Branka Stamenković – Zarđali natalni alati – Malefičnost benefika

Može li slatka mala Venera biti preslatka, a velikodušni Jupiter preširoke ruke? Iako su te dve planete još od davnih vremena poznate kao mali i veliki benefik, to ne znači da nas uvek usrećuje i uveseljava ono što nam donose. Od osnovne važnosti je ustanoviti način na koji je njihova suštinska priroda dodatno kvalifikovana i usmerena u samom horoskopu.

Venera i Jupiter smatraju se beneficima zato što imaju prirodu koja nam, u svojoj suštini, prija. Venera je slatka, lepa, nežna. Jupiter je velikodušan, veliki, ekspanzivan. Međutim, ta njihova osnovna priroda u horoskopima nikada nije prisutna u svom čistom obliku, već je modifikovana raznim drugim faktorima, a najpre znakom u kome se nađu. Određeni znaci zodijaka im prijaju i pomažu da daju ono najbolje od sebe, dok drugi predstavljaju neprikladan ambijent za to, te ih navode da pokažu iskrivljenu stranu svoje prirode.

Venera će svoju lepotu najpre pokazati u punom sjaju ako se nađe u Biku ili Vagi, znacima kojim vlada. Tu ona može biti verna svojoj pravoj prirodi i iskazati istinski prijatne osobine. U Ribama, znaku svoje egzaltacije, biće još naglašenije zanosna. Jedan pogled na natal tek rođenog deteta u kome je vladar 1. kuće u nekom od ova tri znaka biće dovoljno da date jednostavnu kratkoročnu prognozu: lepo dete.

Naravno, lepota je u očima onog koji je posmatra, te Venera u ostalim znacima neće neophodno biti ružna, već prosto neće biti u prilici da svoju lepotu iskaže u meri u kojoj je poseduje. Ovan je, na primer, znak u kome je Venera u izgonu, te se stoga ona tu smatra slabom i debilitiranom. S obzirom da Ovnom vlada Mars, on je poput vlasnika kuće koji je uređuje u skladu sa onim što njemu prija. Mars se najbolje oseća na bojnom polju, a Venera je tu potpuno van svog elementa. Usred sveopšte krvi i nasilja, njena lepota ne može da dođe do punog izražaja. Druga dva znaka u kojima Venera ima teškoće da ispolji pozitivne osobine jesu Škorpija (izgon) i Devica (pad).

Slično je i s Jupiterom. On će biti pravi Deda Mraz koji uveseljava poklonima ako se nađe u Strelcu, Ribama (sedište) ili Raku (egzaltacija). Kada je peregriniran (bez osnovnog dostojanstva), biće poput Deda Mraza koji dolazi, ali ne donosi poklone. A kada je debilitiran, kao što je to slučaj kada se nađe u znacima svog izgona (Blizanci, Devica) ili pada (Jarac), onda će Deda Mraz iz vreće izvaditi poklone koji vam se ne sviđaju.

Trostruki problem

Devica je znak u kome će oba benefika biti snažno debilitirana – Venera u padu, Jupiter u izgonu. Istovremeno, oni će biti i u negativnoj uzajamnoj recepciji, jer će Venera uvlačiti Jupiter u znak njegovog izgona, a Jupiter Veneru u znak njenog pada. Kako su debilitacijom već istakli negativnije strane svoje prirode, recepcijom će samo jedno drugo u tome podržavati. Ako pri tome imamo još i blisku konjunkciju, imamo vrlo problematičnu sliku dva benefika koja će težiti da aflikuju pitanja one kuće u kojoj se u horoskopu nađu.

U bazi podataka poznatih ličnosti nije teško pronaći vrlo živopisne primere osoba s ovakvom konfiguracijom. Evo nekoliko njih:

Gi de Mopasan

Jedan od najupečatljivijih primera vrlo negativnog uticaja debilitiranih benefika jeste horoskop Gi de Mopasana, poznatog francuskog pisca iz 19. veka, u kome ih nalazimo u vrlo bliskoj aplikacionoj konjunkciji u prvoj kući. De Mopasan je, osim po svojim pisanim delima, ostao zapamćen i po nezasitom seksualnom apetitu, zbog koga je zaradio sifilis od čijih posledica je na kraju i umro. Sifilisom, naravno, vlada Venera, kao i ostalim ‘veneričnim bolestima’ – po njoj su naziv i dobile. To je, možda, najprikladnija ilustracija kako nešto prijatno i dobro može dovesti do neželjenih posledica. Konjunkcija Venere s Jupiterom, koji prirodno uvećava sve čega se dotakne, bukvalno odslikava nezasiti apetit za ženama. Nažalost, ta je konjunkcija postavljena u Devici, u kojoj su oba ova benefika debilitirana, te će stoga ugroziti pitanja kuće u kojoj se nađu. Ovde oni aflikuju 1. kucu zdravlja, tela i – pojedinačno – glave.

Zanimljivo je primetiti i da se ova konjunkcija Venere i Jupitera nalazi na fiksnoj zvezdi Kopula, koja kao i sve ostale nebule loše utiče na vid. De Mopasan je od sifilisa prvo oslepeo, a potom i poludeo. U njegovoj se biografiji može naći i podatak da je patio od žestokih migrenskih glavobolja. Tu već vidimo i uticaj Marsa koji dodatno boji konjunciju Venere i Jupitera, a postavljen je egzaktno na Ascendentu. On prikladno opisuje još jednu neslavnu epizodu iz poslednjih meseci života poznatog pisca – pokušaj samoubistva uz pomoć presecanja vrata nožem za papir. Prirodni vladar noža je, naravno, Mars, ali zanimljivo je primetiti da njega dodatno opisuje vladar znaka u kome se našao – Merkur, inače prirodni vladar papira. Poslednji detalj konfiguracije jednako je bukvalan: Mars je preko antiscije u opoziciji s vrhom 2. kuće koja korespondira vratu, ugrožavajući upravo taj deo tela.

Aleksandar Dima

Još jedan francuski pisac iz 19. veka ima horoskop s vrlo ilustrativnim primerom konjunkcije debilitiranih benefika – Aleksandar Dima. U njegovom slučaju, ta konjunkcija pada u 2. kuću finansija. Ne iznenađuje otkriće da njegova biografija sadrži podatke o stalnim finansijskim problemima. Iako je zarađivao ogromne sume novca (oko 200.000 franaka godišnje, u doba kada je prosečna dnevnica iznosila 3 franka), trošio je nemilice i stalno bio u dugovima, te je u jednom trenutku morao čak pobeći iz zemlje da bi izbegao poverioce. Novac je trošio na ekstravagantna putovanja, umetnička dela, žene i potpune strance koji su maksimalno iskorištavali njegovu velikodušnost. Upravo to je jedna od osnovnih karakteristika debilitiranog Jupitera – velikodušnost i u situaciji u kojoj se ona sebi ne može priuštiti.

Kao i De Mopasan, i Dima je bio slab na žene. Smatra se da je tokom života imao oko 30 ljubavnica, a u brak je ušao samo jednom, i on se raspao relativno brzo, čim je Dima potrošio kompletan miraz. Ovde na delu imamo debilitiranu Veneru, dok trošenje na putovanja i luksuzan život lepo opisuje Jupiter. Ova dva debilitirana benefika savršeno opisuju izvore problema njegovih finansija.

Naravno, Saturn i Južni čvor u drugoj kući dodatno otežavaju finansijsku situaciju, i oni predstavljaju princip kontrakcije i umnjivanja, što Dimin džep svakako jeste trpeo, ali tek Venera u dvotelesnom znaku svog pada i Jupiter u znaku svog izgona opisuju razloge za to.

Žan Batist Tropman

Poslednji primer takođe dolazi iz Francuske. Reč je o horoskopu čoveka koji je u biografiji baze podataka Astrodatabank, između ostalog, opisan i kao “ubica i sociopata”. Opsednut ambicijom da se obogati na brzinu, jer je isključivo u novcu video izvor moći i kontrole, Tropman je ubio Žana Kinka, uspešnog proizvođača četki, kao i njegovog sina koji se slučajno zatekao na licu mesta. Ideja je bila da potom od njegove udovice iznudi novac pod izgovorom da mu ga Kink duguje. Kada je ona postala sumnjičava, ubio je i nju i njeno petoro dece. Zakopani leševi su slučajno pronađeni, Tropman uhapšen, osuđen i pogubljen na giljotini.

Konjunkcija Venere i Jupitera u Devici u njegovom horoskopu pada u 9. kuću koja se u tradicionalnoj astrologiji vezuje s dubljim nivoima psihe i moralnošću osobe. Debilitirani benefici ovde ugrožavaju njegovu moć rasuđivanja, a da je novac osnovni pokretač svih ideja i problematičnih psihičkih procesa vidimo upravo preko Jupitera, prirodnog vladara bogatstva. Opsesivna želja za bogatstvom um vodi u kriminalni način razmišljanja i ponašanja.

A kako reč “giljotina” svakog tradicionalnog astrologa automatski podseća na Algol, zanimljivo je primetiti i da se u ovom horoskopu na toj nekretnici našao Mesec.

Podaci za horoskope:

– Gi de Mopasan, 5. avgust 1850. (novi kalendar), 08.00 LMT (-00.04), Tourville, France, 49N51 01E07, AA – podaci iz krštenice

– Aleksandar Dima, 24. jul 1802. (novi kalendar), 05.30 LMT (-00.12.20), Villers Cotterts, France, 49N15 03E05, AA – podaci iz krštenice

– Žan Batist Tropman, 5. oktobar 1849. (novi kalendar), 11.00 LMT (-00.29), Brunstatt, France, 47N45 07E20, AA – podaci iz krštenice

Categories

Recent Posts