Aleksandar Imširagić – Tajne priče Neptuna

Prošlo je skoro punih 12 godina od kako sam napisao ovaj članak, baš onda kada je prošli put Jupiter bio u Blizancima, a Neptun na 3º Vodolije, tačno jedan znak ispred stepena na kome se trenutno nalazi… Verovatno je to razlog za ponovnim oživljavanjem ove priče ili je možda u pitanju Venera koja upravo zaokreće na mestu Venere u horoskopu našeg junaka, a Sunce prelazi preko stepena njegovog Ascendenta? No, bilo kako bilo – priča kreće ovako…

U svakoj izmišljenoj priči…

…u svakom umetničkom delu, u svakoj kreaciji, uvek postoji snažna inteligencija koja plete svoju unutrašnju priču, kao potku u kojoj su svi događaji logično uklopljeni. Nijedna priča nikada nije slučajna, niti je baš Vi slučajno saznajete…

Astrologija je svakako jedan božanski jezik, jer simboli kojima se služi jesu toliko univerzalni i sveprožimajući da opisuju svaki kutak svemira i događaje u njemu, daju odgovore na pitanja i, što je veoma važno – objašnjavaju zakone po kojima sve stvari nastaju.

Kada jednom upoznate ovaj jezik, koji jeste zakon – polako dolazite do toga da ste u stanju da prozrete ono što se nalazi ispod pojavnih oblika stvari i samim tim upoznate inteligenciju koja stoji iza i u temelju svega. To vam omogućava da budete u kontaktu sa onim znanjem i onim dešavanjima koji su naizgled nevidljivi i da bukvalno posmatrate jedan novi ogromni Univerzum koji se svakodnevno odvija pored nas, pri čemu ga većina od nas nije svesna.

Ono što možete zapaziti u terminima astrološke simbolike predstavljeno je u horoskopu astrologa, pre svega Uranom kao glavnim principom simbola ili jezika kojim astrologija vidi. U slučaju mog horoskopa, Uran se nalazi u trećoj kući (način razmišljanja) i između ostalog ima sekstil sa Neptunom u petoj kući. Kako peta kuća govori o ljubavi, zabavi i umetnosti uopšte, Neptun ovde po­stavljen ukazuje i na ljubav (peta kuća) ka filmu (Neptun – film), pa u sekstilu sa Uranom (astrologija) u trećoj kući (način razmišljanja) daje i sposobnost beskonačnog uživanja u prevođenju u astrološke simbole svih događaja koji se u bilo kom filmu odvijaju. Najfascinantnija stvar u svemu tome je da kada odredim jedan aspekt kojim se neki događaj u filmu opisuje, tada i svi drugi događaji koji su povezani sa tim planetama bivaju savršeno uklopljeni u čitavu priču – kao da je u pitanju stvarna životna situacija, a ne kreacija reditelja, koja je kao takva potpuno izmišljena. Ili se možda ipak varamo…

Ljubavno pismo

Radnja filma odigrava se u današnjem dobu. Film počinje tako što glavni junak, šetajući se sa svojom devojkom, nailazi na antikvarnicu u kojoj nalazi jedan stari pisaći sto iz 19. veka, koji mu odmah privlači pažnju i on se odlučuje da ga kupi. Taj sto ga neobično fascinira i u sred noći se budi i počinje da ga glanca. Sređujući ga, slučajno otkriva tajnu pregradu u stolu i u njemu nekoliko lju­bavnih pisama, davno napisanih i očito nikada do tada pročitanih od strane bilo koga. Čita ih i shvata da ih je pisala devojka kojoj je pre oko 150 godina taj pisaći sto i pripadao. U njima se ona obraća zamišljenom ljubavniku kome poklanja svoje srce, žaleći mu se na to što treba da se uda za čoveka koga ne voli, ali njen otac smatra da bi tako bilo najbolje za nju…

Na ovom mestu već počinjem da stvaram sliku planetarnih aspekata koji bi morali da postoje u životu osobe koja dolazi u dodir sa pisaćim stolom u kome se nalaze ljubavna pisma. Naravno, logično je pretpostaviti da bi Venera (ljubav) trebala da se nađe u konjunkciji sa Merkurom (pisma) i to, pre svega, u dvanaestoj kući (tajna), ali i u znaku koji bi ukazao na sto, a to može biti Devica (radni sto), Vaga (ravna površina i pre svega damski stočić), ali i Blizanci, koji isto predstavljaju stolove svake vrste, a u ovom slučaju bi taj znak veoma naglasio i pisma i komunikaciju kojima Blizanci vladaju. Još uvek se dvoumim između konjunkcije Venere i Merkura u Devici ili iste konjunkcije u Blizancima…

Sledeća scena razrešava dilemu: Red (tako se zove ovaj mladić u filmu) sutradan odlazi kod majke i njoj priča šta je našao u stolu! To ne kaže ni devojci, već samo majci. Zanimljivo! Ona je u potpuno mladalačkom stilu, puna vedrine, uči jezike… Iz razgovora se saznaje da je Italijanka poreklom… Usput mu kaže da bi za novac koji je planirao da potroši na venčanje, mogao da ode na put oko sveta sa svojom verenicom Deborom.

„Ali ja ne želim da putujem oko sveta”, izjavljuje on.

Ova rečenica uklanja i poslednju sumnju: on je sigurno Rak u podznaku, jer ova izjava pokazuje tipičnu rakovsku potrebu za domom i odsustvo želje za putovanjima (Rak – dom, kuća, porodica…). Njegovo ispovedanje majci (Rak) to samo dodatno pojačava.

Tako ovo potvrđuje moju pretpostavku da su mu u dvanaestoj kući Blizanci, a u njima konjunkcija Venere (ljubav) i Merkura (pisma). Blizanci bi trebalo da budu uklješteni (tj. da vrh dvanaeste kuće počinje u Biku, tako da u Blizancima ne počinje ni jedna kuća).

„Naravno”, zaključujem, „Merkur i Venera u 12. kući su tajna, skrivena pisma, koja se nalaze u stolu (Blizanci), i to u pregradi stola (Blizanci dodatno predstavljaju i pregrade), i koja su tu davno ostavljena (uklješten znak – davno, prošlo…).”

Dakle, ascendent bi trebalo da mu se nađe na početku Raka da bi Blizanci mogli biti uklješteni na širini na kojoj je rođen (Boston, budući da se cela radnja događa tamo). „U tom slučaju”, računam brzo u glavi, „četvrta kuća mu mora početi negde u Devici, što bi predstavljalo i njegovu majku, a vladar te kuće bio bi Merkur, koji se nalazi u dvanaestoj u konjunkciji sa Venerom. Pa da, naravno – njegova majka je Italijanka poreklom (vladar četvrte kuće koji predstavlja majku je Merkur, i nalazi se u Blizancima, a dobar deo Italije je predstavljen Blizancima), zatim Merkur (dakle, vladar majke u ovom slučaju) je u konjunkciji sa Venerom (on njoj priča o ljubavnom pismu), a ona sama voli putovanja (Merkur u Blizancima u konjunkciji sa Venerom) i to mu predlaže kao ideju za svadbeni put (Merkur konjunkcija Venera).”

„Nema sumnje – to je to!” zaključujem sad već prilično siguran, sa osećanjem koje verovatno ima svaki umetnik kada načini prve sigurne poteze slike…

Vanvremenska komunikacija

„Zašto ne pokušaš da joj odgovoriš?” veselo će njegova majka. „Mislim da bi bilo super kad bi uspelo!”

Samo majka koja je predstavljena ovako veselom kombinacijom planeta (Merkur konjunkcija Venera u Blizancima) može da predloži tako nešto, a još se nalazi u njegovoj dvanaestoj kući (pomalo luckaste ideje). U sledećoj sceni, ona mu nabavlja stare markice i staro mastilo, kako bi joj on napisao pismo tim mastilom i poslao sa markicama koje su u to doba važile.

Markice jesu Merkur, ali stare markice moraju imati i Saturna negde (odbacujem mogućnost da se Saturn nalazi u konjunkciji sa Merkurom i Venerom, jer bi to ukazalo na njegovu depresivnost, a i majku ne bi opisalo kao tako veselu osobu). Pored toga, mastilo koje mu ona nabavlja vezano je za Neptuna, pa su to još nova dva elementa koja treba uvesti u celu sliku.

„Ako on zaista planira da joj odgovori – onda mu je Neptun sigurno u trećoj kući (neobične ideje), i u tom slučaju je u sekstilu sa konjunkcijom u dvanaestoj kući, a Saturn može biti samo u petoj kući u trigonu a Merkurom i Venerom, kao i u sekstilu sa Neptunom u trećoj kući (Saturn u trećoj kući ga ne bi inspirisao na „otkačene ideje”). Dakle, staro mastilo (Neptun sekstil Saturn) i stare markice (Merkur trigon Saturn) sada su uvele na scenu još dva nova igrača, koji se opet moraju savršeno uklopiti u sve ostale događaje. Saturn u petoj kući u trigonu sa Merkurom i Venerom dodatno govori i o antikvarnici (Saturn) u kojoj je našao sto (Merkur) i stara ljubavna pisma (Merkur i Venera u trigonu sa Saturnom koji se i sam nalazi u petoj kući – kući ljubavi).

Da bi saznao koja je adresa na koju bi mogao poslati pisma, on zove antikvara (Saturn) i pita ga za adresu odakle je sto nabavljen (Merkur trigon Saturn) i naravno – dobija je (trigon).

Majka mu još dodaje da pisma pošalje iz jedine pošte koja je iz­građena pre građanskog rata i koja se nalazi na kraju grada. Kaže mu da pismo pošalje noću (Merkur u 12). „Ne znam zašto, ali mi-slim da je nekako bolje!” – objašnjava ona. Stara pošta opet se uklapa u simboliku Merkura i Saturna, iako još ne znam šta bi dodatno predstavljalo„… neposredno pre građanskog rata„. No, ostavljam to za kasnije. Za sada imam sledeću skicu u glavi, potvrđenu kroz dosta detalja:

Stvarni lik iz 1923.

Hm… Dakle, konjunkcija Merkura i Venere je u Blizancima, Neptun bi trebao biti u Lavu, a Saturn u sredini Vage u petoj kući („stara” ljubav, verenica…).

„Da li je postojala ova kombinacija nekad?” pade mi na pamet u tom trenutku. Zaustavih film i otvorih efemeride, rešen da vidim da li možda postoji neka podudarnost…

Znam da je Neptun bio u Lavu negde dvadesetih godina ovog veka. Za Saturn nisam potpuno siguran, ali posle malo traženja nađoh da je 1923. Saturn upravo bio u Vagi, Neptun u Lavu, a u junu mesecu i Merkur i Venera su činili konjunkciju u Blizancima.

„Neverovatno!!! Ovo je prevazišlo ono što sam očekivao! Kombinacija koju sam napravio u glavi nastojeći da opišem situaciju na filmu ispostavila se kao stvarna, a ne samo kao fikcija jednog reditelja.” Uzbuđeno pogledah pozicije ostalih planeta. Sunce je 22. juna baš na 29° Blizanaca, što mi odmah upade u oči.

„Pa da – Sunce na 29° i još u dvanaestoj kući – to zaista ukazuje na otvorenost ka „paranormalnim” događajima. Ti stepeni daju naglašenu intuitivnost, duhovnost, pa i vidovitost, a na materijalnom nivou obično gubitak kroz simboliku planete koja se na njima nađe. U ovom slučaju je to Sunce, što bi moglo ukazati na gubitak oca, a budući da se otac niti jednom rečju nigde ne spominje tokom celog filma, već samo majka – nije teško pretpostaviti da oca zaista i nema (Sunce u 12, pa još na 29°).„

Izrađujem horoskop za osobu koja bi bila rođena u Bostonu (mesto radnje filma) tako da joj ascendent padne na početak Raka, kako bi Blizanci bili uklješteni u dvanaestoj kući. Nakon malo računa, dobijam vreme od 4h 27min, pri čemu se ascendent nalazi na 3° Raka, gde se nalazi fiksna zvezda Tedžat, koja i sama ima prirdu uticaja Venere i Merkura. Ovaj stepen zaista daje tendenciju za „životom u prošlosti”. Vladar ascendenta, Mesec, nalazi se na 6° Vage – stepen

Pored toga što je na 29°, Sunce se nalazi i na fiksnoj zvezdi Menkalinan – opasnoj zvezdi koja pripada sazvežđu Kočijaša… „Sunce na ovom stepenu Blizanaca bi moglo da predstavlja poštu”, zaključujem, „pre svega zato što je to određena institucija (Sunce), a nalazi se na kraju grada (29°) i izgrađena je neposredno pre građanskog rata (29° Blizanaca – neposredno pre znaka Raka u kome se nalaze Pluton i Mars u konjunkciji koji izuzetno jako opisuju ne-što što bi se moglo nazvati građanski rat).

U sledećoj sceni naš junak piše pismo perom i mastilom i noću odlazi u poštu koja je izgrađena pre građanskog rata, gde pismo ubacuje u poštansko sanduče.i dok još razmišljam o poziciji Sunca na fiksnoj zvezdi Menkalinan, na ekranu se pojavljuje scena u kojoj poštar vozeći se u kočiji (!!!) donosi pismo našoj junakinji koja je živela pre nekih 150 godina.

Zar je moguće da se simbolika ispunjava do ovih nivoa!?! Pošta i poštar koji ne ide pešice već je u kočiji, predstavljeni su zvezdom koja pripada sazvežđu Kočijaša! Kako znam da je zvezda opasna i da ukazuje na stradanje, predviđam da će se neka nesreća dogoditi u vezi sa tim Suncem na 29°.

Usput, Sunce je i vladar njegove treće kuće, pa u dvanaestoj kući na 29° mora dati „čudnu komunikaciju” i sva moguća paranormalna iskustva. Treća kuća mu je i pošta, pa Sunce (kao vladar 3.) na 29° Blizanaca govori o „vanvremenskoj” pošti, ali na objektivnom nivou nosi realnu opasnost (29° je znak gubitka na konkretnom planu). Videćemo…

Film teče dalje… Elizabet Vitkomb (tako se zove devojka koja piše pisma i koja živi u 1863. godini) ima 29 godina i bavi se poezijom. Iako romantična, veoma je određena devojka i za svoje vreme prilično slobodnih shvatanja. Poštar joj uručuje pismo, ona ga otvara i, naravno – samo što se ne onesvesti! Dobila je odgovor na pisma koja je pisala svom krajnje apstraktnom i tajnom ljubavniku. Iz pisma saznaje da on čak i ne živi u njenom dobu već skoro 150 godina kasnije. Nakon prvobitnog šoka, odlučuje se da mu odgovori i pismo stavlja u svoj sto (koji je u ovom dobu – njegov) u istu tajnu pregradu. U sledećoj sceni on isto tako iznenađen pronalazi to njeno novo pismo u tajnoj pregradi stola i uskoro započinje njihova komunikacija koja slama vremensku barijeru putem stola i pošte koja je sagrađena pre građanskog rata.

U filmu se nadalje radnja odvija paralelno: u današnjem dobu, gde se naš junak Red Batler polako zaljubljuje u ženu koja je davno živela, i u dobu Elizabet Vitkomb, koja takođe, potpuno zaljubljena u svog tajnog nepostojećeg ljubavnika, piše pesme i oko koje obigrava njen prosac – mister Rigl – znatno stariji, konzervativni gospodin koji je inače umetnički kritičar (pokušajte da zamislite kako je jedan konzervativni kritičar mogao izgledati u to doba!).

U jednoj svojoj prepisci oni čak razmenjuju i fotografije – Red joj šalje svoju u boji, a ona njemu jednu od prvih fotografskih ploča. „Naravno, Neptun u sekstilu sa Merkurom mora ukazati i na fotografiju (Neptun) koja se šalje u pismu (Merkur)”, ponovo dokazujem ovaj aspekt.

Inače, Red se bavi biciklizmom i u jednoj sceni on vozi kroz šumu, nailazi na neku prepreku, pada i gubi svest. Signifikator za bicikl je, pre svega, Uran – jer zahteva sposobnost održavanja ravnoteže. Pored njega, možemo koristiti Merkura, kao i treću kuću. Šuma je predstavljena dvanaestom kućom, kao i znakom Riba i planetom Neptun. On upravo ima Uran u Ribama (vožnja bicikla kroz šumu) ali se nalazi u kvinkunksu (aspektu od 150°) sa Neptunom u trećoj kući, što upravo ukazuje na prepreku i gubitak svesti (Neptun). U dvanaestoj kući mu se nalazi već pomenuti Merkur, što još jednom opisuje vožnju biciklom kroz šumu. Biva prebačen u bolnicu, gde provodi desetak dana u komi, a pored njega stalno bdi njegova verenica (Venera u 12) koja mu priča (konjunkcija Merkur) iako je on u komi (dvanaesta kuća).

U međuvremenu, dok je van svesti, Elizabet Vitkomb, sto pedeset godina daleko, upoznaje oficira koji neverovatno liči na Reda i u koga se strasno zaljubljuje. O tome piše Redu, ali tih nekoliko dana od njega ne dobija odgovor, budući da je on u komi. U pismu navodi i ime oficira i objašnjava mu kako oseća da mu je kroz tog oficira bliža nego ikad. Građanski rat u Americi je u toku i on uskoro mora da ide u bitku…

Sunce na 29° Blizanaca

Nakon desetak dana, Red se oporavlja i preko pisama koje mu je poslala upoznaje se sa novonastalom situacijom. Veoma je srećan zbog njenog susreta sa oficirom, ali brine za njegovu sudbinu u ratu. Pretražujući na internetu istorijske podatke o događajima za vreme građanskog rata, otkriva da taj njen oficir gine upravo u toj bitci u koju treba da ide. Žurno piše Elizabeti da ga spreči da ode u tu bitku i upućuje sa ka pošti. Međutim, kako se približava pošti saznaje da je ona u plamenu. S puno muke se probija na zadnji ulaz kako bi nekako ubacio pismo u poštansko sanduče kao i toliko puta pre toga. Jedva uspeva da ga pošalje i ono opet preko poštara u kočijama stiže do Elizabet.

„Sad mi je jasno šta je to opasno što se je moralo da se dogodi kada se Sunce nalazi na Menkalinanu, na 29° Blizanaca. Pošta – koja je bila njihov most preko večnosti (29°) – je izgorela.” To je ujedno i poslednje pismo koje ona dobija od njega. Oficir je već otišao u bitku, i ona se svim silama dovija da dođe do njega, ne bi li ga spasla. Eksplozije, pucanje, ranjenici i mrtvi – sve su to scene kroz koje prolazi tražeći svoju ljubav. Kada ga konačno nalazi, on je već teško ranjen, gde joj umire u naručju.

Upravo u tom trenutku, Red priča svojoj verenici Debori „ljubavnu aferu” koju ima sa Elizabet, stavljajući joj do znanja da ono što oseća prema Elizabet jeste ljubav koju ne oseća prema njoj sa kojom bi trebalo da se venča… Tu, naravno, raskidaju vezu. Saturn, koji je u njegovoj petoj kući u trigonu sa Venerom, prirodno je jak znak za dugu vezu i verenicu, ali kvadrat Marsa prema Saturnu ukazuje na raskide.

„Nikad nisam zaboravila”

U sledećoj sceni, Red se upućuje ka Elizabetinoj staroj kući koja još postoji u šumi van grada (njegova Venera/Merkur u 12) i tu uspeva da dođe do podatka da se nikada nije udavala i da je zapamćena kao prilično neobična osoba za svoje doba. Pisala je pesme i radila kao profesor u školi.

Saznaje gde je sahranjena i odlazi na njen grob. Šta bi predstavljalo groblje? Naravno – osma kuća. Vladar osme kuće je Saturn i on se nalazi u petoj kući u već poznatom trigonu sa Merkurom i Venerom. Pogađate šta mu se događa na groblju?! Najpre na nadgrobnom kamenu osobe koju voli (Saturn vladar osme, a i sam označava kamen, nalazi se u petoj kući…) nalazi ljubavnu poruku (… u trigonu s Venerom i Merkurom) koja glasi: „Nikad nisam zaboravila„. Pa zar to opet nije Merkur trigon Saturn, a i Mesec je u istom trigonu s Merkurom, što ponovo govori o sećanju. Naravno da je moralo pisati nešto u tom stilu. Međutim, budući da je Saturn (vladar 8.) u petoj kući, on svoju ljubav sreće na groblju – pa mu se upravo u tom trenutku pojavljuje devojka koja šeta psa, jer je Saturn u trigonu s Venerom (devojka) i Merkurom (kućni ljubimac). Ta devojka neverovatno liči na Elizabet Vitkomb, samo je u jednom modernijem stilu. Oni se tu prepoznaju i negde na tom mestu se film i završava.

Horoskop Elizabet Vitkomb

Dok je naš junak posmatrao poruku koja je pisala na nadgrobnom spomeniku, zapazio sam i datum rođenja, koji obično stoji na grobu. Pisalo je Elizabet Vitkomb, 23. mart 1834.

Iako nije pisalo vreme rođenja, odlučih se da napravim horoskop za taj dan u podne u Bostonu. Kako sam već poznavao neke bitne događaje vezane za njen život, nije mi bilo preterano teško da rektifikacijom iznađem tačno vreme rođenja. Našao sam da je rođena u 7h 20min, jer joj je tada Jupiter, vladar 9, bio u prvoj kući (bila je profesor), a vladari sedme su joj Mars i Pluton, pri čemu je Mars u Vodoliji u konjunkciji sa Uranom (šta više može ukazati da je živela slobodno bez braka?), a Pluton (vladar 7. kuće) je u dvanaestoj kući (nemati partnera ili imati nekog van vremena). Usput, i Mesec joj je u Devici, što često ukazuje na udovice ili usedelice.

Ona je pisala pesme (ima konjunkciju Merkura i Venere) za koje je njen prosac (kritičar – mister Rigl) govorio da su pune strasti (Merkur i Venera u Ovnu) i da su revolucionarne (dispozitor Merkura i Venere u Vodoliji u konjunkciji sa Uranom). A taj kritičar njenih pesama je Saturn u Vagi (stariji čovek, kritikuje i nudi joj brak – Vaga). Saturn joj je u opoziciji sa Merkurom (kritikovanje), ali i Venerom, pa ona ostaje neudata (tim više što joj je i Venera u 12.).

A gde ovde vidimo njenu prepisku sa „čovekom iz drugog vremena”? Svakako to dolazi iz iste slike iz koje se to vidi i u horoskopu našeg glavnog junaka: Merkur u konjunkciji s Venerom u 12. i to u uklještenom znaku Ovna. Vladar treće kuće joj je Merkur (pisanje) i nalazi se u konjunkciji s Venerom (ljubavno) u dvanaestoj kući (tajno, vanvremensko). Konjunkcija Merkura s Plutonom tu još dodaje da su njena pisma pronašla nekakvu „rupu u vremenu” i otišla u sasvim drugi period, ali i to da u jednom trenutku ona dobija pismo od Reda u kojoj joj on saopštava da njen oficir gine (Merkur konjunkcija Pluton – vest o smrti).

Oficir koga je ona volela i njegovo stradanje vidi se iz pete kuće (predbračne ljubavi). Na vrhu kuće se nalazi Lav (markantan čovek), a vladar pete odlazi u njenu dvanaestu, što je osma (rat, smrt) od pete (ljubavnik). Zaključujemo da se radi o oficiru, jer je Sunce u Ovnu u osmoj od pete kuće (oficir koji ide u rat). Ona ga voli (konjunkcija s Venerom), ali on strada (osma kuće od pete ukazuje na stradanje osobe koju volimo, a ovde je Venera u opoziciji sa Saturnom, a dispozitor Venere je Mars u konjunkciji sa Uranom (eksplozija)). On završava život u njenom naručju (ona – Venera, on – Sunce, a nalaze se u konjunkciji u njegovoj osmoj kući!).

A zašto ona ne stiže na vreme da ga spase? To vidimo iz sledeće slike: kada je dobila vest o tome da će joj ljubavnik poginuti (Merkur konjunkcija Pluton), ona (Venera) brzo (Ovan) odlazi na ratište (ide ka konjunkciji Merkura i Plutona – tamo gde ljudi ginu). Ipak, pre nego što Venera stigne do ove konjunkcije, nailazi na egzaktnu opoziciju sa Saturnom (Venera je na 6°, a Saturn je na 7°, pa Venera ulazi u opoziciju) i to je prepreka koja govori da stiže prekasno. Na drugom nivou, sigurno da se odnosi i na istoriju (Saturn) koja se pobunila, jer bi sigurno bio izmenjen tok događaja i to onih koji su negde već istorijski zabeleženi (da je oficir poginuo u bici).

Potvrda kroz prognoze

A sad ide ono najbolje: ostajući potpuno fasciniran neverovatnošću inteligencije koja postoji ispod svake priče (ma koliko izgle­dalo da je ona fikcija), odlučujem se da stvar proverim i kroz prognoze. Naime, na osnovu datuma koji je pisao u zaglavlju njenog prvog pisma koje je Red pronašao u stolu (16. 4. 1863.) sasvim je jasno da je imala 29 godina kada ga je napisala i kada su joj se počeli događati neverovatni događaji. Po direkciji, njen Mesec za 29 godina (jedna godina = jedan stepen) dolazi na 6° Vage, a to je stepen na kome Mesec ima naš glavni junak!!! Ovo je toliko živo, da prosto ne mogu da verujem!

Takođe, njena Venera iz dvanaeste kuće dolazi egzaktno na ascendent (još jedna potvrda tačnosti ascendenta), što ukazuje na jaku ljubav (tajnu, vanvremensku, jer je Venera u 12. u uklještenom znaku) koja joj se u toj godini dešava. S druge strane, Jupiter joj je po istim tim direkcijama u egzaktnom sekstilu s Venerom (najveća ljubav). Ipak, u toj godini njoj strada osoba koju voli (oficir), a to se tako jasno vidi iz pozicije koju zauzima direktovano Sunce, jer u

29. godini ono dolazi na 1° Bika, a Sunce je vladar pete kuće (njen ljubavnik) i nalazi se u egzaktnom kvadratu sa Neptunom koji je vladar osme kuće od pete (vladar smrti njenog ljubavnika).

Iako mi nije želja da ulazim u uporednu analizu njihovih horoskopa, ipak ne mogu da ne primetim da im se Fortune nalaze na apsolutno istom stepenu: Elizabet ima Fortunu na 10° 05’ Vage, a Red na 10° 07’ Vage!!! Čista slučajnost, zar ne!?! Usput, na tom mestu nalazi se zvezda Kafir, ponovo prirode Merkur-Venera (da li vas ova kombinacija podseća na nešto?)

Da li da pominjem i to da kada uzmemo datum kada je ona napisala prvo pismo (16. 4. 1863.) nalazimo da su se Mesec i Neptun našli u konjunkciji u njenoj dvanaestoj kući na 4° Ovna, što je u egzaktnom ekvidistancu između njenog Sunca i Venere u dvanaestoj kući…

Sve se poklapa do u najmanju sitnicu, kao da se događaj zaista zbio.

Kontakt sa duhom

Sva ova kombinatorika bi se i dalje mogla potvrditi, a to sve samo govori o autentičnosti priče koja, ma kako izgledala izmišljena, očito nikada nije zaista „izmišljena”. U svakoj izmišljenoj priči, u svakom umetničkom delu, u svakoj kreaciji, uvek postoji snažna inteligencija koja plete svoju unutrašnju priču, kao potku u kojoj su svi događaji logično uklopljeni. A zašto je to tako? Da li je duh iz 1923. uticao na pisca ovog dela da napravi jednu takvu priču, pričajući zapravo priču o svojoj najvećoj ljubavi koja živi u nekom drugom vremenu…?

U svakom slučaju, sada sam potpuno uveren da je cela atmosfera puna inteligentnih bića (neko bi ih nazvao duhovima…), koja su u stalnom dosluhu sa nama u pragu ispod našeg svesnog bivanja, i svaka inspiracija koju umetnik u nekom trenutku dobije kada stvara svoje delo – uvek je priča nekog duha ili neke inteligencije koja mu to „saopštava”.

To je sigurno vezano za svako delo i ja svaki film i svaku situaciju u kojoj se nalazim spontano prevodim na jezik simbola jer je to moj način razmišljanja (Uran u 3. kući). Ipak, ovo je prvi put da sam napravio cele horoskope za oba glavna junaka, odnosno da sam se u toj meri zainteresovao za nešto. Zašto baš ja?

Ponovo posmatram horoskop glavnog junaka – Red Batlera… i u tom trenutku shvatam. Pa on ima Uran na 17° Riba, na istom onom gde ja imam Sunce, koje vlada mojim ascendentom! Uran je astrolog i na njegovu priču ja sam priključen i dato mi je da je prilično jasno vidim. Uzimam horoskop Elizabet Vitkomb i tražim ponovo Urana. On se nalazi na 24° Vodolije, a to je upravo stepen na kome se Uran danas i ovih dana nalazi, u trenutku kada ovo saznajem. Oba ova horoskopa povezana su Uranom, preko mog horoskopa i samog trenutka.

Univerzum je toliko živ, a Astrologija je njegov razum kroz koji komuniciraju sva bića koja u njemu žive – ponekad veoma tajnim, Neptunovim vezama.

Categories

Recent Posts