Daniela Zorić Vukorep – Astrolog: John Frawley

Ko je bio u prilici da analizira horoskope poznatih astrologa, mogao je da zaključi da je ogroman broj tih horoskopa, pored jasnih kodova za astrologa, često opterećen „neharnomičnim“ aspektima kao što su opozicija ili kvadrat, pa i kvinkuks. Isto tako veoma mali broj tih horoskopa ima dominaciju tzv. „harmoničnih apekata“, već naprotiv, oni uglavnom po pravilu pored povoljnih položaja planeta, kroz znak, i aspekte, uglavnom imaju i neku „tešku“ konfiguraciju poput T-kvadrata.

Parafrazirajući jednog iskusnog astrologa koji iza sebe ima veliki broj konsultacija, a koji je rekao da su ljudi koji imaju T-kvadrat u svom horoskopu uglavnom oni koji su postigli „nešto“ u životu, i koji su uspešni u onom čime se bave, u ovom tekstu ću se osvrnuti i na horoskop poznatog „tradicionalnog“ astrologa – Džona Frolija.

Razmišljajući logično, nameće nam se pitanje – nije li lakše onom astrologu koji ima „tešku“ konfiguraciju da shvati svoje klijente sa sličnim postavkama planeta, nego onom koji ima „dobar“ horoskop? Sam T-kvadrat po svojoj strukturi toliko je nabijen energijom da on snažno „tera“ onog ko ga poseduje da radi na sebi, težeći da sam sebi pomogn i na taj način „potroši“ tu ogromnu energiju.

Određeni pravci u astrologiji smatraju da je „veliki trigon“ malefična konfiguracija, jer vlasnika takve konfiguracije vodi u inerciju i apatiju, te da je kombinacija T-kvadrata i velikog trigona ona koja je idealna i koja će doneti dobrobit vlasniku takvog horoskopa, jer se on neće prepustiti inerciji…

Kratka biografija

Džon Froli (John Frawley) je svetski poznat britanski astrolog koji je često dolazio u našu zemlju, a držao je predavanja i na Astrološkoj konferenciji u Beogradu. Njega je astrologija zainteresovala kada je imao nekih dvanaestak godina, i nakon svog konvencionalnog obrazovanja koje mu je, kako kaže „davalo jedan ograničen pogled na svet kojim on nije bio zadovoljan“, pronašao je svoj put u okviru srednjevekovnog pristupa astrologiji kakav je imao Vilijam Lili (William Lilly), u kome je pronašao za sebe širi i dublji svet znanja.

Froli se bavi Tradicionalnom astrologijom, a specijalista je za Horarnu i Elekcionu astrologiju, kao i za prognostiku ishoda sportskih takmičenja, gde je imao dosta uspeha, što je pretočio u svoju knjigu „Sportska astrologija“. Dobitnik je „Spika“ nagrade, za najbolju astrološku knjigu „Prava astrologija“2001. Izdavao je i uređivao astrološki časopis „Astrološki šegrt“ („Astrologer’s Apprentice“), a takođe je redovno pisao prognoze za fudbalske časopise, te je bio čest gost sportskih emisija u kojima je radio predviđanja za ishod pobednika raznih sportskih takmičenja. Pored „Prave Astrologije“, i „Sportske astrologije“, napisao je i knjige „Udžbenik horarne astrologije“ i „Primenjena prava astrologija“, koje su izdate na našem jeziku. Froli ima klijente i učenike na svim kontinentima, a već duži niz godina živi i radi u Poljskoj.

Kôd za astrologa

Da bi neko bio dobar astrolog, potrebna je povoljna povezanost kroz poziciju ili dispoziciju serija 3, 11 i 12 – bilo kao vladara ovih kuća, bilo esencijalno preko predstavnika ovih serija, tj. Merkura, Saturna, Urana, Jupitera ili Neptuna.

Froli je „dvostruka zemlja“ – rođen u znaku Bika, sa podznakom u znaku Jarca, a sam vladar Ascedenta – Saturn se nalazi na MC-u, u fiksnom znaku Škorpiona, iz čega vidimo zašto je on zainteresovan za dubinu (Škorpion), koju profesionalno (MC) pronalazi kroz jedan stari, srednjevekovni pristup (Saturn).

Saturn (tradicija, staro) je u konfiguraciji T-kvadrat i to opozicijom sa Suncem u 4. kući, a ono je inače vladar uklještenog znaka Lava u 7., što ukazuje na njegovo suštinsko suprotstavljanje popularnoj (7- kuća javnost, popularnost) i savremenoj (Sunce), astrologiji. Isto tako, Saturn je i u kvadratu sa tim Plutonom koji je dispozitor vladara Ascedenta, Saturna. Međutim, dispozicijom preko svog drugog dispozitora (Marsa) u znaku Blizanaca, Saturn će biti u sekstilu sa Plutonom (mars sekstil Pluton), pa bi se moglo reći da će on kasnije ovak kvadrat uspeti da izbalansira, odnosno da će uspeti da pronađe „mesto pod Suncem“ za svoj danas „novi“, a zapravo, stari astrološki pristup.

S druge strane, Saturn je i u trigonu sa egzaktnom konjunkcijom egzaltiranog Jupitera i Urana u znaku Raka u 7. kući, pa je Džon poznat (7. kuća) i kao učitelj (Jupiter) astrologije (Uran). Sama konjunkcija je nalazi na fiksnoj zvezdi prve magnitude Prokion, koja je poznata i kao „Večno prisustvo pravde“ i „Davalac dobrih uticaja“, što je očito veoma dobro, a ujedno stvara i snažan kôd za astrologa, budući da je Jupiter vladar 11. i 12. kuće, a Uran je esencijalni predstavnik serije 11.

Pored toga, u prvoj kući on ima uklješten znak Vodolije, koji ga veoma obeležava kao ličnost, tako da je njegov suvladar i Uran koji je u egzaktnoj konjunkciji sa Jupiterom u 7, što ponovo ukazuje na to da je on veoma mudar (Jupiter) astrolog koji ima ogromno znanje, koje će uspešno koristiti u svojim javnim nastupima, pa i na televiziji (naročito zato što je i osnovni vladar Ascendenta – Saturn u trigonu sa egzaktnom konjunkcijom Jupitera i Urana u 7 – javnost).

T-kvadrati, lotos konfiguracije i veliki trigon

Iako Froli, što se tiče samih astroloških konfiguracija, ima dva dinamična T-kvadrata (Saturn-Pluton-Sunce i Venera-Neptun-Jupiter/Uran), pored njih on ima i tri Lotos konfiguracije, kao i naročito značajan Veliki Trigon i to sa Severnim Mesečevim Čvorom, koji je značajan za predviđanje budućnosti, a koji je u trigonu sa Plutonom, dispozitorom samog vladara Ascendenta (Saturna), kao i Venerom koja je vladar 9. kuće, signifikatorom za izdavaštvo, pa i predavanja. Ovaj veliki vatreni trigon je još jedna slika njegovih uspešnih nastupa na televiziji, jer je Venera dispozitor Neptuna kao i Sunca, tako da su njegova gostovanja i predikcije privukle veliku gledanost.

S druge strane, Venera je u sekstilu sa Marsom koji je vladar 3. kuće (pisanje i pričanje), a takođe i dispozitor Saturna (kao vladara Ascendenta). Kako se Mars nalazi u 5. kući sporta, i još u konjunkciji sa Merkurom na fiksnoj zvezdi prve magnitude Rigel koja je povezana sa slavom i bogatstvom, kao i originalnošću (u kojoj Froli nikako ne oskudeva!) sasvim je jasno zašto je tema sporta i sportske astrologije ono što njega veoma zaokuplja. Rigel daje brz uspeh u životu, ali da bi sama osoba bila uspešna mora biti veoma fokusirana na ono što radi, jer će samo tako biti u stanju da prevaziđe sve prepreke na koje naiđe. Sa ovom zvezdom osoba će imati stalnu borbu, radi održanja uspeha u životu, što će je vremenom činiti sve snažnijom.

Iako je njegov rad u velikoj meri zasnovan na učenju Vilijama Lilija (William Lilly), koja mu je prvenstveno prenela poznati astrolog Olivija Barkli (Olivia Barclay), on u svojim predavanjima kaže da Lili kaže „to i to“, ali da je on to kroz praksu proverio, i da se ne slaže sa tim.

Ovaj veliki astrolog priznaje da je veliki vernik i da je to postao upravo zahvaljujući astrologiji, jer je proučavajući nju shvatio savršenstvo Božanske kreacije. Froli je čest kritičar onih pogleda na astrologiju gde se odgovornost za sopstvene probleme prebacuje na „loše tranzite“.

Froli smatra, da je zadatak astrologa da podseti svog klijenta da, bez obzira koliko mu je život na ovaj ili onaj način težak, da je upravo on (sâm klijent) birao ovaj svoj život. U svojoj knjizi „Prava astrologija“ pored mnogih velikih mudrosti on kaže: „Svaki zahtev za tumačenje natalne karte, mada samo retko u preteranoj meri, predstavlja pokušaj da se shvati misterija inkarnacije: šta ova božanska iskra u meni radi usled gomile požude i konfuzije? Tumačenje natalne karte može pojasniti upravo to.“

Categories

Recent Posts