kao jedan veoma brzi film, gde duša napravi retrospektivu života i sa željom, kao poslednjom, determiniše svoju sledeću inkarnaciju.

Sve ovo se može astrološkim jezikom prepoznati iz natalne karte a veoma često se kroz regresiju potvrdi astrološko saznanje.

Ova ”odluka”, ma kakva da je, živi u nesvesnom delu natusa. Ukoliko je odluka kreativna natus je nosi kao talenat, a ukoliko je teška natus je nosi kao breme, kao «tešku sudbinu»!

Uloga astrologa je veoma značajna. Ukoliko astrolog uspe da kroz razgovor sa klijentom probudi sećanje u njemu samom, da je sve u životu koji živi njegova odluka – samim tim otvara klijentu polje ogromnih mogućnosti da donese sledeću odluku, u smislu da život bude bolji, a u najmanju ruku – lakši! Lakoća življenja je osnovno zadovoljstvo čoveka koje se ne meri materijalnim dobrima!

“Svi na ovom svetu – svi smo mi odrazi, svi smo živa ogledala jedni drugih!” R. Bah

Categories

Recent Posts