Daniela Zorić Vukorep – Astrolog Jeffrey Wolf Green

Ovo je još jedan svetao primer horoskopa astrologa koji ima snažne kodove za bavljenje astrologijom i to baš za bavljenje onom oblašću koju najviše voli – a to je Evolutivna astrologija.

Džefri Vulf Grin je američki astrolog, koji je poznat kao jedan od utemeljivača posebne grane astrologije koja se zove Evolutivna astrologija. Evolutivna astrologija je specifična paradigma koja otkriva evolutivni razvoj i evolutivno napredovanje svake Duše. Ona postavlja pitanje „Zašto sam ovde, i koje su moje lekcije?“

Po Grinu, glavni uzrok koji determiniše evoluciju svih duša je Želja. Kroz Evolutivnu astrologiju otkrivaju se tipovi želja koju je svaka Duša imala u prethodnim životima, a koje su istovremeno u potpunosti i kreirale te prethodne živote. Evolutivna astrologija pomaže u vođenju svake Duše kroz ovaj proces, koji uključuje specifičnu metodologiju koja obuhvata planetu Pluton i Mesečeve čvorove kao predstavnike Duše i njenog ega, u svakoj natalnoj karti.

Otkriće Kirona i Evolutivna Astrologija

Sam koncept reinkarnacije u natalnoj karti originalno je potekao još u Indiji, od strane Vedskih astrologa tj. Đotiša koji su odavno praktikovali jedan evolutivni pristup, tako što su kroz natalnu kartu tražili dokaze o karmi iz prošlih života, a istovremeno su nudili razne mogućnosti za prevazilaženje karmičkih problema. Naravno, tradicionalni Đotiš astrolozi, za razliku od Evolutivnih astrologa, koriste samo tradicionalne planete, dok „spoljne planete“ (Uran, Neptun i Pluton) uopšte ne uzimaju u razmatranje. Njihovo tumačenje karme više je bazirano na kućama samog horoskopa, nego na samim planetama.

Termin „Evolutivna astrologija“ prvi je upotrebio još 1977. Rejmond Meriman (Raymond Merriman) u svojoj knjizi „Evolutivna astrologija: put Duše kroz horoskop“ („Evolutionary Astrology: The Journey of the Soul Through the Horoscope”), a baš te iste godine simultano je i Grin počeo da drži predavanja o ovoj revolucionarnoj astrološkoj paradigmi. Možda je zanimljivo pomenuti da je to godina u kojoj je otkriven i Kiron, koji najdirektnije govori baš o evoluciji Duše! To se desilo nakon što je imao jedno mistično iskustvo, u vidu sna u kojem mu se javio Svami Šri Juktešvar (Swami Sri Yukteswar) koji je bio guru Paramahansa Joganade (Paramahansa Yogananda). U tom snu je Džefriju bila preneta celokupna paradigma Evolutivne astrologije. Moglo bi se reći da se tada u čitavoj istoriji astrologije prvi put dogodilo da se jedna specifična paradigma realizovala i da je ona omogućila razumevanje evolutivnog razvoje Duše iz života u život.

Grin je držao predavanja širom sveta od 1977-2001, osnovao je školu Evolutivne astrologije u velikom broju zemalja, i napisao je tri knjige na ovu temu. Prva je svakako: “Pluton: Evolutivno putovanje Duše“ koja je objavljena 1984. i koja se neprekidno objavljuje i dan danas, tako da je postala jedna od najprodavanijih astroloških knjiga svih vremena, a isto tako je prevedena na mnoge svetske jezike.

Kada je poznati astrolog Majkl Erlevin (Michael Erlewine) pitao Grina: kako je uopšte došlo do toga da je on postao astrolog, ovaj mu je rekao da se to desilo kada je bio u jednom Vedanta manastiru u Kaliforniji. Tada su mu dali jednu knjigu, a kada je pročitao dve strane, na svoj užas imao je veliku viziju da će da postane astrolog, kao i da će biti otvoreniji za ljubavne odnose, da će napustiti manastir itd. I on je tada znao da je to istina. U to vreme on ništa nije znao o astologiji, ali se obratio Bogu i zamolio ga: “Gospode, ako želiš da ja postanem astrolog, nauči me astrologiju“. U narednih nekoliko godina Bog je Grinu davao san svake noći, i tako ga je naučio astrologiji.

Kod za Astrologa

Da podsetimo: za bavljenje astrologijom prvenstveno je potrebno da se poseduje povezanost serija 3 i 11, koje takođe moraju da budu povezane i sa serijom 12, koja predstavlja jedno sasvim skriveno, nepoznato područje, a ono takođe predstavlja i prošlost.

Sama serija 12 je tajna koju treba intuitivno otkriti, jer jezik simbola je za mnoge nevidljiv, a sam astrolog uz pomoć svoje veštine, treba da iz tog kolektivnog i ličnog nesvesnog (Ribe, 12) izvuče jedan poseban film ili mitološku priču koja se odnosi samo na tog određenog klijenta. U seriji 12 žive sve ispričane priče, mitovi i svi «snimljeni filmovi». Serija 12 je samo nesvesno, jedan ogroman okean u kojem sasvim realno živi i sve prošlo i sve buduće istovremeno.

Dobrom postavkom serija 3, 11 i 12 (Merkura, Urana, Saturna, Jupitera i Neptuna) astrolog ima mogućnost da se odmah poveže sa tim poljem nesvesnog i da iz njega prati slike koje povezuje sa astrološkom simbolikom, te na taj način tumači sudbinu i budućnost iz natalne karte. Pored povoljne povezanosti ove tri serije, veoma je uputno da one budu povoljno povezane i sa osom Mesečevih čvorova, koja kao delovi samog Meseca ukazuju na astrologovu sposobnost da se poveže sa prošlošću (južni Mesečev čvor) i budućnošću (severni Mesečev čvor).

Grin je rođen sa Suncem u znaku Strelca, koje je u konjunkciji sa Južnim Mesečevim Čvorom, što ukazuje da se i u nekom prošlom životu on bavio potragom za Istinom i bio okrenut duhovnošću. Budući da je Grin Ascedentalno rođen u znaku Škorpiona, moglo bi se reći da je Sunce preko ove konjunkcije sa Južnim Čvorom u jednoj široj konjunkciji i sa vladarem Ascendenta (Marsom), pa odatle vidimo da on u ovoj inkarnaciji nastavlja da se bavi onim što ga je i u prošlosti zaokupljalo. Sunce je snažno postavljeno na Fiksnoj zvezdi prve magnitude, Antares, koja predstavlja srce Škorpiona, pa eto i njegovog otkrića važnosti Plutona za evoluciju Duše. Antares još ukazuje i na neustrašivost i spremnost za akciju, omogućavajući veliki uspeh naročito na Zapadu, što je i evidentno kod samog Grina, budući da mu je Sunce vladar 10. kuće (karijera), a on najpoznatiji zapadni evolutivni astrolog.

Sunce je u kvadratu sa Mesecom koji je vladar njegove 9. kuće, što ukazuje na veliku angažovanost u potrazi da pronađe smisao, svrhu svog života, kao i da pronađe i odredi sebe po pitanju vere. On je kasnije i uspeo u tome što se vidi kroz dispoziciju Meseca preko Neptuna u znaku Vage u 11. kući, sa kojim je Sunce u sekstilu. Naime, kako je Neptun vladar 5. kuće, on ovo postigao i kroz kreativni angažman u astrologiji, kao i kroz svoje učenike.

Sunce je i u trigonu sa konjunkcijom Saturna i Plutona (suvladara samog Ascendenta) koja je u znaku Lava u 9. kući, što ponovo ukazuje da je on bio okrenut uspostavljanju određenog sistema i strukture kada je u pitanju Evolutivna astrologija, čiji je ključni faktor Pluton, koji je ovde i jedan od vladara Ascendenta.

Dispozicijom preko Jupitera, Sunce ide u znak Škorpiona i u jaku konjunkciju sa Ascendentom, što dodatno naglašava njegovu potrebu da nastavi da se bavi onim što je u prošlosti radio, a budući da Sunce u sebi nosi konjunkciju Saturna i Plutona iz znaka Lava, nekako je prirodno bilo da se bavi astrologijom, i da razvije baš Evolutivnu astrologiju. Kroz dispoziciju Sunce ide u jaku konjunkciju sa Ascedentom, a budući da je Sunce vladar natalne 10. kuće, on je kasnije imao potrebu da se izgradi kroz neku uspešnu karijeru. Sunce će takođe biti u konjunkciji sa Venerom koja je vladar 12., kao i Merkurom natalnim vladarem 11. kuće koji je takođe i dispozitor Urana, što su sve kodovi za astrologa.

Kada je u pitanju Ascendent, Grin je rođen u znaku Škorpiona, u znaku koji je najmističniji, najdublji, najtajanstveniji, koji predstavlja tačku prelaska iz jednog sistema u drugi, iz jednog sveta u drugi, znak koji ukazuje na dubinsku promenu i transformaciju koju Duša gotovo uvek može da iskusi i u samom trenutku smrti. Samo je izlazeći znak Škorpiona mogao tako duboko da shvati potrebu Duše na Zemlji da se odvoji od Izvora da bi bila nezavisna, a isto tako i da se vrati Izvoru na kraju svog putovanja, što može da predstavlja određenu koliziju u samom procesu. Zato nije ni čudno, već je sasvim logično da je Grin za predstavnika Duše uzeo ni manje ni više nego samog Plutona!

Njegov Mesec u Ribama u trigonu sa vladarem 12 (Venerom) koja mu je na Ascendentu snažno naglašava seriju 12 u njegovom životu, okrenutost snovima i duhovnosti, a konjunkcija Merkura sa vladarem 12, ne samo da mu razvija intuiciju, već zbog činejnice da je Merkur i vladar 11. kuće (astrologija), ukazuje na posebno spiritualan pravac u astrologiji kojim će se on baviti i možda najbolje opisuje onu sliku sa početka teksta: «Bog je Grinu davao san svake noći, i tako ga je naučio astrologiji.»

Horoskopi poznatih astrologa su veoma inspirativni za analizu, jer svaki od njih u većoj ili manjoj meri imaju zastupljene određene kodove za bavljenje astrologijom, a ipak svaki od njih je univerzum za sebe, i u zavisnosti od onoga što im je snažno posavljeno u horoskopu, zavisi i na koji način oni pristupaju astrolgiji.

Categories

Recent Posts