Dr Pat Harris – Možete li uz pomoć Astrologije dobiti bebu?

Kontakti Jupitera i Venere ukazuju lekarima koji se bave začećem na važne periode u kojima je povećana verovatnoća začeća

Internet program dizajniran da pomogne medicinskim stručnjacima brzu identifikaciju optimalnih datuma za tretmane oplođenja zasnovane na astrološkim indikacijama, možda će uskoro doći do klinike u vašoj blizini.

Astrolog Dr Pat Haris objavila je da je sistem koji je zasnovan na temeljnim istraživanjima za doktorsku disertaciju na univerzitetu u Sauthemptonu u Velikoj Britaniji, u ranoj fazi razvoja. Istraživanje pod nazivom Primena Astrologije na zdravstvenu psihologiju: astrološki faktori i ishodi lečenja plodnosti uspešno su pokazali da određeni ugaoni odnosi Venere i Jupitera u natalnoj karti žene mogu ukazati na životne periode kada je povećana verovatnoća začeća.

Ovim istraživanjem omogućava se zainteresovanim pacijentima i kliničarima da u planove lečenja plodnosti uključe Astrologiju. Žene sada mogu pronaći optimalne datume za uspešno začeće – sa ili bez pomoći reproduktivnih tehnologija.

Dr Haris je urednik časopisa Correlations, koji izdaje Astrološka asocijacija Velike Britanije. Magistrirala je psihologiju na Univerzitetu u Sauthemptonu i već više od 30 godina radi kao astrolog konsultant.

„Imam klijente sa kojima radim više od 20 godina i koji se vraćaju po savete u vezi životnih odluka. Neki bi pitali da li će se oženiti i imati decu i kada bi to bilo. Koristila sam tradicionlanu astrologiju da pronađem godine kada je veća verovatnoća da se ovi događaju odigraju u njihovim životima.“

„Astrologija ne nije izneverila jer imam dosta uspeha sa ovim prognozama“, rekla je ona. 

Dr. Harris kaže da je njena odluka o razmatranju rezultata lečenja plodnosti kroz prizmu Astrologije nastala jer je postupak lečenja stresan i invazivan, a i skup. I zato što je stopa uspeha loša – samo jedan od četiri pokušaja se završi uspešno u Velikoj Britaniji.

“Ako bi se pronašla nova metoda za smanjenje broja tretmana potrebnih za uspeh, to bi bilo od neprocenjive važnosti za žene koje se nadaju da će dobiti decu pomoću reproduktivne tehnologije”, dodala je ona.

U intervjuu za ANS (Astrology News Service) Dr. Harris je podelila svoje utiske:

ANS: Da li astrologija može doneti bebu?

Dr. Harris: Na osnovu mog istraživanja verujem da je odgovor na ovo pitanje vrlo jasan da. Kliničari bi možda trebalo da razmotre upotrebu Astrologije pri odabiru datuma za implantaciju embriona zbog mogućnosti povećanja verovatnoće uspešnog ishoda. Međutim, veoma je važno da pacijent razume da astrološki indikatori ne garantuju uspeh. Moje istraživanje samo pokazuje da pokušaji koji se osmisle u optimalnom vremenu imaju povećanu verovatnoću uspeha (rođenje žive bebe) u poređenju sa pokušajima kada indikatori povećane verovatnoće nisu prisutni. Pacijentima treba takođe jasno pokazati da odsustvo povoljnih astroloških indikatora znači samo da su šanse za uspeh možda manje, a ne da su pokazatelj neuspeha.

ANS: Kada i kako je vaše istraživanje sprovedeno?

Dr. Harris: Između 2000. i 2002. godine prikupljala sam podatke od žena volontera u Sjedinjenim Državama, Australiji i Velikoj Britaniji, koje su bile podvrgnute tretmanima za plodnost, a koje su bile saglasne da istražim njihove rezultate. Pregledala sam natalne karte dobrovoljaca i datume kada je izvršen prenos embriona, uključujući IVF (in vitro oplođenje); ICSI (injekcija sperme); IUI (inseminacija donatora); i druge oblike lečenja, kao što je GIFT (intra-falopijski prenos gameta) i ZIFT (zigotni intra-falopijski transfer).

Za studiju sam koristila veoma sofisticiran statistički model nazvan logističkom regresijom. Uz pomoć ovog modela, različite varijable se mogu razmatrati zajedno da bi se videlo da li bilo koji od njih može imati očigledan uticaj na druge. Ovim modelom uspela sam uzeti u obzir mnoge različite faktore poput starosti, verovanja u astrologiju, lokacije klinike, iskustva depresije, nivoa anksioznosti i problema reproduktivnog zdravlja, udruženo sa Astrologijom, da vidim da li je neko od njih imao uticaja na bilo koji značajan astrološki zaključak i ishod lečenja.

Prva istraživačka studija obuhvatila je 114 tretmana i ustanovila da Astrologija, lokacija klinike i porodična istorija (problemi reproduktivnog zdravlja) imaju značajne veze sa uspehom ili neuspehom oplodnje.

Između 2003. i 2005. godine sakupljala sam nove podatke od pacijentkinja koje su bile na klinikama Nacionalne zdravstvene službe (NHS) i jedne privatne klinike u svrhu ponovljene studije, koja je imala za cilj da testira samo one faktore koji su se pokazali značajnim tokom prvog istraživačkog testa. U drugoj studiji sam pregledala 55 tretmana vođena modelom razvijenim za prvu studiju. Ovaj put, samo astrološki pokazatelji su indikovali 94 posto verovatnoće da rezultat nije bio slučajnost.

ANS: Koje astrološke metode ste koristili?

Dr. Harris: Razvila sam astrološki model oslanjajući se na autore kao što su Ptolomej i Viliam Lili (XVII vek), koji su isticali određene astrološke indikatore  u  životu žene kada je verovatnoća za začeće povećana. Upotrebom ovih i drugih izvora informacija o drevnim astro-fertilnim vezama podelila sam 114 tretmana iz mog istraživanja u dve grupe rezultata tretmana: uspešne (koji rezultiraju rađanjem živih beba) i neuspešne (kada živo rođenje nije postignuto). Uporedila sam astrološke pokazatelje za svaku grupu koristeći natalne karte rođenja žena i vreme prenosa embriona. Trebalo je da se ustanovi nedostatak ili prisustvo astroloških tranzita ili sekundarnih progresija za koje se tradicionalno veruje da su prisutni na rođenju dece. 

Pažljivo procenjujući razlike u svakoj grupi, uspela sam da sklopim model astroloških pokazatelja koji su značajno češće bili prisutni kod uspešnih transfera embriona u poređenju sa neuspešnim embrionskim transferima. 

ANS: Šta su to tranziti i sekundarne progresije?

Dr. Harris: Astrološka karta rođenja (ili natalna karta) je mapa planetarnih pozicija na nebu u trenutku, datuma i mesta rođenja svakog pojedinca. Ta slika rođenja nije statična; stalno evoluira ili napreduje tokom vremena.

Orbitirajući oko Sunca planete formiraju nove napete i / ili harmonične aspekte sa planetarnim pozicijama u natalnoj karti osobe. U studiji o plodnosti, najznačajniji je Jupiterov tranzit koji formira aspekte prema natalnom Suncu ili natalnom Jupiteru.

Da bi pronašli sekundarne progresije, astrolozi pomeraju planete u natalnoj karti koristeći formulu jedan dan za jednu godinu. Jednostavno, u progresiranom horoskopu, planete u natalnoj karti napreduju onaj broj stepeni za koji su se pomerile u jednom danu, napred ili nazad. Na primer, kako bi se otkrilo koliko daleko su planete simbolično napredovale za 30 godina, astrolog računa 30 dana od datuma rođenja i otvara novu kartu za taj dan koristeći vreme i koordinate za mesto rođenja kao u prvobitnoj natalnoj karti.

Progresirane planete mogu formirati nove ugaone odnose sa natalnim ili progresivnim planetama pojedinca. U studiji o plodnosti, veliki broj progresivnih i tranzitnih kontakata pokazalo se značajnim za oplođenja izvršena u tim periodima. To su:

Period koji obuhvata šest meseci pre i posle egzaktnog kontakta (konjunkcije) progresivnog Sunca i Venere u godini ili periodu koji se predviđa

Period koji obuhvata dve nedelje pre ili posle egzaktnog kontakta progresivnog Meseca sa natalnom Venerom u godini ili periodu za koji se predviđa začeće

Kontakt progresivnog Jupitera sa natalnim Suncem, Mesecom, Venerom ili Jupiterom. Takođe, kontakt Jupitera sa najvažnijim uglovima karte (Ascendentom i MC-om) koji se ostvari tri meseca pre ili posle egzaktnog kontakta u godini ili periodu za koji se predviđa začeće

Progresirani Ascendent ili MC u aspektu sa Jupiterom ili Venerom u periodu od šest meseci pre ili posle egzaktnosti kontakta u periodu za koji se predviđa začeće

ANS: Šta možemo da zaključimo iz vaše studije o plodnosti?

Dr. Harris: Istraživanje nije direktno potvrdilo tvrnje drevnih spisa o astrološkim pokazateljima plodnosti. Ali, jasno je istaklo vezu Venere i Jupitera sa plodnošću i povećanom verovatnoćom za ostvarenje potomstva.

Moje originalno istraživanje povećalo je za 10 procenata verovatnoću uspešnog ishoda kada je tretman oplođenja vremenski usklađen sa mojim istraženim periodima astro-plodnosti a kada su podaci o vremenu rođenja osobe bili u okviru tačnosti od pola sata i 14 procenata kada je bilo poznato tačno vreme rođenja. Nastavak istraživanja sa novim podacima omogućio mi je da taj procenat povećam na 21 odsto i 23 odsto.

ANS: Šta očekujete u budućnosti?

Dr. Harris: Trenutno radim na dodatnim podacima i sa zdravstvenim radnicima koji se bave alternativnim metodama sa ciljem daljeg unapređenja ovog modela i njegove efikasnosti kao dijagnostičkog alata. Važno je da podaci koje nastavljam da sakupljam kroz svoju praksu podržavaju originalne nalaze istraživanja.

 

Preuzeto sa ANS, Decembar 2012

Prevod Zorana Stanojević ISAR CAP

Categories

Recent Posts